在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 做教師的媽媽請進

各位姊妹, 請你們教我點做,

話說我係一個科頭, 新老細年頭計劃左一項工作計劃, 是一項頗新穎的教學法, 想老師天天都做, 但係目前為止, 冇一個老師做到, 直情係冇做, 再加上舊老細(現在仍有一定影響力)當眾話新野冇意思(當時新老細唔在)倒不如取消佢, 得我一個冇話事權嘅科頭on居居面懵懵, 我直情覺得d老師陰陰嘴笑, 我左右不是人, 個idea唔係我諗, 我只係將老細嘅主意推出來, 但係而家攪到好似我攪攪震, (仲要講得鬼咁刻薄)

大宅

我係你,我會同D friend D的同事講,最少有人明白自己,那麼一切都會覺得好D。其實,好多時要推新野都係順得哥情失嫂意的,尤其現在那麼多野做。如果你都真係覺得D野無聊,咪同新老細講清楚;如果你覺得其實新野都有意思,只係推之過急,也應向新老細反映。如果你的新老細係個好的領導人,他會明白新官上任,什麼都不宜太急,值得你去賣力一點;但如果他只會猛堆政策,不在乎下面的同工,我想他也做不久或不得民心呢!
以上都是我個人見解,事實上不是很明瞭發生什麼事,只是隨便講講,希望能與你分上一點憂吧!

我老細點名叫左一班同事,希望當中有些人能自願在放假時帶學生上大陸。當然無人會想去,但點都係有人要去。無人自願,佢到時再高壓要某些人去,個面口就會好難睇啦!我還在考慮要不要約幾個同事自己話去,實在很麻煩呢!

複式洋房

deen,

你地有冇人負責學生事務?

洋房

現在做教師,真是什麼都要做,返工要做,放假都要做。真係好慘呀!

洋房

somay,
明白你左右做人難的苦處,我學校年年都推新嘢,有時做得幾多就幾多,而我學校想推行任何新嘢時,通常都會攪一些STAFF DEVELOPMENT MEETING,讓同事對那些新事物多些了解,然後分階段推行,因為同事都需要時間慢慢消化吸收,你可以同你老細商量吓,如何分階段推行,或重新部署,推得太急,通常同事都會好抗拒,效果一定不好,就算你再努力一百倍,都只會吃力不討好。
努力呀!

複式洋房

thanks all!!! 但係我應該唔應該同新老細講, 請佢表態究竟推行定取消, 因為佢同舊老細完全無共識.

大宅

somay,
加油啊!

各位,
點算好呢!我之前不會用聲,所以教了三年後,聲帶已經有點變厚問題,後來上了言語治療課程,問題有變好一點。這四五年來問題一直聲帶沒有變嚴重,已覺萬幸!
今年,教低年級為主,他們比較要不斷跟他們講才曉得,一日到黑,把聲真的沒有停過。今年開學一個多月,已有好幾次沙聲嚴重的記錄。
從九月中到現在,已不停在看醫生,前兩天再去看醫生,醫生要我這兩天都不能講話,星期一再去覆診,情況沒有好轉,他說就一定最少休息三天,不然聲帶就會撐不下去了。
你們對保養聲帶有沒有什麼好建議呢?

男爵府

Hello 各位:
我第一次喺呢個topic同大家傾計,多多指教!
阿deen講聲帶問題,可以試吓飲多啲蜜糖水,我教中學教咗8年,間中聲沙梗有,但係到目前為止把聲都叫ok啦,可能天生係大聲婆啩!
我仲有3個月就做媽咪,宜家日日陀住個肚返工真係攞命,我成日諗有咩辦法請長sick leave休息,我間學校好難頂,全部收嘅都係bottom ten 學生,自問要好忍得先可以喺度教咁耐,日日返去都要同學生撐,以前未大肚就話姐,死就死啦,撐到幾行都得(我唔係善男順女嚟架,好惡死架),但係宜家唔想自己成日動氣,對BB唔好,有時真係體力亦應付唔到,所以好慘... :-( :-( 我諗住做埋今個學年,攞埋產假,就轉教小學,各位,如果你間學校請人話我知呀,唔該!

大宅

pingbaby,
你讀中學課程,轉教小教會減1 pt啊!同埋現在會簽長約的小學校長真係愈來愈小,要看你好不好彩!
我有個朋友十幾年前教中學,生左小朋友便轉教半日制小學,以為有多d時間照顧細路,點知,佢話對工作所花的時間比在中學時任教的時間還長。
你要好好考慮下啊!
你個BB幾時預產呢?男仔定女仔呀?

男爵府

deen,
其實我預咗減pt,我宜家响中學係GM post,預咗轉小學變CM,同埋我都知宜家揾間簽permanent係超難,不過我間中學啲學生太難頂,我唔係怕辛苦,係唔想日日受學生氣...

我預產期係2月頭,應該係女仔

男爵府

我記得之前有個幼師topic,依家唔見左??

唉..唔怪得D幼師朋友上黎都唔會講自己做幼師.
而家我填乜國藉這些事;公開發表下,都要比人話:"法子小姐都好似係幼稚園教師嚟嫁喎! 唔知你點教小朋友嘅呢?"

