親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問 babyboss 要 book 嗎 ??
實際地址係邊 ??
打的 幾 $$$ ??

台灣會好凍嗎 ?

原帖由 wendyyy 於 10-1-1 16:54 發表
我們幾個 5-7歲的小朋友在 30號那天到 babyboss一共玩了 八個職業, 但很可惜賣雪糕, 消防員及醫生無玩到. 時間上配合唔到.
我們還去了南方澳食海鮮, 住宜蘭民宿和在礁溪浸溫泉, 礁溪這地方唔錯, 值得下次再去. 也有 ...

大宅

Baby Boss 台北火車站Taxi 到HK $40有找。忠孝復興站有free shuttle bus

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

請問有去溫泉嗎? 我已訂春節到台北, 但沒訂溫泉酒店, 現在有溫泉券, 又想帶囝囝試一試

複式洋房

行程如下,希望幫到大家︰
1.大湖酒莊/大湖草莓文化館 - 飛牛牧場
2.飛牛牧場 - 小人國
3.台北 - babyboss
4.動物園 - 深坑 - 101 - 西門町 - 買手信
5.陽明山 - 北投
6.北投 - airport
如果自由行,強烈建議自己網上買機票同book酒店,我自己book,比旅行社平少少,不過最好系自己中意點就點,不用改變少少又要等旅行社大半日回複﹗又可以自己選位 同check-in,china airline 最平,班次多。台北好多酒店又有special, 見
www.easytravel.com.tw

男爵府

我自己本來都plan好晒行程, 但係一落機就落狗屎, 行程要到時執生, 我見邊日好天就即去d戶外活動, 落雨果日咪改去babyboss, 台灣故事館果d囉, 本來諗住去大溪花海, 頭一日或尾果日, 但係知道幾日都落雨, 唔夠book定, 點知真係最尾果 日出晒太陽, 咁就即打去book, 點知佢話超塞車, 好多車都塞到返唔到黎, 怕我遲左趕唔到飛機, 勸我地取消, 咁我地咪即時另搵節目囉, 如果天氣好當然好啦, 但係台灣成日都天氣唔好, 總之自由行自由咁多, 到時想點都得

伯爵府

好媽媽勳章

唔好意思呀....我想share下. 我個細囡33個月. 照玩. 佢可能比較唔怕羞. 有個家姐5.5歲一齊玩. 但有d職業, 佢係自己玩, 家姐玩左第二樣.

妹妹&家姐一齊玩: 太空人/解款員
妹妹自己: 護士/漢堡飽廚師/牧場/賣雪榚
搵左錢之後, 妹妹自己要求遊車河兩次.
妹妹玩得好開心.

ps. 太空人入左去, 見唔到爸媽, 要攪一陣先出黎見人(著太空人衫), 有小朋友會驚, 唔想玩. 我細囡有家姐陪佢入去, 就ok. 妹妹當自己扮little robot, 唔明佢自己係太空人. 其他jobs, 可以一直望到爸媽, 小朋友會放心入去玩. 我沒有陪佢入場工作.

伯爵府

好媽媽勳章

好叻呀, 可以玩咁多!!!!!

我地一家好倦呀, 之後回酒店dinner, 無力去其他地方啦!

原帖由 喧嘩 於 10-1-3 15:46 發表
果日差唔多十一點玩到散場, 玩左十一個職業,

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 1# easybring 的文章

簡單台北行程:
Day 1:
臺北市立天文科學教育館 (近士林夜市)4/f 有太空倉遊太空 http://www.tam.gov.tw/ct.asp?xIt ... 12620&mp=104051

國立臺灣科學教育館http://www.ntsec.gov.tw/
地震劇場/ 3D虛擬實境劇場

士林夜市
http://taiwan.net.tw/m1.aspx?sNo=0001090&id=154

Day 2
www.Babyboss.tw

Day 3
木柵動物園http://www.zoo.gov.tw/
捷運忠孝復興站 - 鼎泰豐小籠包http://www.dintaifung.com.tw/ch/index.asp
太平洋SOGO百貨復興館shopping

Day 4
袖珍博物館 Miniatures Museum of Taiwan
http://www.mmot.com.tw/

美麗華摩天輪廣場 http://www.miramar.com.tw/main.php

台灣桃園國際機場 C3 Hello Kitty候機室

複式洋房

兩歲以上不占床位,系。不過可同你的agent 確認。
原帖由 囡囡媽 於 10-1-2 23:21 發表
請問如果想買機票及酒店套票去台北旅遊四日三晚(兩大一小), 是否只買兩個大人的套票而小朋友就買機票即可以呢? 請指教。謝謝!

複式洋房

酒莊其實買手信為主,摘strawberry 系主角,真系好多好多好多 strawberry 田,又非常非常非常好味﹗無玩煙花,我怕危險﹗
大湖酒莊 去 飛牛 (or 飛牛 去 大湖酒莊) 45分鐘車,去苗栗,兩處順便去都無防。
原帖由 najilaku 於 10-1-3 01:16 發表
BB_Ling
我plan緊去台中和台北玩,會去飛牛牧場,稔緊去唔去大湖酒莊,請問大湖酒莊值得去嗎? 果度係唔係有strawberry farm? 今次有冇同亞囡玩煙花?

複式洋房

確定到邊日去買定票好d,真系都多人去,由其當地幼兒園團體去。網上買可以,你如果有台灣friend又有RBS visa card,最平﹗
原帖由 Josa 於 10-1-3 16:04 發表
請問 babyboss 要 book 嗎 ??
實際地址係邊 ??
打的 幾 $$$ ??

台灣會好凍嗎 ?

