婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

回覆 20# cpui_shan 的文章

原來係咁....

@@ 咁最後有冇加名?...

umm.... 如此有種 走唔甩既感覺, 其實唔怪得你 咁唔開心....

其實最怕呢d情況, 結左婚, 但99 仲想你地 點點點, 以致佢可以 交少d 租 定點....如此, 你地根本唔算"成家"....

心中總有戚戚然....coz 人貴自立~

@@ 長遠下去, 你諗下有冇錢, 計劃搬走才是上策....
不然, 一係 忍...繼續忍...

其實我唔明 why 得你c6一個人返工,
你地一家三口不能抽公屋@@??
其實係咪你99 唔想你地 "走" 呀...

唉.....

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-11-11 15:34 發表
原來係咁....

@@ 咁最後有冇加名?...

umm.... 如此有種 走唔甩既感覺, 其實唔怪得你 咁唔開心....

其實最怕呢d情況, 結左婚, 但99 仲想你地 點點點, 以致佢可以 交少d 租 定點....如此, 你地根本 ...

我等緊公屋架...就係果時佢亞媽講到咁好我先唔做野全職湊(因為2公婆抽一定過啦)果時我同C6傾埋放亞女去育嬰院我地2個照做野!見99有咁提意我地先冇咁做!點知會係咁....!我死都唔加,加左我地冇得抽架啦...所以佢有時都會講下野比我聽唔知佢係有心定冇心啦!
點解我會咁唔鐘意果個亞嫂,事願係有次我同亞女沖涼,我個女係冬天出世架,咁我地個廁所同大門係勁近!咁我都知佢地鐘意失驚冇神走過離,咁我之前都同定C6講如果我同亞女係廳餵奶(人奶)或同佢沖涼我會落橫鎖,我唔想個女涼親...好彩有咁講咋..好講返亞嫂先.我剛開始同亞女沖涼時亞嫂又咁啱帶佢D細佬過離想睇下我個女,佢叩門我話我同亞女沖緊涼呀!我心諗佢聽到我咁講佢唔會再過離啦,等我同個女沖完先再離,點知原來佢係走返去99度拎KEY,咁佢發覺點解開唔到門,我就話我同亞女沖涼我多數會鎖門,佢話唔駛呀!(我果一刻真係好火囉!你都做個亞媽,你唔係覺得我個女沖緊涼我仲要打開度大門呀!)之後我同亞女沖完我都抱左佢過去99度一陣,C6返離我都有同佢講(我當然冇發晒皮4咁講啦)近期仲有一單,佢個女中左H1N1,唔出聲話比我地知,仲抱我個女過去同佢個女玩,之後我係佢另外一個家姐口中先知有件咁嘅事,佢個女中左幾耐我唔知,佢有冇自我隔離我又唔知,搞到我果排邊度都唔敢同個女去(原本想去我家姐度都唔敢,我家姐果時有左,同佢有個大仔大我個女1年)呢次我就係好嬲!點知冇耐唔記得咩事做節,見亞嫂只係帶左個女上離食飯咁我問佢個仔呢?佢話個仔唔舒服帶左去婆婆度隔離!煩事佢野到個女...!心諗你都知要咁做架咩..!我好嬲咁同C6講我話我覺得佢地咁好自私,有病唔出聲佢自己果D就識隔離!我話再係咁我唔會比個女同佢地玩囉..!之後我知C6有同佢亞哥講!後尾我想同亞女打H1N1個姑娘就話不如驗血睇下佢有冇抗體先再諗!原來亞女有抗體都唔知要唔要多謝佢!(我C6就係咁話好彩你堅持餵人奶,佢地全部都係奶粉媽,佢地都成日叫我要同佢介人奶,比奶粉等等說話!我唔係話奶粉唔好,只係我覺得我有仲咩要比奶粉呢!)

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

男爵府

育兒性格勳章

回覆 22# cpui_shan 的文章

妳亞嫂真係好過份呀....!!!!!

大佬, H1N1 死得人ga!!!!

人地d 囡佢唔顧, 當"展品" 咁睇
自己d 囡就當寶!!!!

@@ 唔怪得你咁唔鍾意佢la.......

返去攞key 果野真係 幾 囉...
佢唔係好"識做人" ga 咩!!

我覺得佢唔尊重你...

大宅

我C6屋企又多人,唔係對幾個人咁小,我係要對好多人,C6 8兄弟姐妹,你諗下個個結晒婚你話有幾多人要對(得個妹同亞哥未結)!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 24# cpui_shan 的文章

住埋一齊?

大宅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-11-11 17:02 發表
住埋一齊?

如果住埋一齊我估我入左青山啦...
已家只我同C6加佢亞哥,另一邊就係6299同E仔!
不過佢地不定時返離探我99,佢地次次返離都會係99攞KEY過離我地呢邊!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 26# cpui_shan 的文章

希望你快d 抽到公屋la

再係咁真係唔掂

你屋企似 ....唔知點講, 只係一間"房" je.... 都唔係一個獨立既屋企, 話唔到事, 無安全感既 ...人家可以隨時攞key 開....

你忍到已經very good.....
我一早反左面...

別墅

我好明樓主的想法,這個真的是性格的問題。我6299都不是做了什麼大錯事,連我阿媽都是咁講,但我都是不大喜歡他們。

其實大家真的在不同的家庭環境下長大,有好多事情大家的處理手法都不同。是否一句老人家就大晒呢?是否作為一個新抱就要聽他們的說話呢?

對於一些人,他們的性格是喜歡和懂得取悅長輩。有些人包括我在內就不是這類人了。或許是我們太過自我,講真,不要說6299,有時連我c6,我也不太喜歡人們干涉我的事。因此,自己生的仔女,就更加不喜歡他們說這樣說那樣。

總之,一條底線。無論自己有什麼不開心或不滿,也不能向6299發惡。我c6都有話我要對他父母好些,但sorry, 我做不到,我只能做我所講的底線。

大宅

回復 1# loanna 的帖子

係呀我同你想法都似呀...!因為我覺得佢地都唔理我感受,仲咩我要理佢地先!只不過係我唔想老公唔開心同唔想真係因為呢D事而令我地婚姻有問題!

複式洋房

原帖由 cpui_shan 於 10-11-14 00:23 發表
係呀我同你想法都似呀...!因為我覺得佢地都唔理我感受,仲咩我要理佢地先!只不過係我唔想老公唔開心同唔想真係因為呢D事而令我地婚姻有問題!

shan:
唔好諗咁多喇. 唯有望快d 抽中公屋啦~

複式洋房

原帖由 cpui_shan 於 10-11-14 00:23 發表

shan:

複式洋房

shan:

首頁

尾頁

跳至