論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

跟據經驗,工人係另一個世界嘅人。

付出同得回來係唔會成正比。

你對佢好,只會換來傷心與失望

333s  認同  發表於 11-6-5 08:20
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

男爵府

回覆 pandacat_bb 的帖子

不須激氣,不要記在心, 使自己不開心. 要學工人的態度 - 扮傻/扮無記性, 扮豬食老虎. 一定不要理工人是否黑面? 說完/聽完就閃.

如有此情形, 我會叫她寫低欠什麼, 和對她說明: 每星期只買一次東西的, 忘記就叫她自行解決.

為免麻煩, 工人的咖啡和面是一個月買一次, 不理它是否足夠?

333s  要學工人的態度 - 扮傻/扮無記性, 扮豬食老虎. - i like u said.  發表於 11-6-5 08:20

大宅

我工人早餐只飲一柸coffee, 有時食塊餅,有時我有嘉頓方包,佢就搽peanut butter 食一片,coffee+biscuit 我係印尼鋪買。加埋一餐都係under $3,我又覺得$3比佢食一個早餐都ok 呀。如果比水,只食一去方包,好似好無營養,我仲要靠佢幫我照顧BB 呀。我工人食好少野。做野又OK. 我由佢雪柜有咩都可以食,但佢咩都唔食。

複式洋房

回覆:joanie731 的帖子

講得好!我非常之認同!我上個工人就係我對得佢太好慢慢變成我一定要比佢!結果一個月食咗一盒禮盒朱古力,三罐大盒曲奇,一罐樂家杏仁糖!唔到你唔信真係好過份!

ferferfer  佢有無蛀牙?  發表於 11-6-8 22:51

複式洋房

我工人前顧主准她買咖啡,所以她現在
用我的錢買咖啡。

333s  只要你願意就行!!  前顧主淮她買什么, 菅我么事呀!  我是我!  發表於 11-6-5 08:22

大宅

回覆 MonMonLam 的帖子

咁難聽d說話都講得出. 話少主係狗, 佢哋真係連狗都不如呀!

大宅

I only offer "water" to maid and i don't care she will like or not!!

333s  it is definetely.  發表於 11-6-5 08:23

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:工人啲早餐

我地係工人來的時候已經由我地安排佢一日三餐佢食麼。唔係佢想點就點。通常佢早上會吃包,飲咖啡。有時就煎隻蛋,煎條腸。佢唔會隨便自己拿野食的。

333s  唔係佢想點就點.... 100%  發表於 11-6-5 08:23

侯爵府

新阿賓人細細粒,但今朝早餐就食左我四塊方包搽花生醬果占,我已經打左個特,點知11點幾佢話好肚餓,要食埋凈低個兩塊(阿仔食左兩塊返學),我話唔係麻,你係唔係有病呀,定係生蟲呀,佢話唔食會暈,我話咁你食啦,怕左佢!

sillything  同我屋企嗰個一樣呀  發表於 11-6-6 13:12

男爵府

早餐提供麵包,開水任飲,咖啡自己買

伯爵府

i just provide plain bread (with jam or butter or peanut butter) and biscuits ($10/pack), no drinks. my maids drink a lot of coffee and ovaltine everyday (3 cups). each big can of ovaltine costs nearly $70, 1 maid can finish it within 3 wks. I don't want to pay her over $200/mth just on breakfast (if incl drinks).

sometimes i will give them canned or boxed drinks (e.g. lemon tea and vitasoy) if I bought 6-12 packs.

you shd just tell your maid NO DRINKS WILL BE PROVIDED WITH IMMEDIATE EFFECT!

