時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 11-3-2 11:45 發表
都係架,其實唔派6000 ok喎,不過都唔好出雙糧囉

agree....

我唔介意 唔派, 唔入 6000 入 mpf ... 係最不滿 出雙糧....

珊瑚宮

環保接龍勳章

原帖由 B媽-Blue 於 11-3-2 11:43 發表
雖然多$6000真係開心
但開左個頭,之後有盈餘又嘈要派錢就煩
(香港有太多貪得無厭既"香港人")

之前個預算案我係唔滿意
只因綜緩出雙糧而已
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

之前個預算案我係唔滿意
只因綜緩出雙糧而已

講得好,宜家玩泥沙咩,香港正苦以後點建立城信,給人吵兩吵就...唉

男爵府

Agree, 開心之餘有好大隱憂係背後囉

男爵府

醒目開學勳章

我都覺得唔應該派,派咗就後患無窮

仲有綜援戶唔應該出雙糧,生果金就出雙糧(俾長者),反而有交稅可退稅,多咗資源應放在醫療,教育上.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

有學券已經交好少架啦喎~
以前我囡讀o個陣咪重交得多,咁又點計???
不能只著重一邊呢...

原帖由 小小兔仔 於 11-3-2 11:50 發表
我另遠佢張啲錢補貼幼稚園學費好過啦!
宜家幼稚園學費越嚟越貴,好似今年咁話學券增加咗金額,但扣埋重交多過上年。唉!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

襯有盈余 , 重點攪好教育/醫療 ,
等市民可以安心併博 .

原帖由 小蜜豐 於 11-3-2 11:45 發表
係啦,派得一年,出年唔派一定又比人話

我情願佢拎D錢搞教育同醫療好過

子爵府

我覺得如果係土生土長既香港人, 未必會嘈, 因為大家既心態都唔係為攞jetso, 反而係班麻煩議員加大陸綜緩, 真係唔得佢地死.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我都想,但幼稚園都識加
有學卷之後都加左唔少

原帖由 小小兔仔 於 11-3-2 11:50 發表
我另遠佢張啲錢補貼幼稚園學費好過啦!
宜家幼稚園學費越嚟越貴,好似今年咁話學券增加咗金額,但扣埋重交多過上年。唉!

大宅

計吓一個綜援家庭 + 有 3 粒星 + 未響香港做過野(未交過稅), 今次有幾多得益?

今次香港正苦可能好心做壞事, 加深及加速香港 "蝗蟲之患"

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係啦....醫療教育又唔攪好佢
我地交得稅就係希望政府做呢d,比錢我地固之然開心,但係無人會buy呢個政府囉

原帖由 miriam 於 11-3-2 11:50 發表

totally agree

我情願將呢筆錢投放入醫療同教育開支, 因為呢兩樣先係香港未來既重擔子.....

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

之前個預算案我係唔滿意
只因綜緩出雙糧而已

同意 ~

珍珠宮

大家有錢派實開心架,唔知道我地用幾多錢去補番呢鋪呢???

記得廸士尼興建,自由行來港消費,大家開心嘛??結果呢??????

香港真係顛咗啦!!!!!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

點解香港既高官同議員大部分都係冗員??
點解佢地咁冇遠見??
BK 既C9係都好過佢地

珍珠宮

香港人始終要為呢鋪賠上更多,成個政府顛咗啦!!!!!!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

侯爵府

我都覺得將派錢果3xx億, 放係醫療同教育好過, 點解唔實施15年免費教育,唔放多d資源係醫療上面, 之前份預算案我最唔滿意係綜媛有得出雙糧, 公屋有得免租兩個月, 公屋已經係平租, 已經係一種福利,住公屋既有好多高收入人仕, 你地睇下公屋停車場有幾多寶馬, 有幾多靚車就知, 以上係我果人感受, 不喜忽看

男爵府

公爵府

完全認同..
派咩鬼錢..
用d錢攪好醫療/ 老人問題仲好啦...香港人口老化問題越來越嚴重...
其實最怕老左有病唔知點算..
現在派錢, .咪又係納稅人既錢..d人拿左咪亂柑駛...

政府其實要做既係唔好俾地產商/ 公共交通/電力賺到盡..有幾佰億盈餘都要加價?
如果d租金降低番, 人工都唔駛柑低啦..
這些先係引致民不潦生既原因..
現在本末倒置, 要政府拎錢出來?
d政客成日話有盈餘..講真...年年都好境架?
班友攞選票咋...

大宅

我都唔想要果$6000 只要綜援唔好出雙糧~

大宅

support. Besides, I am so puzzled if those people, who are and studying/living in overseas, can get this jetso? If yes, so many people come back and ask for relatives to get $6000. So horrible!

原帖由 tam 於 11-3-2 11:51 發表

十分認同!唔派好過派,因為香港以後既日子就只有更加苦.....

最擔心就係以後年年派,蝗蟲湧哂黎香港食哂所有糧餉…

點解唔剩係退稅同提高免稅額?用錢o黎阻止遊行係極蠢既行為…

聽到派6k真係唔覺得開心呀… ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至