自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

而家小學生d書包真系好鬼重架.....我仔而家小二我都會幫吓佢孭既...如果唔重會叫佢自己孭番
重新起步,為未來努力

男爵府

我仔K1,我從來都唔幫佢揹書包,因為唔算重,係佢能力範圍做得到的,我就一定唔幫,唔係佢就使慣別人,以為自己真係少爺唔使做。就算佢婆婆(即係我AR媽)叫我幫個孫揹書包,我都會話好輕之MA,佢自己得啦。。。。。跟住婆婆就唔出聲

男爵府

我女兩歲半, 出街佢自己揹個"背袋仔", 裝住紙巾/水/毛巾仔....
甘書包一定佢自已攞.

我姪仔P.5/姪女P.3, 由N1開始自孭書包/手挽袋, 宜家仲自已行去校車站(5 mins)

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

會呀!阿女個書包鬼死咁重,驚阿女孭到寒背

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

召藥師 發表於 11-6-10 12:54
幫唔幫小朋友拎書包要睇情況。妳似妳個case,小朋友腰骨唔好,咁細個人仔仲要背住重嘢會影響脊骨生長,做阿 ...

呢個方法最好, 亞女而家k3, 佢個書包掂都唔俾我掂, 佢話揹書包係佢o既責任 (學校教得好好), 我諗住小一書包重, 都係拎d書出黎, 我幫佢分擔d 啦
k1時, 書包其實得條褲仔, 又冇書, d 婆婆公公都要幫孫揹, 寵壞哂

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 你囝囝係特別情況,人地唔知,亂咁批評,你唔洗太上心. 發表於 12 分鐘前

多謝你安慰我
不過最介意嗰個係我仔
佢成日話佢係男子漢大丈夫
佢話唔可以要媽咪咁樣幫佢拎嘢喎
佢仲成日話我老d要孭我出街tim呀
佢似足我老公囉
成日講話咩照顧女人係男人應該做既

但我仔佢遺傳到我奶奶囉
佢天生條腰骨有小小歪咗s形咁
專科個醫生話要佢日日做嗰d咩向上向下伸直拉條腰嗰d伸展動作
咁樣會有改善囉

我就嚟比我仔哦死我啦
反而係佢話我好整到佢乸形喎
一d都唔明我苦心

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

從來唔幫.

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆 renren 的帖子

我細個小五小六時, 我阿嫲都幫我揹書包的.
係一個好好的時光, 我家平時都唔會好就我, 唔會好公主.
現在大個左, 好開心阿嫲曾經咁錫我.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

我大女咁多年都堅持自己孭書包, 見佢又ok, 我冇乜理佢~

但細女係S腰骨, 有時見書包太重, 我會執出黎用手挽袋拎住, 細女就孭住只有幾本書既書包~ 始終書包應該係小孩孭會好d~

水晶宮

回覆 renren 的帖子

無, 有時接阿女放學, 之後去超市, 佢仲會幫忙攞.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

畀面勳章

我個女由N班開始, 我地已經要佢自己揹書包, 要佢知, 呢個係佢既責任!!
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我個女一年級,我接親佢返學放學都有幫

水晶宮

好媽媽勳章

幼稚園時無,2個都無
大仔上小一果年有...買錯左個超重書包,加埋d書...我老公下令要我揹返學同放學....
今年小二換左書包,佢全程自己揹.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

畀面勳章 大廚勳章

唔會,我仔k1到k2都冇,老師話我做得好,話比返d責任佢,到小學我都唔會幫佢

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一年級有,二年級就無啦,不過間唔中都會幫佢孭下既
不過我幫佢孭書包,佢要幫我攞手袋喎~

本實我個袋都唔野少,我乜狗屎垃圾都塞哂落去~~

伯爵府

我係金鐘地鐵見到10幾歲既童子軍, 要去宿營, 個牛甘大隻既背包俾工人姐姐咩住, 到左集習地點先自己拎返...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔兩歲半, 出街佢自己揹個 back pack, 裝住紙巾/水/毛巾仔....都唔輕架
返學書包我工人同佢揹,工人話好包好重我話由得佢比佢自己揹返.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

召藥師 發表於 11-6-10 12:54
幫唔幫小朋友拎書包要睇情況。妳似妳個case,小朋友腰骨唔好,咁細個人仔仲要背住重嘢會影響脊骨生長,做阿 ...

返學時間就係我老公每朝渣車去到學校門口放底我地
咁我就幫佢攞落車再行幾步路就比佢孭入學校
到放學時間
因為係我奶奶接佢
而通常佢都會推車仔去買完餸先接
咁一放學我仔就會放個書包喺車仔上面
跟住再由佢推囉

我仔.........好鬼似我老公ga
大男人都嘔
佢唔會要女人拎嘢嗰隻嚟ga
就算平時落街買餸我地推車仔
佢都堅持係佢推ga

佢呀,似足佢老豆d口吻
話女人唔可以拎重嘢同渣車喎
even係買餸車都算係車喎...........我比佢吹脹

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

一路都係阿仔自己揹, 不過而家咁熱天我會返學時幫手拎書包, (返k2下午班), 如果唔係返到學校件衫同個書包帶都會濕晒, 但放學無咁熱都會要佢自己揹返.

首頁

尾頁

跳至