自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

改咩名都係因為大陸人既口味 咋

有咁 leung 得咁 leung 嘛 ~~ haha

你唔見佢地過時過節果d 禮盒 ?
幾10萬既月餅, 你估個月餅真係咁貴咩
因為有個純金既盒架~~
(leung 到爆)

伯爵府

地產商根本冇理香港人﹗呢d 樓盤係比大陸人買之嘛,個名合大陸人心水就ok啦﹗

珍珠宮

原帖由 mrsright 於 09-9-18 06:55 發表
如果有錢, 都唔會買呢個屋苑

因為好怕第時人地問 : 你住邊 ?

答: 我住富甲半山

本來人地斯斯文文, 好有藝術修養, 外表好有氣質, 一講個屋苑名出黎, 即刻好俗氣

香港人仲可能容易理解, 如果去到外地, 真係好唔掂 ...

叫做"富甲宇宙"都無用, 個屋苑就喺地瓜灣樂民新邨隔離, 有幾豪呀.......?! :;pppp:

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

係呀, 好俗氣. 我一聽到都"O"哂咀.
如果我住那裡,我都唔敢講出口,怕比人做我世界,連命都冇.

原帖由 mrsright 於 09-9-18 06:55 發表
如果有錢, 都唔會買呢個屋苑

因為好怕第時人地問 : 你住邊 ?

答: 我住富甲半山

本來人地斯斯文文, 好有藝術修養, 外表好有氣質, 一講個屋苑名出黎, 即刻好俗氣

香港人仲可能容易理解, 如果去到外地, 真係好唔掂 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 gion 於 09-9-18 10:56 發表
簡稱"富山" .... 啋~~~~

有創意

子爵府

原帖由 runrun 於 09-9-18 10:52 發表
我住係「至高無上」!

全港最高、全球第四高住宅新盤九龍站天璽,最頂層三複式「至高無上」!

子爵府

好媽媽勳章

唔好理銷售對象係咩人,個名真係娘到有錢都唔會買,買左咪做'老襯一號'
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

我見"半山一号"D樓幾靚, 我好羨慕架~ 不過個名就怪D....都冇半山....土瓜灣山腳咋...

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個名合大陸人心水

大宅

原帖由 worthy 於 09-9-18 11:55 發表

叫做"富甲宇宙"都無用, 個屋苑就喺地瓜灣樂民新邨隔離, 有幾豪呀.......?! :;pppp:

咪就係
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

珍珠宮

好媽媽勳章

荃灣名逸居咪叫Heaven,响正醫院隔離!

原帖由 WYmom 於 09-9-18 08:47 發表
Yes, now all those names of new properties are so unbearable. TST's New World property is called "The Masterpiece."

I think very soon there will be a new property called "天堂" or "The He ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 PCMW 於 09-9-18 13:45 發表
荃灣名逸居咪叫Heaven,响正醫院隔離!

男爵府

原帖由 Siuchoi 於 09-9-18 13:34 發表
我見"半山一号"D樓幾靚, 我好羨慕架~ 不過個名就怪D....都冇半山....土瓜灣山腳咋...

"都冇半山"--有呀!
實情係仲有先到何文田個"紅燈".

佢係半山,我住山頂添(何文田村)

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

[quote]原帖由 bigrabbit 於 09-9-18 11:09 發表
若果你係的士司機接親客去這些你們所說很俗的豪宅都會在心裡爆粗???? 爲何呀???去豪宅同個名俗會影響到你嗎???難道你很憎恨還是吃不到的葡萄是酸的???

男爵府

就算要坐的士去呢D地方, 我會講清楚個地區同街名(如果有)...我怕D的士C機亂晒會去錯者...豪門(九龍城)去錯左大坑既名門...

你估真係懶型咁叫同佢講"唔該豪門"........

"半山一號"都好R頭....HAHA

乘客: "唔該半山一號......呀,....係九龍果邊既半山......即係何文田半山........呢...其實正確係土瓜灣......."
司機 : "哦, 土瓜灣樂文新村果度麻, 天光道.......咩半山....條斜路最多咪1:5......."

子爵府

原來香港仲有好多正常人 我一向都覺得D名勁俗氣,笑大人個口.你睇下以前D富貴地方,淨係得個number架,"唔該山頂道x×號呀"

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-9-18 13:34 發表

曼克頓山 個名好似半山
實則美孚巴士維修廠隔離

仲有無 d名不符實 / 誇到上天 樓盤名
講出黎大家笑下

大宅

原帖由 dincat 於 09-9-18 14:06 發表

曼克頓山 個名好似半山
實則美孚巴士維修廠隔離

仲有無 d名不符實 / 誇到上天 樓盤名
講出黎大家笑下

其實真正的曼克頓係平地一片,冇山嫁.
等如紐約有座樓叫旺角山一樣,笑死!

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

富甲半山.....

的士上:
司機: 去邊呀?
內地客以半鹹淡廣東話答: 去"富山拜山"呀!
司機: 好呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至