興趣嗜好

跳至

首頁
12345...54

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我都自學織得幾件給亞囝..仲織左2件比亞媽....

水晶宮

原帖由 gracefulb 於 09-12-7 09:01 發表
唔係0丫..織得幾靚呀. 我都係自學+細個有長輩教下咁. 織得慢都唔緊要啦. 織野都係為興趣0者~ 加油呀!!

我都有織開野比個女同朋友. 得閒交流下0丫~

0向嬰兒用品果邊有個 thread 係講織野0架. 果度仲有得0向日本度訂 ...

多謝您鼓勵呀~~~可能我又執過少少D相,我嗰張紫色嗰條頸巾,原本真係織到好殘好肉酸架!之前係咁織錯,搞到我拆咗無數次冷,同埋側邊又成日突咗D冷線出黎,我仲未掌握到D力度同技巧,呢次我織我老公嗰條藍色頸巾,我已經無之前扯線扯得咁緊,同埋每織完一行我都掹一掹佢,不過實情係咪要掹我都唔知...

等我又去下嬰兒用品嗰邊八卦下先....事關織完老公嗰條,我都要跟手織埋亞仔嗰條頸巾架喇. thx thx 報料~~~

水晶宮

原帖由 giveupaguy 於 09-12-7 09:05 發表
我都自學織得幾件給亞囝..仲織左2件比亞媽....

咁堅~~~犀利喎!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我以前媽咪教我最基本高低針同開針,之後F.1家政教織頸巾,但係係最基本嘅全高針或全低針,我自己就睇書學織格子扭花交叉咁,之後又睇書教埋鈎針,初初真係好唔靚,織多幾次就見得吓人,讀書果陣仲成日織嚟捐去老人院,未有小朋友之前都有織俾老公,仲頸巾帽成套同佢情侶裝,反而有咗小朋友之後冇時間織,呢排天氣涷我俾咗我頂冷帽個仔,佢好鍾意~

其實織同鈎都可以睇書學,要搵本書有清楚圖解就容易明d,試多幾次就會織得好,織帽我都係自己諗點織,好彩都織到出嚟~初初織吓蝴蝶巾會較易有成功感~

仔仔媽咪,我pm個email俾你,唔該你add我去fb啦,記住話你係仔仔媽咪,如果我唔會add架~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 09:11 發表

咁堅~~~犀利喎!

不過出來的比例不太正確呀~呃下小朋友就可以....
國內好多網好好睇...
好似織x人生.diy俱樂部等好多野學

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好耐冇織冷衫 lu
暫時打算再織冷衫
因為織左好多件冷衫, 冷帽 & 頸巾
大約都有30件冷衫, 都未計冷帽 & 頸巾
有d 係織比阿媽, 家姐, 老公, 自己, 外生等
而且阿仔出世後更加冇時間織

識織高低針, 加減針 & 收針之後
再織冷衫一d都唔難, 最好織背心先
之後先織有袖冷衫, 織咩都好最更要係有耐性.

水晶宮

原帖由 rose-mag 於 09-12-7 09:28 發表
我以前媽咪教我最基本高低針同開針,之後F.1家政教織頸巾,但係係最基本嘅全高針或全低針,我自己就睇書學織格子扭花交叉咁,之後又睇書教埋鈎針,初初真係好唔靚,織多幾次就見得吓人,讀書果陣仲成日織嚟捐去老人院,未有 ...

我都係全程睇網站同埋youtube自學咋...早幾日响吉之島十蚊店見到有書賣,我都買咗幾本(十蚊本),嗰度仲有冷賣同織捧&鈎針賣,都係十蚊咋~~我依家用緊嗰支竹捧都係十蚊店度買,都OK好用.

好呀,等我add埋您啦.

水晶宮

原帖由 giveupaguy 於 09-12-7 09:34 發表

不過出來的比例不太正確呀~呃下小朋友就可以....
國內好多網好好睇...
好似織x人生.diy俱樂部等好多野學

等我上網又search吓睇下先~~~ :)

水晶宮

原帖由 newchun 於 09-12-7 09:57 發表
我好耐冇織冷衫 lu
暫時打算再織冷衫
因為織左好多件冷衫, 冷帽 & 頸巾
大約都有30件冷衫, 都未計冷帽 & 頸巾
有d 係織比阿媽, 家姐, 老公, 自己, 外生等
而且阿仔出世後更加冇時間織

識織高低針, 加減針 & 收針之 ...

都係架~!織野都幾練到耐性...我噚晚呢頭影完相,嗰頭心急織我老公嗰條頸巾,結果就咁出事,結果又要由頭再織過... :( 依家我仲趕緊工...=="

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 09:59 發表

我都係全程睇網站同埋youtube自學咋...早幾日响吉之島十蚊店見到有書賣,我都買咗幾本(十蚊本),嗰度仲有冷賣同織捧&鈎針賣,都係十蚊咋~~我依家用緊嗰支竹捧都係十蚊店度買,都OK好用.

好呀,等我add埋您啦. ...

咁平d冷書,等我下晝去超吓!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 10:02 發表

都係架~!織野都幾練到耐性...我噚晚呢頭影完相,嗰頭心急織我老公嗰條頸巾,結果就咁出事,結果又要由頭再織過... :( 依家我仲趕緊工...=="

點解要由頭織過 ? "賊"左錯幾行勿得囉
織頸巾最好用粗冷, 唔使織太耐 + 冇咁多針

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都係自學的, 睇左十本8本書。唔太難, 不過, 隔年又忘記, 年年都要揭下書才記得針法。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我當年都係自學,〝蜂巢〞出D冷衫書好易睇。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 09:59 發表

竹棒唔多好用的, 你買銀色A字頭果隻牌子的織針, 雖然貴D, 但真係超級順滑, 織起來好爽, 速度快好多! 我自從買左呢隻牌子, 就唔想用返其他了。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

我都係自學架...
請不要點評我,謝謝!

公爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 7-12-2009 09:59 發表

但吉記果d會唔會係日文黎架?!
請不要點評我,謝謝!

公爵府

我之前都織過兩年bb背心仔....好醜樣,大家唔好見怪...

請不要點評我,謝謝!

子爵府

BK Milk勳章

HIHI~可唔可以係fb add埋我呀?

我織緊件冷背心俾媽咪
已經織好後幅,而家織緊前左幅
之前織左件斗篷俾外甥女
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

伯爵府

原帖由 方麗娟 於 09-12-7 02:15 發表
另外, 呢個網站有教自學織冷帽同一D簡單款:
http://knittingclub.yokolab.com/elesson/e-hat1.html

其實E個網已經教晒所有其本既編織。學識之後睇書織都冇問題!
日本果D編織書靚,可能照住黎織!
我覺得睇圖易過睇文字。

子爵府

你係咪第一針都織埋呀?第一針唔洗織就咁穿左過去拉返實條泠第二針先織~

首頁
12345...54

尾頁

跳至