親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

Re: 想唔join團,,自己去潘禹野生動物園及晚間動物園, 請問點plan?

我參加咗永安旅遊的長隆及珠海之旅, 年初三出發, 三日二夜, 佢係坐直通巴士返香港的, 但回程時想自己去祈福玩, 住祈福一晚,咁係唔係即係在皇崗轉乘祈福的直通巴士呢?因為睇見你哋介紹祈福咁好玩. 唔該晒你哋

大宅

Re: 想唔join團,,自己去潘禹野生動物園及晚間動物園, 請問點plan?

hi all,
唔該晒大家的建議, 我打算1月底2月頭去,過年前去,希望影響唔大, 主要唔想又貴又要同人迫~

大宅

請問長隆酒店有無室內泳池?仲有無其他野玩呢?

大宅

There is no indoor swimming pool. However the outdoor swimming pool is very charming, beautiful and big!! It is closed in winter. Remember to have a look or you may go in summer time to enjoy it.

There is an activity centre at the lowest floor. You can play snooker, bowling, table tennis, gym. Also, there is a small playing area for toddler It has a slide, a castle and a car (can sit inside and walk).

大宅

leechang,
你試參考下呢個直通巴士時間表 : http://www.hongthai.com/main.asp

1314,
想知多D, 可以打去查詢 : 8620 8478-6838 ( 我問左直接同酒店訂,平日入住係$828, 周末入住係 $966, 我夾過應該係中旅最平 : $680 / $800 )

或者睇下呢個好唔掂的網址 : http://chimelonghotel.com.cn

因為時間問題, 最終決定搭直通巴巴士, 行程係2日一夜, 先玩長隆晚間動物園, 第二日玩日間動物園, 在上水上車(9:30am), 皇崗過關, 到祈福(12:10pm) 轉車到長隆(12:35pm), 大約3小時. 回程時冇接駁車, 須直接在祈福搭車, 不過剛打電話去長隆酒店問過, 原來佢地以前有車直接返香港, 不過已取消, 由酒店打的去祈福, 大約$20, 最後一班返香港的直通巴士約7:20pm, 而家最擔心係時間問題, 玩完動物園, 之後去食飯, 再搭車,唔知會唔會好趕? 請問大家有冇試過類似的路線? 請比D意見, Thanks~~

複式洋房

藍妹媽媽:

Hello, 記唔記得我, 最近都有睇你的post, 因為我都有差唔多的計劃(三日兩夜), 主要想陪囡囡上去睇動物, 我地可能過年前去,你話搭直通巴士, 我都想知多D, 你係咪去中旅買package呀, :wink:

大宅

kittywong,
我記得, 你囡囡轉唔轉倒校車?
我唔係買package,因為package只有船和火車, 冇巴士, 我地住粉嶺, 出返去九龍再走返轉頭, 都幾花時間. 惟有搭巴士. 我係分開買,酒店雙人房$680/$800(包早餐),巴士來回$200/1人,另長隆入場費$100/1人, 故2個大人合共$1080/$1200, 中旅package現價$1298/$1378 (搭船+酒店+入場費)
我可能會帶工人去, 仍未決定~ 你有甚麼計劃?

大宅

更新資料~ 今日到 中旅訂左酒店+巴士, 資料同之前問中旅有D出入,平日去 : 酒店雙人房$680(但不包早餐),巴士來回$160/1人(永東),另長隆入場費$80/1人(星期日入場當平日價) ,2個大人合共$1160

大宅

我在香港多間旅行社問過旅行團及package,因我會在初三去,三日兩晚,而幾間的價錢都很貴,package要889一位(康泰,二日一晚,未計stay behind one night),衣行團則要1100有多,2歲小朋友還要比700幾)幸好我在新浪網的旅遊網內在網上預訂到長隆酒店二晚的酒店豪華房(平的那些已全部full了,其他網上預訂的旅遊網址亦是),950元一晚,不包早餐,自己另外買船票及其他入場門票.但計算過仍比跟團或在香港買package抵.最緊要的是我今日星期日在網上預訂,一個多小時後已有電郵回覆,預訂成功,而且到酒店後才付款.現在只要做的是訂船票.
不妨嘗試一下,因為我知長隆的房間很緊張.
呀!原來你又打算初三去,希望到時在長隆酒店見.

