自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 toto8 於 09-12-7 00:28 發表
佢地係申請咗特區護照架。

我仔仔而家有小童身分證,佢有一粒星;我女係11歳以下,冇星。

話時話,我仔攞身分証時都冇問過佢要唔要三粒星,唔知係咪因為佢有11歳以下嗰張身分証,所以自動俾咗佢呢。 ...

我就係覺得怪囉. 係佢主動問我要唔要三粒星, 當時在入境處, 要即刻答佢. 佢又話就算而家唔要, 將來都可以填 FORM 加返三粒星. 我當時唔識諗咁多, 就話唔要住.
因為我都怕有三粒星對個加籍有問題

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

謝謝你的回覆, 我都幫我個小朋友向入境處申請香港居留權, 但係唔批, 佢地理由係小朋友出生時父/母巳經移民(有外國居留權)。如果要申請留港就要用受養人身份申請, 但係要住滿7年先可以成為永久居民。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 54heima 於 09-12-7 00:21 發表
如果諗住橫掂唔會經常返大陸...是否三粒星是否有回鄉證冇問題...
但如果弟日小朋友大個左...有可能工作關系經常跑大陸而冇回鄉證...每次就要去排隊羅簽證...有CASE是小朋友在外國出世...經過好多年已經好大個再返去 ...

始終大陸唔想咁多人有雙重國藉. 入境處越黎越難批d 長居海外人去拎hkid, 特區護照就更加唔駛講.

我個大仔響香港出世, 我幫佢拎整證件至移民. 第日如果再生bb , 仲返唔返香港生, 我反而有少少猶疑.

我明白拎多樣證件一定係好d, 之不過如果小朋友第日有本事返大陸做野, 佢間公司自然會俾錢叫佢攪visa, 咁都唔駛我地去操心丫.

如果有中國藉又用左回鄉證入境, 萬一小朋友將來大個左響大陸犯事或者遇到麻煩, 一切就會跟大陸既做法規去做, 外國領事都未必幫到佢.... 如果係犯事, 咁抵佢受到懲罰. 但如果係無辜受到牽連而惹到麻煩, 咁有d 可怕, 大陸d 野真係...

我一向既理解如estherm 媽媽所講一樣, d 子女要住滿7年至可以有中國藉. 不過似乎入境處既做法又係另一套咁..... 如果你地再生, 仲會唔會返香港生, 幫bb 拎多個國藉?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 我愛Corina 於 09-12-6 22:51 發表
我個女係外國出世..
而家佢有EU passport+ HKSAR passport..佢有兩個國藉呀..chinese + irish

我覺得拎多樣無壞,反正都係申請....

你生你個女果陣, 係咪已經響外國已經居留權?

王國長老

王國長老

第一次同我個女去日本玩,諗住用加拿大護照做旅遊証件就得,點知出發前幾日,先知返黎香港要用身份証入境,好在最後可以拎埋出世紙正本入境,結果我返黎就快快手幫個女申請埋特區護照同身份証。特區護照好多東南亞國家都免簽証,幾好。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 bosch 於 09-12-9 00:46 發表

你生你個女果陣, 係咪已經響外國已經居留權?

有居留權,不過未入藉...
其實而家都仲未申請入藉,因為想生多個...我好面向中國架..我覺得小朋友遲D會有機會返去發展,我知如果佢叻既,公司會幫佢做VISA...但而家我有能力既,我想佢地日後方便D囉....
我有諗過,自己入左藉先,如果再生先返HK生...不過又諗,而家我都有居留權,點解唔等下先呢...

我老公都係係外國出世,我6299有幫佢做HKID,不過做唔到永久居留...而家我地想申請起丁屋,但係條件係我老公要係HK住滿7年,因為要拎3粒星(其實我都唔SURE係唔係架,不過D人係咁講,而佢一早已申請,但無回音)...
仲有我老公返大6,好麻煩...唔知點解中國好似唔係幾歡迎佢...佢用舊PASSPORT簽VISA返過一次去,但第2次唔批VISA比佢...而家換左新PASSPORT簽VISA又返過一次..但我地過關時等左成個鐘... 個VISA都唔平架..整左3百幾蚊架...

其實我都唔明入境處點批 ...我大姑奶無永久居留,佢要每3年返HK一次,但有次遇上SARS佢返唔到黎,佢而家連HKID都無埋..我2姑奶有HKID W/3粒星..我老公得HKID...

禁止訪問

大宅

原帖由 estherm 於 09-12-7 13:29 發表
謝謝你的回覆, 我都幫我個小朋友向入境處申請香港居留權, 但係唔批, 佢地理由係小朋友出生時父/母巳經移民(有外國居留權)。如果要申請留港就要用受養人身份申請, 但係要住滿7年先可以成為永久居民。 ...

哦, 我個 CASE, 應該係因為我當年未正式入籍, 所以仔女可以有三粒星

但我亦有朋友, 係兩個都入了籍, 都批被佢 D 仔女

好混亂....

大宅

原帖由 bosch 於 09-12-9 08:44 發表

如果有中國藉又用左回鄉證入境, 萬一小朋友將來大個左響大陸犯事或者遇到麻煩, 一切就會跟大陸既做法規去做, 外國領事都未必幫到佢.... 如果係犯事, 咁抵佢受到懲罰. 但如果係無辜受到牽連而惹到麻煩, 咁有d 可怕, 大陸d 野真係...

我就係有哩個憂慮...

禁止發言

禁止訪問

禁止訪問

禁止發言

禁止訪問

禁止發言

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至