私事和工事這裡的人總是分不開的,

難怪同工們都說這裡不是容我們說話的地方~

唉......

複式洋房

各位好,我都係剛剛見到有呢個標題,好想同大家 share 下
:-P
pingbaby:
我以前都係教中學架,但兩年前就轉左教小學,但係其實我覺得教小學真係辛苦好多架。又或者我教個間學校特別多會開,但個個會都唔係真係好有用喎,有時真係一路開一路埋怨架。
三點半學生放學,送埋佢地走返到上教員室都四點啦,好彩無會開的,就可以開始一天的工作,唔好彩有會開的一天,一開就開到起碼五點半,個陣時先開始改簿,有時都好想備課備好D,諗多些活動比學生,但係真係有心無力。
日日最早都係六點先離開學校,返到屋企都七點幾啦。因為其實我係出面有秘撈,同個中二生補習(無計啦,賺多個錢比女女麻),每星期補三天,補完都八點幾,先返屋企可以見到個女,食完飯同個女玩一陣,佢十點入房訓(好彩有工人同佢訓),所以十點後就可以做自己野啦。

子爵府

我都係教書的,我都教左6年了,今年剛生完bb,宜家仲係產假,12月返工,其實我係夾時間有bb的,希望可以summer holiday連住開學,跟住產假,咁我就唔洗挨最辛苦的9-11月,點知我真係bingo左。
我宜家日日對住bb好開心,好唔想返工。
如果返工時佢仲要食夜奶就慘了。

子爵府

Hi, 莎朗,

我都係做補習的, 今年轉晒英文書, d功課又冇答案, 對餐死,補充又未出, 考試要自己出題比學生做, 好多野做呀.:-( :-(

莎朗 寫道:
如果以金錢方面來計算
是十分十分之唔好搵:-(

之不過我自己好喜歡小朋友
特別是一/二年級的小朋友
所以錢少d都不太緊要

[quote]
somay 寫道:
[quote]
莎朗 寫道:
我是新加入的教師...補習社小學導師

好唔好搵? [/quote] [/quote]

複式洋房

ill,

you really need to enjoy this month at home with your baby. After you go back to work, you won't have much time spend on your baby and sure you will miss him/her very much.

To me, my daughter didn't ask for milk at night since she was 1 month old. Yes, very good. However, since she had breast fed so I have to bump the milk in a guidance room and locked the room. As you know, we don't have much free time during the day, I just used my lunch time to do it. Sometimes it's really in a hurry.

大宅

謙仔媽咪,

你教中學或小學

我剛剛轉教初中
功課比起小學生深
最辛苦是中學分了中文中學或英文中學
同一年級要應付二份功課

今個星期是測驗週
忙於溫習和做papers
我間補習社好好
大部份的學校papers都有
所以我們導師不用忙於出卷
工作都幾輕鬆

[quote]
謙仔媽咪 寫道:
Hi, 莎朗,

我都係做補習的, 今年轉晒英文書, d功課又冇答案, 對餐死,補充又未出, 考試要自己出題比學生做, 好多野做呀.:-( :-(

大宅

Hi, for all primary school teacher:

Could you pls email me P.1 test / examination paper for my son study becuase he is always lazy and I don't know how to set paper for him to study.

Pls email to [email protected]

Million thanks!

Winnie

複式洋房

baba_mama 寫道:
各位好,我都係剛剛見到有呢個標題,好想同大家 share 下
:-P
pingbaby:
我以前都係教中學架,但兩年前就轉左教小學,但係其實我覺得教小學真係辛苦好多架。又或者我教個間學校特別多會開,但個個會都唔係真係好有用喎,有時真係一路開一路埋怨架。
三點半學生放學,送埋佢地走返到上教員室都四點啦,好彩無會開的,就可以開始一天的工作,唔好彩有會開的一天,一開就開到起碼五點半,個陣時先開始改簿,有時都好想備課備好D,諗多些活動比學生,但係真係有心無力。
日日最早都係六點先離開學校,返到屋企都七點幾啦。因為其實我係出面有秘撈,同個中二生補習(無計啦,賺多個錢比女女麻),每星期補三天,補完都八點幾,先返屋企可以見到個女,食完飯同個女玩一陣,佢十點入房訓(好彩有工人同佢訓),所以十點後就可以做自己野啦。

我同你一樣, 最慘我教個班零舍差, 測驗後成績慘不忍睹, 我而家開始要用哂d空堂同放學時間補課, 老細可能下次仲會出kind of warning letter. 我好大壓力 :-(

大宅

現在教書其實真的很辛苦,其實日日都超時工作.我計過平均一日都十二個鐘,早7:30,晚7:00,還要帶作文/工作紙/默書簿....回家慢慢"炭"..平日放了學又要開會,逢星期五又整個例會,開到成5:30-6:00,結果又要攞d簿星期六日改....如果生完bb都唔得閒理個b呀!

複式洋房

somay,
出 warning letter 比你?點解呀?

首頁

尾頁

跳至