婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

叫你老公下次丢野丢遠啲,隔两條街仲好,容乜易又汁返來+

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

伯爵府

好恐怖, 寧願出街食/外賣

大宅

回覆 BigB大B 的帖子

人在屋檐下,不得不低頭!

我同C6已經麻木啦!

BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

大宅

回覆 A_lcy 的帖子

如果唔食仲大禍,會將D嘢翻叮再翻叮,最後的結果系阿B都無生鮮菜食.

amaranth   為阿b犠牲小我 忍奶奶,好媽咪, 好新抱, 好老婆.  發表於 12-2-4 22:10

大宅

gigi82008 發表於 12-2-1 13:06
琴晚同C6夾埋丟咗99條抹碗布,頭先打電話返去同99講,C6唔小心丟咗抹碗布,99居然話,佢系垃圾桶搵返,叫我 ...

呢D叫"百忍成金"依家咩嘢都習慣啦!

唯有扮唔知,扮好味,最少有時會為阿B煮生鮮魚食.

其實,有時見99煮飯好像好累,還勸說叫她不要煮,交給工人就好,但她好像很享受煮飯,所以,唯有無賴接受啦,
一忍就忍咗8年.

大宅

BK Milk勳章

回覆 wing^ 的帖子

你都好丫,奶奶留番自己食,我果個係會同我講,掉咗 D 餸好嘥,要比錢買GA,碟餸食4日都未食哂,但佢食2餐後就唔食,又要叫工人日日番熱出黎做餸,再唔係佢就唔係屋企食.

珍珠宮

雞油菜算是易接受了~~~
輸入搜索內容

大宅

小牛牛0909 發表於 12-2-1 15:18
回覆 wing^ 的帖子

你都好丫,奶奶留番自己食,我果個係會同我講,掉咗 D 餸好嘥,要比錢買GA,碟餸食4日都未食 ...

你誤會我的意思,因我99無牙,食嘅嘢同我D唔同,她餐餐食炸魚炸豆腐及辣椒,
我D食果D餸,系煮給我D食,如果食唔曬,會翻叮再翻叮.....
如果想丟餸,她會講好多三字經:以前我D無嘢食,咩都要食........無好嘅折墮,丟曬D嘢哦!一聽就聽咗8年.

小牛牛0909  我係回比 WING^ GA  發表於 12-2-1 16:02

大宅

BK Milk勳章

回覆 gigi82008 的帖子

咁你咪同佢講唔洗煮咁多,因小食多滋味,多食壞肚皮,我果個唔同,佢以前煮開大鑊飯,而家唔識收,同佢講親都話番我,又話買餸好貴,乜乜乜.......我地都係一煲湯飲4日......

大宅

小牛牛0909 發表於 12-2-1 16:00
回覆 gigi82008 的帖子

咁你咪同佢講唔洗煮咁多,因小食多滋味,多食壞肚皮,我果個唔同,佢以前煮開大鑊飯,而 ...

我99又系煮開大鑊飯,以前62在生,C6他們系一家6口,全部由我99煮飯,所以真系改唔到啦!

最慘系,屋企有工人,我見她辛苦,叫她交給工人,她又唔肯,堅持自己煮嘢系好好味......

廚房衛生,她又唔識打理,系廚房搵唔到一條布系屬于正常毛巾or白色,都系一D阿B用過的舊底衫(她說是純棉好用),而我也買過不少于10條毛巾,但全部唔見她用,連毛巾影都唔見哦.

大宅

今晚返去8下,系垃圾桶撿返來的毛巾“阿B很舊的底衫,已丟到垃圾桶,唔知頂解會返咗來做廚房抹布”.
再8下,今晚有咩餸,事關年初二食剩嘅豬手被我今早見到系微波爐.

小牛牛0909  咁啱,我家雪櫃又係有豬手,仲係過年前買,仲未炆,只係出咗水,我都唔知點算  發表於 12-2-1 17:36

禁止訪問

回覆:愛煮飯的99-今晚食咩餸-待續

大宅

回覆 anna_my_baby 的帖子

比係樓主的抺布......, "雞油菜"真係可以接受

講真我99煮野食係比較難食,d野又成日唔熟,係有d難頂。

我試過有一次臨時上未來99屋企食飯 (當時同c6同居), 我怕又無野食 (真係試過數次無餸食),所以"斬料"(半隻雞)上去。

點知, 俾未來99鬧到上天花板,最後c9發脾氣話好大聲咁講: "盒雞我地攞飯屋企", 我全程無出聲!未來99仲要不停講.

而家, 如果返99到, 我同c6都多算叫佢落街食, 唔好咁辛苦啦!

大宅

BK Milk勳章

我果個又係自以為好好味成日話自己唔食鹽都得,但係佢又可以整D 好鬼咸嘅食物出來,真係好唔明點解D 99 要咁

瑤瑤~  老人家可能味覺退化  發表於 12-2-1 19:28

大宅

陪月勳章

回覆:gigi82008 的帖子

我99好啲,有咩食唔晒既野會叫62飮晒或者食晒佢,食唔落就閙到食完為止,非常精彩

Baby阿信

大宅

looklook_66 發表於 12-2-1 16:55
我6299又係好鬼dirty, 不過樓主你食咗8年都健在就算啦,得閒影d相比我地睇下發洩下,我比我62激到咳呀小佢

...

大宅

影相要冒風險,萬一被99捉到就>:)
等機會

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gigi82008 發表於 12-2-1 13:26
回覆 BaoYue_BaoKun 的帖子

無錢買樓,寄居99屋企,所有嘢都系99話事,連工人都被教到9唔達8, C6同我也只 ...

唔一定要買樓既, 可以租樓架嘛
請工人每個月起碼花左5k(人工加衣食住行雜費, 工人仲唔會同你慳水電煤呢), 你不如炒左個工人, 慳返d錢同c6及bb出去租樓住好過啦
5k市區可能唔夠租一個單位, 可以租新界, 我0係新界租屋住, 私樓(5xx呎)都係5k鬆d, 小朋友返全日班咪得囉, 唔一定要用工人
其實間屋大/小, 新/舊都唔大問題架, 就算細細地租個套房, 起碼自己地方自己話事啦, 加油

大宅

回複瑤謠
工人係請來照顧99嘅,如果我D搬走99D生活費工人D人工我D都要全部俾,到時真係負擔唔到啦,
之前沒請工人99整日話做家務累又話煮飯累,我叫佢放手等我收工返來做,佢又話唔好.最後同C6傾先決定請工人俾佢.
暫時我吔都係無能力搬,唯有上來呻下啦.

首頁

尾頁

跳至