跳至

首頁

尾頁

大宅

幼稚園放開日資料:
o[url=http://apps.hkedcity.net/mcal/mc ... nDay.php?in_level=K]http://apps.hkedcity.net/mcal/mc ... nDay.php?in_level=K[/url]

蔡冠深: 18/10
佳寶(建生分校): 18/10
佳寶(兆安分校): 11/10
高德根: 10/10
新一代: 31/10
易桂芳: 25/10

原帖由 conhui1223 於 09-10-2 18:52 發表
請問樓主有冇d 幼稚園open day o既資料? 囡囡讀緊n1, 我都有諗要唔要搵間好d o既幼稚園, 但未有咩心水, 最好open day 可以睇下環境又見見d老師, 去interview未必有機會走圍睇環境 ...

大宅

hihi 我都打算報多幾間呀 真係驚無學校收我個仔

佢係9月尾都屬細仔 好典型既曳b 又唔多識講野 戒片都未算得晒 8成到咋

有d 學校都會問定 下午班殺唔殺 最壞打算唯有讀下午班啦

大宅

唔洗咁擔心, 實有學校收o既, 唔得咪再算囉! 有d收咗o既會放棄學位, 到時多d打比心儀o既學校再問, 一定有希望架!

多d同囝囝講嘢啦, 乜都同佢講一餐, 唔好理佢識唔識答你, 自問自答, 佢會聽倒架, 然後突然有一日會比驚喜你!

奸巴爹!

原帖由 sorachan 於 09-10-3 01:13 發表
hihi 我都打算報多幾間呀 真係驚無學校收我個仔

佢係9月尾都屬細仔 好典型既曳b 又唔多識講野 戒片都未算得晒 8成到咋

有d 學校都會問定 下午班殺唔殺 最壞打算唯有讀下午班啦 ...

伯爵府

我跟你一模一樣,也是超細B,第一間就是到珈琳面試,完全不是我心儀的學校,只是想看看自己和寶寶在面試中有甚麼不足,為未來面試心儀的學校鋪路。

那個老師在我們坐下還沒有十五秒就問我的寶寶是不是不會說話,我心想你為甚麼那麼快就下判斷呢?我告訴她我和菲傭平常大部分時間跟他說英語的,因為香港是中國人的社會,我不擔心他不會中文,他現在會說30多個英文字,當然學校需要,我會教他的。

然後又問我的孩子既然在某幼兒學校讀過,為甚麼不會說話?我說只是讀親子遊戲班,她面帶不屑的說即是星期六上的那些班,我心想你沒有看清楚我填寫的申請表的嗎?難道你認為一歲多的孩子可以上幼兒班嗎?她花了八成時間考我孩子的語言能力,為甚麼不可以平衡一點呢?

我覺得那位老師態度欠佳,見微知著,所以我不喜歡那所學校。另外,為甚麼學校要我和老公的身分證副本呢?我可以取回嗎?

原帖由 catmame 於 09-9-29 16:59 發表

hi, 我果個係超細仔(12月), 今個月頭interview珈琳(佢唔係我心儀果間, 不過想試下阿仔).
果日老師主要同我傾下阿仔嘅日常生活, 又問下介片未, 識講野未, 等等 (呢兩樣阿仔都未得). 之後就睇下阿仔玩玩具, 識唔識疊 ...

大宅

我in過五間, 只有其中一間考囝囝的語言能力(正確嚟講不是語言能力, 而是求其問d嘢), 我覺得那位老師完全沒有準備, 諗到乜就問乜, 問埋d無厘頭問題, 問到囝囝唔想再答要走, 其中一題係"你有冇表哥, 表哥叫咩名?"嘩, 我個仔都無表哥, 仲問叫咩名!離譜!

原帖由 hkaa 於 09-10-4 00:23 發表
我跟你一模一樣,也是超細B,第一間就是到珈琳面試,完全不是我心儀的學校,只是想看看自己和寶寶在面試中有甚麼不足,為未來面試心儀的學校鋪路。

那個老師在我們坐下還沒有十五秒就問我的寶寶是不是不會說話,我心想你為甚麼 ...

禁止訪問

大宅

係景峰嗰間!

原帖由 kvstephanie 於 09-10-4 02:15 發表

又係珈琳呀? 好彩我只係報咗佢地N1啫......

男爵府

係呀...我黎緊17號都會去交表...
我個囡係大囡, 1月出世, 而家又提早一年讀k1...
希望考到啦...因為之前我兩個姨甥仔都係報呢間, 但兩個都唔收...最後兩個姨甥仔報左聖彼德堂...而家讀到k2 同k3喇...所以感覺比我覺得易桂芳仲難入過聖彼德堂...

原帖由 joantsang 於 09-10-2 22:35 發表
但易桂芳應該係屯門三間保良局最受歡迎o既一間, 唔知點解無咩家長回應!

男爵府

原帖由 pekkle1120 於 09-10-5 14:02 發表
係呀...我黎緊17號都會去交表...
我個囡係大囡, 1月出世, 而家又提早一年讀k1...
希望考到啦...因為之前我兩個姨甥仔都係報呢間, 但兩個都唔收...最後兩個姨甥仔報左聖彼德堂...而家讀到k2 同k3喇...所以感覺比我覺 ...

易桂芳我都會交, 不過好似好少呢間學校既comment, 住附近既朋友就話呢間學校年年都好多人排隊考呢~~

複式洋房

原帖由 joantsang 於 09-9-30 14:56 發表
catmame,
armstrongson, 其實你哋可以揾d唔係心儀o既幼稚園in吓先, 可唔可以咁呢?
心儀嘅幼稚園派D小學比較多元化, 而保良局或者聯誼會就差不多一條龍, 咁多功課做連呢個媽媽都有D怕,點樣PUSH亞囝por!

