自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我好欣賞佢,就算係做SHOW都好,
起碼肯落手落腳做,老實講,
你叫我都未必肯去掃街,住板間房啦

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得佢係好有heart既生意人, 好多事都親力親為, 希望佢可以幫到低下層爭取更好既制度.

大宅

佢中哂 point,政府自己都責無旁貸,早十年開始外判工作,招標又係價低者得,仲有轉哂合約制唔留長工最初都係政府諗縮數整出嚟o架~

田二少有個好處係,佢唔係地剷商,又唔係攪飲食業,所以講事實出嚟都容易D。

支持佢啊~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

水晶宮

自問真係做唔到

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

搞到D清潔工薪金咁低...
都係政府既責任

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

貧 無 立 錐

原帖由 googoo 於 11-2-19 10:26 發表
@田北辰 的 facebook
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150100656759630&id=111473780907
很長,不過值得一看。

公爵府

希望佢係真心架啦

水晶宮

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BarbaraX 於 11-2-19 18:25 發表
希望佢係真心架啦

睇佢個樣又唔似做 show !
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小倩 於 11-2-19 12:43 發表

長毛由基層出身都唔肯啦~
"掉垃圾"就有佢份

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小倩 於 11-2-19 12:43 發表

長毛由基層出身都唔肯啦~
"掉垃圾"就有佢份

呢位專貴嘅公屋議員,專長就係掉垃圾同叫囂!
我要記得幸福......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

好媽媽勳章

我卸下西裝,整天要穿清潔工制服,到餐廳、商店借洗手間都被拒諸門外,要到公廁解決。蹲在濕漉漉的地磚上「辦大事」時,看到滿地都是嘔吐物、大小二便等污穢不堪,相比之下,掃街的厭惡程度不值一哂。之後,我與一邊忙碌清潔的「行家」梁伯聊天,談及薪金時,他一臉無奈苦笑地說:「每小時只有21元,清潔廁所是最卑賤的。

掃街屬於戶外體力勞工的工作,老人家體力衰弱無法推着沉重的垃圾車掃街,便只好委身清潔廁所維生,愈來愈多年長的勞動人口加入清潔廁所的行列,人力供過於求,薪酬卻不斷遭受壓榨。
睇到呢段
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

大宅

起初可能真係為左宣傳,
不過 ... 田二少都算性情中人,
希望佢體驗過之後, 真係有心幫呢d人

翡翠宮

畀面勳章

係咪做show都好,起碼佢有用心去感受窮人生活,反省到好多社會問題的根由。

大宅

原帖由 mother904 於 11-2-19 22:16 發表
係咪做show都好,起碼佢有用心去感受窮人生活,反省到好多社會問題的根由。
欣賞佢~點都好, 起碼佢真係去體驗左.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我睇左尼個節目真係欣賞佢多左,雖然得佢一個人亦都改變唔到好多野,但起碼佢睇到問題所在
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 大力大力 於 11-2-19 11:09 發表
患貧窮 更患不義——我的掃街心路歷程 2011年2月11日
田北辰寫於 2011年2月13日 20:06

我參加《窮富翁大作戰Ⅱ》,經歷了三天窮人生活,於政府外判的清潔公司負責掃街,體會到的,不獨是窮人的艱苦生活,更深刻的是自由市場的 ...
比阿田少短暫感受下咪好囉 ~ .... 佢掃街掃3日, 可以call定c機著返靚仔做返上等人, 真係掃街嘅, 呢種生活分分鐘過成世

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 牛精仔 於 11-2-19 23:41 發表
比阿田少短暫感受下咪好囉 ~ .... 佢掃街掃3日, 可以call定c機著返靚仔做返上等人, 真係掃街嘅, 呢種生活分分鐘過成世

係呀,睇到最後一幕,佢辛苦完後有司機等佢,當下好有感觸,好多人真係脫離唔到貧窮~~~希望佢真係可以將感受到既事,向身邊官員同富貴朋友講解,推動政府可以有紓緩貧窮既政策,唔係想政府派糖,起碼唔好再推行一d會製造更多跨代貧窮既政策。

公爵府

希望佢唔係一時衝動啦,真係做啲嘢幫吓呢班幕後英雄和基層市民

首頁

尾頁

跳至