大宅

我最終上網search到一間專賣package同機票既旅行社,佢既package包酒店房包早餐同來回船票(2成人計),初三價錢係$1,9xx,我地住多一晚,另買阿囡既來回船票,總數係$3,141。長隆入場券就無包,但係有半價優惠(成人原價好似RMB110),小童身高100m以下免費。

Mandylaw:
你個價錢好抵喎,我又係初三至初五去呀 :exclaim:

男爵府

mandylaw 寫道:
我在香港多間旅行社問過旅行團及package,因我會在初三去,三日兩晚,而幾間的價錢都很貴,package要889一位(康泰,二日一晚,未計stay behind one night),衣行團則要1100有多,2歲小朋友還要比700幾)幸好我在新浪網的旅遊網內在網上預訂到長隆酒店二晚的酒店豪華房(平的那些已全部full了,其他網上預訂的旅遊網址亦是),950元一晚,不包早餐,自己另外買船票及其他入場門票.但計算過仍比跟團或在香港買package抵.最緊要的是我今日星期日在網上預訂,一個多小時後已有電郵回覆,預訂成功,而且到酒店後才付款.現在只要做的是訂船票.
不妨嘗試一下,因為我知長隆的房間很緊張.
呀!原來你又打算初三去,希望到時在長隆酒店見.

mandylaw,

可否俾綱址我? thanks in advance.

複式洋房

藍妹媽媽:

已經成功轉校車, 時間重好好TIM....
我尋日去中旅問過, 佢地話雙人房FULL晒, 得番高級房$1000/晚(唔包早餐), 所以諗緊有無其他旅行社有自由行PACKAGE, 正在SEARCH 中....有消息再傾. :wink:

大宅

網址是http://travel.sina.com.hk.左手面有一欄是”靚價旅遊”, 去酒店那一欄援尋一下便可找到.不過,要經那個網站訂酒店,先要登記成為新浪的會員.希望你也能訂到,快手啦!希望聽到你的好消息!

男爵府

mandylaw ,

不知點解, 打咗幾次酒店名后都係入唔到, 彈出"由於系统或其他原因未能進入".
我係"康泰"book咗, $889/晚, 包早餐+來回船飛, 等緊comfirm.

1314,

動物園110cm以下是不收費, 我都係初三去.

大宅

candytl:
我都出到飛喇,乜康泰咁平既,我之前問佢仲話未知添,不過算喇,最緊要到時有房住。

大宅

Dear Moms

I called Hong Tai and they told me that the shuttle bus from the pier to Cheung Long is provided by the hotel, so they are not guarantee you can get on it (as many people go there during Lunar New Year), and they said it takes around half hour from the pier to the hotel. How you comment on this as we have kids with us seems very trouble.

大宅

康泰幾時回覆到呢?希望你都book到啦!咁你總計要幾多錢?因我老公今日先另外買船票,所以還未計到總數!!
book到話比我聽啦!

大宅

Candytl,
現在已買到船票,我們一家三口來回船票票900元.所以計埋酒店房錢要2800元,應該比康泰貴百多元.而且不包早餐及入場費.
不過我剛才去過新浪的旅遊網,又無事呀!可以訂到呀!不過在網上已見到12日那天的酒店房很緊張.

mandylaw

複式洋房

各位& 藍妹媽媽:

好激氣!!尋日我試過問永東巴士, 年廿八出發, 套票$1190一晚連2車票,價錢O.K., (中旅淨房要$1000重已經FULLY BOOK), 我同個女仔講有無房O架,但佢地一定要我去到, 先肯幫我問有無房, 足之山長水遠去到粉嶺訂, 佢地先打電話問長隆訂房部, 足之真係無房, 激到我死, 呢D究竟是什麼服務, D SALES 又串,……

好彩最後去到康泰問, $750.-淨房, 但係佢地要第二日覆, 都o.k.喇, 都叫有小小希望,我真係好想同囡囡去睇動物, 頭先收到康泰電話O.K., 好開心, 大旅行社真係有小小江湖地位, 周圍都無房, 佢地都重有, 我諗買車票都會同佢地買, 就算俾佢地賺手續費都開心D, 有服務同無服務真係差很遠....

如果其他媽咪都可以試下問康泰, 重平過中旅喎!
希望其他媽咪都玩得開心, P.S. 但要小心d大象.:wink:

男爵府

mandylaw 寫道:
Candytl,
現在已買到船票,我們一家三口來回船票票900元.所以計埋酒店房錢要2800元,應該比康泰貴百多元.而且不包早餐及入場費.
不過我剛才去過新浪的旅遊網,又無事呀!可以訂到呀!不過在網上已見到12日那天的酒店房很緊張.

mandylaw

mandylaw ,
我都等緊康泰履, 佢話要1-2日后至履到, 我潯日訂, 最快聽日先知. 不過聽聞中旅要$1,1XX or $1,6xx, 咁我估康泰$889多數唔得. 最衰我用咔落咗訂, 宜加唯有等. 我住一晚, 揀嘅時間係去8:20am , 返5:00pm.
如成行, 兩成人費用: $889+$115(動物園門飛)x2 =$2008, 再加我兩個女的船飛$630, 總數$2638. 兩個囡唔夠110cm, 唔使門飛.

首頁
12345...12

尾頁

跳至