大宅

其實都好矛盾, 究竟多功課做o既小朋友係咪叻d呢? 但少功課又好似有d擔心, 驚佢哋基礎唔好!

原帖由 armstrongson 於 09-10-6 11:46 發表
心儀嘅幼稚園派D小學比較多元化, 而保良局或者聯誼會就差不多一條龍, 咁多功課做連呢個媽媽都有D怕,點樣PUSH亞囝por!

男爵府

我自己打去問都有5-600人報名每年呀...
我見我家姐同細妹兩個仔都入唔到...我估係好難入...
原帖由 gigayan 於 09-10-5 15:25 發表

易桂芳我都會交, 不過好似好少呢間學校既comment, 住附近既朋友就話呢間學校年年都好多人排隊考呢~~

男爵府

我都成日同我家姐討論呢個問題...
因為我同家姐都係何日東畢業o既...
佢就唔想佢個仔第時咁辛苦...不停考試測驗做功課, 所以出年k3, 佢就會幫佢報保圓...英普活動教學...

而我個妹就o係莊啟程畢業, 但佢又係唔想仔仔咁辛苦, 所以佢今年k3, 幫仔仔報左曾城少霖, 都係英普為主...

坦白講, 我自己就認為個底要打得好, 呢個對將來中學大學都好重要...可惜, 本人覺得何日東o既英文唔係咁好...

所以到我個囡k3 o既時候, 我諗我都會好似家姐同細妹咁, 幫個囡choose 番英普為主o既學校...

原帖由 joantsang 於 09-10-6 13:06 發表
其實都好矛盾, 究竟多功課做o既小朋友係咪叻d呢? 但少功課又好似有d擔心, 驚佢哋基礎唔好!

大宅

原帖由 joantsang 於 09-10-2 22:59 發表
幼稚園放開日資料:
ohttp://apps.hkedcity.net/mcal/mc ... nDay.php?in_level=K

蔡冠深: 18/10
佳寶(建生分校): 18/10
佳寶(兆安分校): 11/10
高德根: 10/10
新一代: 31/10
易桂芳: 25/10

...

thanks

男爵府

原帖由 joantsang 於 09-10-6 13:06 發表

我自己既睇法, 小朋友係0-6歲係一個學習力好強既時期, 幼稚園我自己會揀一d比較深既俾小朋友, 因為我覺得小朋友未比較過, 唔知咩叫深咩叫淺, 亦唔知點為之辛苦, 點樣係唔辛苦, 如果呢3年幼稚園揀一間比較淺既幼稚園, 唔係咁多功課, 到小學俾佢一比較, 就真係知道咩叫辛苦了。畢竟香港既小學多數都係傳統教學, 真係活學的似乎只剩餘國際學校了....

其實多功課, 並唔係要佢叻d, 幼稚園既功課普遍都係練下寫生字, 似乎為將來寫字作基礎, 練執筆既力, 練速度...... 記得之前睇過一d post, 有些小學功課抄寫較少, 到小朋友上band 1中學, 發現自己係考試時寫字速度唔夠快, 題目小朋友並唔係唔識, 只係唔夠時間做, 真係幾無奈......

我自己讀既幼稚園係區外, 宜家都尚算有名, 當年我k2已經要寫字默書認字, 但自己想返當年, 又唔係真係咁辛苦, 咁可憐...... (雖然都有俾媽媽擦晒成塊功課再寫過既慘事), 所以我都普遍想找一些程度較深的學校, 最多自己用多些時間在小朋友身上吧......

禁止訪問

回覆 35# gigayan 的文章

禁止訪問

複式洋房

原帖由 gigayan 於 09-10-6 14:26 發表

我自己既睇法, 小朋友係0-6歲係一個學習力好強既時期, 幼稚園我自己會揀一d比較深既俾小朋友, 因為我覺得小朋友未比較過, 唔知咩叫深咩叫淺, 亦唔知點為之辛苦, 點樣係唔辛苦, 如果呢3年幼稚園揀一間比較淺既幼稚 ...
真係有得有失! 你講D POINT都有道理, 但係D時間就去咗抄抄寫寫, 少D時間放喺課外閱讀方面, 同樣理解方面可能會差D!

男爵府

原帖由 armstrongson 於 09-10-7 10:14 發表
真係有得有失! 你講D POINT都有道理, 但係D時間就去咗抄抄寫寫, 少D時間放喺課外閱讀方面, 同樣理解方面可能會差D!

反而閱讀方面我唔太擔心, 閱讀其實唔係到讀幼稚園開始, 0歲既時候已經要開始, 而且閱讀係每天都需要做既活動, 所以時間上唔會放少左.......

書寫方面, 如果唔係真係為了交功課, 我覺得仲難要求小朋友去做.....

不過真係有得有失, 可能小朋友用係做功課既時間多左, 少左去公園做運動(玩)......

男爵府

原帖由 cccatherine 於 09-10-6 17:26 發表
我好認同小朋友係0-6歲係一個學習力好強既時期
我主張提供完善既學習環境俾佢
俾佢自發性地學習新知識, 但唔會迫佢

所以我都會揀保良局

我會幫我個囡報保良局田家炳
可能會報埋保蔡
希望唔好揀錯喇 ...

保田我都正在考慮中, 保易我已填好表, 等17/10去交表

我都好怕幫阿囡選錯呢....... 幫自己做決定反而無咁緊張

首頁

尾頁

跳至