男爵府

其實我唔介意provide drinks比佢,不過佢咁老奉+無禮,我唔like囉,我叫咗agent同佢講,依啲係bonus,我唔介意提供,不過佢唔可以催我買,佢都有同我講番agent同佢講:“太太比妳飲既野飲完唔好同太太講冇晒,叫太太買”

其實佢都係一日一杯,唔算過份,我同佢講冇晒美祿,我唔介意佢沖奶茶飲(我有茶包+花奶),不過佢做野唔好,我之前我比美祿佢,係當gift送比佢飲,佢個gift飲完再問我拎多個gift,係好無禮貌

佢雖然口話飲水冇問題,不過依幾日佢都有沖奶茶飲

仲有日日lunch time都同我講:“太太我食一個公仔麵就夠架啦” (佢指出前一丁,因為我日日都比個indo撈麵),最衰係我老公嗰日我唔係屋企,佢比咗個出前一丁比佢煮,第二日我比佢就比番indo撈麵佢,夜晚我煮出前一丁時,阿姐幾古惑,問我:“太太點解妳啲公仔麵咁大個既?”

明明佢前一日佢先食過出前一丁,又點會唔知出前一丁係點呀 :;pppp:

男爵府

queeniekl 發表於 11-6-2 08:46
我工人前顧主准她買咖啡,所以她現在
用我的錢買咖啡。
妳工人都好呀,都係要妳提供咖啡,我個阿姐第一日黎我度,就同我講前太太提供衛生巾比佢用喎,仲要當住我老公面前講喎

hebe2010  呢 D 一定唔包啦, 開支好大架 !  發表於 11-6-12 21:56

男爵府

jadechant 發表於 11-6-1 14:55
回覆 pandacat_bb 的帖子

不須激氣,不要記在心, 使自己不開心. 要學工人的態度 - 扮傻/扮無記性, 扮豬食老 ...
妳講得啱,佢真係扮傻/扮無記性, 扮豬食老虎,我真係要學下佢,講完就閃,唔洗再聽佢啲excuse,講親咩佢都有野駁我既

大宅

一開始, 我就吩咐個agent同個工人講唔可以隨便攞食物, 所以, 佢第一日嚟到, 我就準備咗一個儲物盒放係廚房, 話比佢知個盒入面嘅食物佢可以攞嚟食.

大宅

佢自己買嘢飲,無提供比佢,只係早餐食包,要飲就得水,佢自己有錢,自己攪掂

男爵府

排骨媽媽 發表於 11-6-3 23:39
一開始, 我就吩咐個agent同個工人講唔可以隨便攞食物, 所以, 佢第一日嚟到, 我就準備咗一個儲物盒放係廚房, ...
妳依個方去唔錯喎,我諗我都要咁先得,thanks for sharing

男爵府

畀面勳章

pandacat_bb 發表於 11-6-3 23:26
仲有日日lunch time都同我講:“太太我食一個公仔麵就夠架啦” (佢指出前一丁,因為我日日都比個indo撈麵),最衰係我老公嗰日我唔係屋企,佢比咗個出前一丁比佢煮,第二日我比佢就比番indo撈麵佢,夜晚我煮出前一丁時,阿姐幾古惑,問我:“太太點解妳啲公仔麵咁大個既?”

明明佢前一日佢先食過出前一丁,又點會唔知出前一丁係點呀
你應該成機同佢講 : 係呀,呢種係for僱主嘅,你食嗰d係 印尼麪,你識分就最好啦,千期唔好食錯,如果唔係要比番錢我㗎~:;pppp:

排骨媽媽  d 阿sir成日都做壞規舉.  發表於 11-6-4 23:11

男爵府

joanie731 發表於 11-6-4 00:37
你應該成機同佢講 : 係呀,呢種係for僱主嘅,你食嗰d係 印尼麪,你識分就最好啦,千期唔好食錯,如果唔係要 ...
唉,我懷疑佢一個indo noodles係唔夠飽,我已經夠肥架啦,佢仲肥過我 mouth:

我媽咪話叫我一日比出前一丁佢,一日比indo noodles佢喎

複式洋房

唔可以老憑!!!無得揀, 雇主供應乜就食乜, 莊閒分明! 如果未經准許自把自為, 就一定要指出不是.

首頁

尾頁

跳至