想生BB

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 hannahlai 於 09-8-23 16:36 發表
醫生無建議我照呀!唔知點解呢﹖
請問照輸卵管係點架﹖貴唔貴架﹖

大約 $ 1800- $ 2200. 要醫生轉介信.

洋房

請問你有無何醫師o既contact 呢??

原帖由 miffymiffy 於 09-8-23 18:49 發表

sorry, 何樹勛醫師係中醫. 或者你可以試下調理下身體.

洋房

多謝你呀miffymiffy,我已經係其他姊妹提供何醫師o既聯絡資料。
今個月我諗都係無希望啦,等過左m之後,我就會約何醫師。
Thank you ah!!

原帖由 miffymiffy 於 09-8-23 18:49 發表

sorry, 何樹勛醫師係中醫. 或者你可以試下調理下身體.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 hannahlai 於 09-8-23 16:36 發表
醫生無建議我照呀!唔知點解呢﹖
請問照輸卵管係點架﹖貴唔貴架﹖

唔知你有冇量體温&用紅D,
我2樣都有, 食左排卵藥後反應幾好,
體温&紅D都夾到, 即係有排卵.

但如果有排卵都唔得,
有可能係輸卵管塞左,
最好照下, confirm下有冇塞,
如果塞既, 有排卵都冇用~~

洋房

我有量體溫架 (雖然好懶,經常唔記得),不過唔知點解,最近幾個月即使食左排卵藥+打排卵針 D 體溫都無半年前左右咁理想。唔知係唔係真係輸卵管塞左呢﹖!請問照輸卵管 & 通輸卵管o既過程係點架﹖﹖

其實我唔知道紅D 係乜黎架!!

原帖由 jennynini 於 09-8-25 18:38 發表

唔知你有冇量體温&用紅D,
我2樣都有, 食左排卵藥後反應幾好,
體温&紅D都夾到, 即係有排卵.

但如果有排卵都唔得,
有可能係輸卵管塞左,
最好照下, confirm下有冇塞,
如果塞既, 有排卵都冇用~~ ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 hannahlai 於 09-8-27 22:49 發表
我有量體溫架 (雖然好懶,經常唔記得),不過唔知點解,最近幾個月即使食左排卵藥+打排卵針 D 體溫都無半年前左右咁理想。唔知係唔係真係輸卵管塞左呢﹖!請問照輸卵管 & 通輸卵管o既過程係點架﹖﹖

...

紅d 係大衛牌排卵條

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 hannahlai 於 09-8-27 22:49 發表

...

紅D係用黎CHECK排卵,
當紅D CHECK到有深粗線,
即代表24-48小時會排卵,
體温會DROP完再升返高,
如果冇BINGO 14-16日會來M.

聽D SIS講如果真係塞左既,
照時會好痛 .....

洋房

嗄!!好痛呀!!咁.......真係好驚架喎

原帖由 jennynini 於 09-8-28 10:19 發表

紅D係用黎CHECK排卵,
當紅D CHECK到有深粗線,
即代表24-48小時會排卵,
體温會DROP完再升返高,
如果冇BINGO 14-16日會來M.

聽D SIS講如果真係塞左既,
照時會好痛 ..... ...

瑪瑙宮

原帖由 hannahlai 於 09-8-28 22:48 發表

你可以 照前 1小時, 食定止痛藥.

男爵府

體溫高低與輸卵管無關, 有可能體差咗

另紅d資料已pm給你參考
原帖由 hannahlai 於 27-8-2009 22:49 發表

...

瑪瑙宮

原帖由 hannahlai 於 09-8-21 23:16 發表
果位係生育專科醫生黎架,身邊都有朋友睇佢後就有左 (但偏偏無我份囉 )

我都打算好似miffy你咁講,睇番中醫調理下先。

或者試下book 另一個生育專科, 睇下果位唔岩, 或者下位俾到意見你.

dr.tay / 陳志慧都唔錯

男爵府

唔通先痛, 通就唔痛, 有少少唔舒服, 另最主要做時要放鬆
原帖由 hannahlai 於 28-8-2009 22:48 發表

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

其實照你說
你只係食過排卵藥+打破卵針
好似未正式試過打針的iui喎
或者你睇下中醫調理
之後又試睇另一位不育醫生啦
因為除左排卵藥外
其實有唔少輔助生育方法
當然
如果你而家的醫生refer,你可以照埋輸卵管先
如無塞先想其他treatment吧

...

洋房

今個月又失敗啦!!! 用左幾日等自己無咁down先敢再上bk..

我都唔敢諗做iui.......呢種希望越大,失望越大o既感覺真係太難過啦!!

原帖由 lalamike 於 09-8-29 11:20 發表
其實照你說
你只係食過排卵藥+打破卵針
好似未正式試過打針的iui喎
或者你睇下中醫調理
之後又試睇另一位不育醫生啦
因為除左排卵藥外
其實有唔少輔助生育方法
當然
如果你而家的醫生refer,你可以照埋輸卵管先
如無塞 ...

洋房

多謝你!我會買架,稍後再pm confirm 你過數!

原帖由 gkk 於 09-8-29 02:04 發表
體溫高低與輸卵管無關, 有可能體差咗

另紅d資料已pm給你參考

民房

為你打氣

大宅

hannah ,

你好呀 !可能你D蛋蛋SIZE不合格所以唔得 . 因為蛋蛋要求是18MM的 , SIZE不夠是不能成功受孕 , 我亦曾經嘗過幾次打了針 , 但SIZE不合格 , 後來我的朋友提議在打針的第一天去睇中醫 , 叫中醫開D寧到蛋蛋SIZE好D的藥 , 兩者配合 , 就能夠發揮功效. 我嘗試後 , D蛋蛋SIZE合格了.

你可以參考一下.

JO JO PIG

洋房

多謝你呀!
原帖由 natnatchan 於 09-9-5 02:05 發表
為你打氣

洋房

得各位sis 的建議,我今早已經睇左何ec啦.....
希望.......下個月period正常d啦....!!

原帖由 JOJOPIG 於 09-9-5 11:24 發表
hannah ,

你好呀 !可能你D蛋蛋SIZE不合格所以唔得 . 因為蛋蛋要求是18MM的 , SIZE不夠是不能成功受孕 , 我亦曾經嘗過幾次打了針 , 但SIZE不合格 , 後來我的朋友提議在打針的第一天去睇中醫 , 叫中醫開D寧到蛋蛋SIZE ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

繼續努力啦
大家都會支持你嫁!

原帖由 hannahlai 於 09-9-5 00:42 發表
今個月又失敗啦!!! 用左幾日等自己無咁down先敢再上bk..

我都唔敢諗做iui.......呢種希望越大,失望越大o既感覺真係太難過啦!!

首頁

尾頁

跳至