興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

autO五止光暗問題,出個慢快門影小朋友好難

子爵府

夜景人像無非四樣野:

1. 光圈
2. 快門
3. iso
4. 閃光值/閃光方向

四樣野每改變一樣都會有不同效果,自已慢慢試下就知個大概。

子爵府

原帖由 軍魁星 於 09-12-9 11:28 發表
夜景人像無非四樣野:

1. 光圈
2. 快門
3. iso
4. 閃光值/閃光方向

四樣野每改變一樣都會有不同效果,自已慢慢試下就知個大概。
好似講緊廢話咁,大家當無睇過算啦。

複式洋房

回覆 23# 軍魁星 的文章

唔係O嫁, 有好多人唔知 4. 係咩來.

~攝影,音樂,運動,旅行~

子爵府

無可能用一個setting影晒全部相,應該明白左果四樣野每樣對張相所做成的效果而再現場執生。

不過以我所知,Nikon d 入門機如果set Auto,個快門會因應閃光燈彈出而自動set去1/60". 咁假如光圈,iso未能夠配合,多數只會影倒個人,而背景就黑晒或者好暗。但如果set 閃燈去 slow or rear, 快門慢又可能要set 過光圈,iso, 現場環境有幾光,要去到現場才知。

民房

一定唔會用f2.8!!大光圈景深淺呀!!
我是用d2x+sb800 setting用m mode f8 快門大約 1/2秒 iso400!!
你可以add我facebook or msn一齊討論下!![email protected]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

點解一定唔用2.8?

原帖由 mikeandlam 於 09-12-9 17:37 發表
一定唔會用f2.8!!大光圈景深淺呀!!
我是用d2x+sb800 setting用m mode f8 快門大約 1/2秒 iso400!!
你可以add我facebook or msn一齊討論下!![email protected]
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Simar 於 09-12-9 06:13 PM 發表
點解一定唔用2.8?
我都想問, 比你問左tim

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Simar 於 09-12-9 18:13 發表
點解一定唔用2.8?

佢第二句咪答左你lor :大光圈景深淺 -- 即:細光圈景深深

影燈飾人像相多數都係想要人又清,景又清吖馬,咪一定唔用2.8 lor
我諗佢係咁上下意思啦

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

I think it depends on what do you want to achieve....

I use f2.0 sometime to take night photos as well.... may be that's why my pics are not good.

原帖由 googoo 於 09-12-9 19:12 發表

佢第二句咪答左你lor :大光圈景深淺 -- 即:細光圈景深深

影燈飾人像相多數都係想要人又清,景又清吖馬,咪一定唔用2.8 lor
我諗佢係咁上下意思啦 ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Simar 於 09-12-9 20:21 發表
I think it depends on what do you want to achieve....

I use f2.0 sometime to take night photos as well.... may be that's why my pics are not good.

不如襯 christmas 我地聞相搞次夜影切磋切磋啦~~~睇下兩位版主肯唔肯帶隊先.... or didiney 夜影都得,我剛剛落左搭 AP hehehe~

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 googoo 於 09-12-9 08:54 PM 發表

不如襯 christmas 我地聞相搞次夜影切磋切磋啦~~~睇下兩位版主肯唔肯帶隊先.... or didiney 夜影都得,我剛剛落左搭 AP hehehe~

...
哈哈哈哈, 都好喎~~

男爵府

人像有影

人像模糊

景清楚,但人像模糊,差D睇唔到人響邊

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

人像有影 - 呢張有用閃光燈, 不過用左0.6秒的快門, 人郁左就會有影 (尤其小朋友最明顯)

人像模糊 - 呢張閃光燈都無開, 快門好慢, 一定會鬆, 矇

景清楚,但人像模糊,差D睇唔到人響邊 - 其實呢張連個景都唔清, 最大可能係對唔到焦 (可能對左後面)

(下次試下用部機的夜景人像mode, 用腳架, set 時間掣, 半按快門對好焦, 有需要時hold住快門再構圖, 之後按埋餘下快門掣, 企定定去影)

洋房

回覆 33# Jocheng 的文章

1,2 快門值過慢,試下用一個較快既快門值+後簾同步閃光,如果企向左一D可以影多D燈飾又唔會咁多路人甲在身後~
另外可以買個Wireless Remote Control ML-L3
咁會方便自拍一D~唔貴的~
3,唔中焦,全張相都不在景深內~

男爵府

我想請問:其實全部的相我應該都是開住夜景mode影的,但每一次個setting唔同我唔知架。所以而家先頭痛應該點樣。我有用腳架啊~~
原帖由 chloepapa 於 09-12-9 23:16 發表
人像有影 - 呢張有用閃光燈, 不過用左0.6秒的快門, 人郁左就會有影 (尤其小朋友最明顯)

人像模糊 - 呢張閃光燈都無開, 快門好慢, 一定會鬆, 矇

景清楚,但人像模糊,差D睇唔到人響邊 - 其實呢張連個景都唔清, 最大可能 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jocheng 於 09-12-10 09:36 AM 發表
我想請問:其實全部的相我應該都是開住夜景mode影的,但每一次個setting唔同我唔知架。所以而家先頭痛應該點樣。我有用腳架啊~~

似乎個夜景mode 唔係好準確.....

首頁

尾頁

跳至