在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有二個小朋友, 大仔三歲半, 小女11個月, 我一直都係冇請工人, 冇鐘點, 冇人幫手, 一個人湊, 家務都係做得幾多, 晚餐買我好材料, 整好, 有時我老公煮,
我覺得只要自己安排好, 仲有好多時間, 我而家都有d時間帶二兄妹出去玩下~
我又試過病, 帶晒二個去睇醫生, 而家大仔讀緊全日, 咁我有幾日湊少d, 不過今年9月返k1就係半日, d時間要安排過.
其如日子我去邊都會帶埋二兄妹一齊去~
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

大宅

我大仔都係0701
原帖由 LilianLegend 於 10-8-2 14:31 發表
我都係一湊2,
請過半年外傭,
好煩,唔再請,
自己做番好過.
老公會幫手,
train大仔(3ages)做簡單家務.
個家係大家既,
大家都要幫手做家務.

有需要時就叫親友幫手.

其實,
只係hk先至咁多人請工人,
外國好多家庭都係自 ...
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

別墅

我都想好像你個plan
原帖由 小笨豬 於 10-8-10 23:40 發表 [url=http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=44956611&ptid=3295809][/url
我有二個小朋友, 大仔三歲半, 小女11個月, 我一直都係冇請工人, 冇鐘點, 冇人幫手, 一個人湊, 家務都係做得幾多, 晚餐買我好材料, 整好, 有時我老公煮,
我覺得只要自己安排好, 仲有好多時間, 我而家都有d時間帶二兄 ...

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

別墅

得一個人揍,家務都係做得幾多就幾多!!

現在放暑假,會自己一個人帶兩兄妹出去玩,出去食飯,跟住晚上食外賣!~ OKAY GAR!~

只不過,不停有人打電話"關心關心"!~

侯爵府

畀面勳章

Hi Minkaka,
我剛剛入親子王國嘅媽咪, 妳好勁喎, 一個人湊2個小朋友, 仲話準備生第三個, 犀利呀!
May
原帖由 minkaka 於 10-8-2 13:05 發表

我一直都係自己湊2個 因為我家人都在美國 叫不到佢地幫手 但出年我應該要請工人了 我同老公準備生第3個 所以要早D計畫

禁止訪問

大宅

畀面勳章

來緊年尾我都會一個湊兩個,其實依家我都煩緊到時唔知點算,根本沒人會幫度我,老公晚晚都要10點先返到屋企,大囡返半日,到細嘅出世後我真系驚自己拿手唔成世,都不知點搞好,希望我自己可以搞定啦,見度呢度甘多媽媽都自己一個湊兩個或者三個,四個,甘都好D,有返D動力,加油呀各位媽咪~~

禁止訪問

子爵府

我都係有2個小朋友,2個都上小學,just become FTM,仲用緊工人,暫時工人做家務,自己教細路.
我都諗緊幾時不用工人, 用part-time做家務.
有個工人都係煩.

原帖由 carnationBB 於 10-8-20 00:55 發表
I am a FTM, I have two kids one is 4 yrs old and another is 20months-old. I have a maid assisting me doing the general household works and cooking matters. I can't imagine if there is no helpers!

侯爵府

畀面勳章

咁遲覆嘢, 唔好意思呀! 我知妳都係入會無耐. 係啦, 應該真係要請工人, 不過妳好犀利喎, 想生第三個BB, 我就唔會啦, 又要比好多時間和心機! 我祝福妳生第三個BB, 精靈活潑, 身體健康!
妳住邊到呀, 我住嘉湖山莊(景湖居)!
原帖由 minkaka 於 10-8-19 11:43 發表

hi i just joined bk last month. I will surely employ a maid if i have 1 more kids. Coz i will have no time to take my girls to school if there is a baby at home. I see you have just added me as frien ...

洋房

我大女26個月,細女兩個月,剛開始做FTM,請開工人,下年8月約滿,有諗過到時唔再請工人,不過唔知自己應唔應付得嚟。

不過聽到有D FTM,湊幾個都可以OK,我都希望試吓!

別墅

我大仔2歲8個月,細女1個半月,現在有奶奶幫忙,而我剛做了全職媽媽,遲些便自己湊,不打算請工人~

侯爵府

畀面勳章

hi mimi,
咁啱嘅, 我工人都係做到下年8月, 就返印尼!
因為我唔使返工, 所以, 自己湊返, 試吓囉, 都時真係唔知點, 好彩, 我d細路都大, 大囡14, 細仔7.
係啦, 呢度d媽咪好勁架, 幾個都攪點......
我地真係要努力加油呀!
may

原帖由 mimi2007 於 10-8-22 14:11 發表
我大女26個月,細女兩個月,剛開始做FTM,請開工人,下年8月約滿,有諗過到時唔再請工人,不過唔知自己應唔應付得嚟。

不過聽到有D FTM,湊幾個都可以OK,我都希望試吓! ...

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

hi,
咁又係, 有仔有女, 梗係好啦, 妳有兩個都係囡, 梗係想有個仔啦, 不過真係好大開支, 如果攪得點, 都唔係問題啦, 生多個仔囉.
喂, 妳老公做咩架! 我八卦吓姐.....
妳msn係咩? 我add 妳呀, 妳send信息比我話我知呀!
fb我有.
may

原帖由 minkaka 於 10-8-25 23:21 發表

HIHI 唔緊要
我都好晏先回你
我2公婆都中意小朋友
不過擔心湊不到
又擔心開支大
但點都好覺得有個仔仔就會完美D
有仔又有女
我住慧景
有有FB嗎?
我幾分鐘前開了FB ...

侯爵府

畀面勳章

hi minkaka,
妳真係好勁呀, 湊埋dog, 仲話要生第三個, 我服咗妳啦.
妳父母有唔係香港, 住外國, 妳好叻囡呀......
我真係好想見吓妳......係個咩人........
may

原帖由 minkaka 於 10-8-25 23:23 發表

係啊 無問題的
我又湊囡 又湊狗都OK^^ 我都無工人 父母又住外國

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

我sent咗信息比妳囉, 妳查吓覆我啦.
may

原帖由 minkaka 於 10-8-25 23:46 發表

我家既人都有仔有囡
我覺得會開心D
你FB OR PM私下問我啊
我FB係SIM MINKA 你可以SEARCH我

首頁

尾頁

跳至