複式洋房

華航除溫泉券再有故宮tickets送﹗

溫泉你要check 清楚,有好多不準小童入,由其露天風呂。春天系北投數一數二,可惜溫泉券不能用,如果你上陽明山,天籟都幾top下,又有親子互動區。
原帖由 YinYin2002 於 10-1-3 17:38 發表
請問有去溫泉嗎? 我已訂春節到台北, 但沒訂溫泉酒店, 現在有溫泉券, 又想帶囝囝試一試

複式洋房

我個女就系做太空人嚇到喊住比人送出來,佢讀過故事書,知道自己系扮太空人,不過佢話驚支火箭發射轟轟轟好大聲(我都唔知邊到系火箭﹗﹗),驚驚,中途出無人工收﹗

遊車河系米租車??好似成7歲先玩得,你個女仲細過我個女都比玩?
原帖由 easybring 於 10-1-4 14:03 發表
唔好意思呀....我想share下. 我個細囡33個月. 照玩. 佢可能比較唔怕羞. 有個家姐5.5歲一齊玩. 但有d職業, 佢係自己玩, 家姐玩左第二樣.

妹妹&家姐一齊玩: 太空人/解款員
妹妹自己: 護士/漢堡飽廚師/牧場/賣雪榚
搵 ...

男爵府

你係咪去咗6日呀?第一晚住牧場?我見有獨立屋,好似好吸引.不過,牧場好似唔算好多嘢睇,如果住嗰度會唔會有d悶呢?

原帖由 BB_Ling 於 10-1-4 13:40 發表
行程如下,希望幫到大家︰
1.大湖酒莊/大湖草莓文化館 - 飛牛牧場
2.飛牛牧場 - 小人國
3.台北 - babyboss
4.動物園 - 深坑 - 101 - 西門町 - 買手信
5.陽明山 - 北投
6.北投 - airport
如果自由行,強烈建議自己網上買 ...
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

伯爵府

好媽媽勳章

遊車河唔係租車, 都係果架車, 遊車河係有大哥哥(staff)做司機, 佢係坐車行一圈, 中途有可能一班小朋友出黎入油/抹車! 租車要7歲, 仲要去考車牌, 先可以drive the car.

太空人火箭(太空梭)係我地見到window入面果隻, 佢地換左衫, 入去太空船一陣, 我個大囡話入面: "有video睇, 佢地比"滾"石撞, 隻太空梭會搖擺, 好似真既咁". 出番黎之後, 佢扮space walking, 跟住又入番隻太空梭一陣, 再出去換衫. 我覺得唔好第一份job做太空人, 細既小朋友唔知會唔會驚. 玩左其他野先, warm up左, 佢地知係扮野, 佢地會enjoy.

話時話, 我個大囡第二份工去"整車", 佢唔多enjoy, 沒理個位姐姐講書(姐姐比較多野講+亞囡又唔多明國語), 之後冇得出糧&證書. 我大囡好唔happy, 我估大囡日後一定唔會讀工程, 哈哈!

原帖由 BB_Ling 於 10-1-4 14:59 發表
我個女就系做太空人嚇到喊住比人送出來,佢讀過故事書,知道自己系扮太空人,不過佢話驚支火箭發射轟轟轟好大聲(我都唔知邊到系火箭﹗﹗),驚驚,中途出無人工收﹗

遊車河系米租車??好似成7歲先玩得,你個女仲細過我個女都比玩? ...

複式洋房

以country side 來說,其實牧場過一晚不算平,不過比繁忙城市人過一晚平淨簡單生活都好舒服,悶唔悶見人見志,但對我個女就系一種生活體驗。交區夜生活系欠奉,不過牧場傍晚 8點有一場免費活動,今次我系整牛油。
原帖由 Ivyl 於 10-1-4 16:15 發表
你係咪去咗6日呀?第一晚住牧場?我見有獨立屋,好似好吸引.不過,牧場好似唔算好多嘢睇,如果住嗰度會唔會有d悶呢?

複式洋房

小人國 有咩玩呢?

原帖由 BB_Ling 於 09-12-30 20:46 發表
先謝謝幫助解答過我問題的媽咪,讓我plan得好好,過左一個非常開心的聖誕假期﹗

去左babyboss,動物園,陽明山,北投,飛牛牧場,通宵花海,大湖酒莊,小人國。

如果 plan 左新年or農歷年去玩,對以上地方有問題的,我可以幫忙解 ...

大宅

回覆 12# easybring 的文章

請問我個囡4歲,不懂國語,可以在baby boss玩嗎 ?

伯爵府

好媽媽勳章

BB_Ling,

我想請教你"飛牛牧場"既住宿是如何book? 是否打電話到"飛牛牧場"? 計劃下一次台灣遊最後2日到飛牛牧場住, 最後一日出機場, 有咩要注意呀? .

另外, 台北市包車到飛牛牧場幾多錢? 如何book車?

謝謝!

原帖由 BB_Ling 於 10-1-4 17:41 發表
以country side 來說,其實牧場過一晚不算平,不過比繁忙城市人過一晚平淨簡單生活都好舒服,悶唔悶見人見志,但對我個女就系一種生活體驗。交區夜生活系欠奉,不過牧場傍晚 8點有一場免費活動,今次我系整牛油。 ...

伯爵府

好媽媽勳章

個人認為, 懂不懂國語也不大問題, 不好選一些多聽書的工作, 找一些多動手的可以.

原帖由 bon_bon 於 10-1-6 17:07 發表
請問我個囡4歲,不懂國語,可以在baby boss玩嗎 ?

首頁

尾頁

跳至