懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同平時差不多, 都係蒸魚, 以前烚菜, 而家炒菜加肉片 (阿媽話咁會無咁涼喎)
不過天氣咁熱, 煮多几餐我又LAZY.... 有時就煮NOODLES 或出街食....

別墅

回覆:kamun 的帖子

其實餸菜除左蝦蟹海鮮同生冷野之外咩都食得,另外木瓜同薏米係絕對唔食很ge,係滑胎ka.如果你寒底就唔好食綠豆西瓜,熱底就唔好食芒果榴連荔枝燒味煎炸野。當然任何涼茶龜苓膏都唔好食la~

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我之前都出過POST 同大家SHARE:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3909364

你可以入去睇下大家食咩, 而我有新UPDATE, 你地可以參巧一下:
日日為左食咩要頭痛, 成日想到食咩就上網search 下食唔食得, 覺得好煩, 而網上介紹既都係講湯水既, 我想集大家既力, 大家貢獻下d資料等個個mummy都可以食得開心, 又放心

以下係我既食譜: 好多都係自己整, 唔係出去買...可以落小d糖, 鹽..
但真係唔舒服就買外賣啦, 唔好勉強自己煮呀..仲辛苦, 煮左都唔想食架.

個個星期我2個小時食一次野, 份量可能係以前既一半 (即1餐既野分2餐食, 又唔怕飽得濟食唔落, 又可KEEP 到小食多餐, 無咁想嘔), 而老公係唔食牛,係我既單上好少見有牛既出現.

正餐:
栗子豬肉粥 / 白粥 / 番茄薯仔湯 OR 粥 / 節瓜搖柱湯 OR 粥/ 南瓜豬肉粥
老黃瓜赤小豆湯 (後來知去濕既唔好飲太多, 而家暫停左) / 紅蘿蔔栗米湯 (有時加烏雞) / 合掌瓜栗米湯 / 番茄南瓜湯
菜心 / 西蘭花/ 四季豆 / 脆肉瓜 / 菠菜 / 生菜加魚肉
煎三文魚頭 (加鮮檸汁, 豉油+糖), 煎多春魚 (但我FD 話唔好食無鱗魚,但我唔理) , 蔥煎紅衫魚, 潮式大眼雞 (我MUMMY 教, 凍食 另整 白醋加鼓當汁,好開胃又唔醒)
青,黃,紅椒炒雞扒 OR 豬扒
洋蔥薯蓉
貢丸, 魚蛋 河 / 米粉
薯仔雞亦 / 鹵水雞亦
生菜豆腐鯪魚肉湯 (見有網站話,唔需要老火, 滾湯仲好)
梅菜蒸豬肉 / 馬蹄冬菇蒸豬肉/ 馬蹄梅菜蒸豬肉 / 蒸蛋 OR 蒸豬肉蛋 / 炸菜蒸蛋 / 炸菜蒸豬肉
豆腐肉碎雜豆 (加蒜蓉豆鼓醬) 撈飯 / 豬肉醬意粉 (加鮮茄及紅金荀) / 茄汁豬扒意粉
叉燒 , 貴妃雞 (買), 不過家姐話少食燒味, 驚菌同多化學野...好想食先買

小食/ 早餐:
鮮奶燉蛋
三文治 (火腿蛋 及 芝腿) / 豬柳芝士漢堡 (自製唔係MCDONALD 買)
麥包 (買)
鮮奶 (買) / 鈣思寶加栗米片(而家唔鮮奶)
粟米
栗子 (可當小食, 唔好食太多, 糖份高, 不過係干果中最有益)
番薯 , 幫助排便

鮮果沙律

生果:
橙 / 奇異果 / 蘋果 / 車厘子

而因為好想食SUSHI..又唔食得生野, 之前出去食過一次熟既, 半夜肚痾, 老公唔肯同我出去食, 我就食屋企整D 卷物, 買紫菜 / SUSHI 醋 / 珍珠米 / 沙律醬 / 蟹柳 / 青瓜 咁就整到, 止到口癮, 當正餐又得, 小食都得, 不過我係即整即食, 有沙律醬既都係即整即食,唔好雪, 驚有菌

子爵府

回覆:各位姊妹, Bingo後會煮乜餸呢?

吾好食甘多梅菜呀,咸旦呀之類,無益架

大宅

乜都照煮喎..都冇咩特別野要介口,只係有d菜式例如麻婆豆腐唔好整咁辣

首頁

尾頁

跳至