婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 十一月 於 09-6-19 14:25 發表

可否只將你個名轉做你父母個名, 又唔係連你C6個名都轉, 你係唔係問政府借錢買樓, 所以唔轉得名呀。
如果方法可行, 咁樣申請到公屋的話, 你同佢解釋咁既情況, 睇在個女份上, 佢理應唔會逼你地走掛。
此外, 你地要搬 ...

唔係問政府借, 係唔想攪咁多野啫.

大宅

佢地咁衰, 由佢地嘈下先, 靜觀其變, 佢地走上黎攪事就報警.

層樓你有份架嘛, 又唔搬, 又唔俾 $, 又唔理佢, 睇佢地出邊招.

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-19 14:30 發表
你依家層樓放出去既話值幾錢呢???

比你買入時係咪升左好多???

由得佢賣左佢囉, 叫EX C6還返20萬俾佢老母, 之後你再同佢計, 你同佢一齊時供左幾多錢, 扣左條數之後, 再同佢對分, 用筆錢去租住先, 搵社工幫你搞申請 ...

層樓係沙士前買, 算好平, 唔駛100萬, 而家喺地產見到樓下單位, 叫價180萬. 就算賣咗, 還埋銀行條數, 仲有4x萬未還, 都有5x萬, 租就每個月俾7000蚊, 只可租到5年半左右, 但係未計開支.

賣咗層樓都未咁快可以申請公屋住, 到可以申請, 又要等2-3年至上樓, 嘩, 嘜錢都無晒.

珍珠宮

原帖由 KATRINE 於 09-6-19 14:36 發表
佢媽如有錢俾你哋做首期,我覺得你哋最好還返俾佢,起碼之後的事佢媽唔可以再出聲,你可同你c6一人一半.之後你供樓就叫你c6除佢個名
可唔可以呢 ...

咁做的話, 有關層樓既野, 應該係斷咗尾.

但係我既生活就好有問題. 而家講下講下, 唔單止係層樓咁簡單, 係生活費都未必夠. 最好係c6果份都俾埋我至夠(好貪心).

珍珠宮

原帖由 kalincliff 於 09-6-19 14:41 發表
企硬啦!
你話唔賣就唔賣
佢地冇權講野!
因為你已經唔係佢新抱,不用睇佢面色!!
唔駛樣樣野都同佢地計得咁公平!
因為有d野係用$計唔到, 好似你受左佢地咁多氣等等...
你絕對可以要晒層樓,絕對對得住良心!!
無論你做得 ...

c6做運輸, 有工開就有錢收, 唔駛報稅, 佢話無收入, 都咬佢唔入.

珍珠宮

原帖由 tantanmama 於 09-6-19 14:41 發表
你老公仲欠緊你錢, 冇理由賣樓仲要分錢俾佢喎, 叫佢還晒錢俾你先賣樓啦. 為免麻煩, 可否賣咗層樓只俾番份首期你99, 其餘你自己袋晒, 當作孖女將來居住用途同? 而且冇樓喺身, 你可以申請公屋都方便d吖. ...

係呀, 但係唔知c6肯唔肯俾晒我? 或者扣番我同2個女d錢, 再除3-4份, 分一份俾佢, 咁我可以多d錢喺手. 都可以諗吓.

伯爵府

醒目開學勳章

社工知唔知你有樓? 如果你賣樓先再申請公屋, 怕你資產多得滯, 唔比申請.
而且賣樓冇可能分一半比你c6, 最多當兩個女未來生活費(一次過比哂)
原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 14:41 發表
係呀, 賣咗又買唔番第2間, 租又唔租得幾耐, 要再揾社工先.

伯爵府

醒目開學勳章

一係分6份, 兩個女4份, 你地一人一份
計埋兩年學費, 雜費+工人, 加埋幾多錢比佢睇
原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 15:03 發表
係呀, 但係唔知c6肯唔肯俾晒我? 或者扣番我同2個女d錢, 再除3-4份, 分一份俾佢, 咁我可以多d錢喺手. 都可以諗吓.

大宅

你可以問下律師or 社工意見.. 聽他們專業意見再作決定.. 知己知彼, 百戰百勝...

珍珠宮

現在不止樓主你進退維谷, 你亦搞到你c6進退兩難....

你為咗對女要好自私咁立盡男方既所有錢; 男家家人又會覺得你貪錢, 係c6面前數臭你.....你c6唔頂得幾耐, 好快就會提出要賣樓, 當然, 你可以唔理佢, 因為佢搬走咗又俾埋鎖匙你!但好可能佢就從始唔俾贍養費你!

我見你話供樓工人等等扣除後, 一定要個c6俾錢你先夠食....咁即係你不能一個養活自己同個女啦?咁重供層樓?

我之前有留過言話你不可以將贍養費計入你同對女既生活費內, 雖然呢到好多媽咪話可以追討贍養費, 但如果佢做運輸真係無收入, 或者佢賤到唔做嘢話無錢俾呢?

我覺得最賣咗層樓去, 分錢後將啲錢俾哂父母, 你同對女去申請公屋, 然後參加每年特快派樓(當然係啲好舊或好殘既樓, 新樓就免問, 而且好似3年內不能申請調遷的) 但3人家庭月入不可超過12000(約數), 你又會不會爆額呢?

另一選擇係, 你搬返去同父母住, 咁個工人湊女之外, 又可以叫你父母幫手睇下, 而且一齊住都可以有個照應, 咁咪又慳返啲租屋錢囉!

講真, 你如果真的一定要離婚的話, 你要接受同對女既生活水平會連跌好多級囉.......你怎可能要求一個和你分開咗既男人去負責任丫?分開之後你c6就變得好小機會見對女, 感情自然會好疏, 到你對囡差不多忘記佢時就會抗拒見你c6, 到時你c6會更唔開心而唔想見佢地!(呢啲係因果關係, 而且係因為你地分開做成的)

好好過每一天......

大宅

離婚夫婦 平分資產六原則
(星島)2008年3月24日 星期一 05:30
(綜合報道)

(星島日報 報道)有讀者詢問有關香港上訴庭在最近的一宗離婚訴訟案例 (CACV 91/ 2007) 對日後夫妻離婚分配財產的影響。

除非有其他良好理由

這宗判決為香港開了一個有約束力的先例,法庭日後處理財產分配的訴訟時,會引用「公平分配」的原則,以取代過往沿用的「合理分配」原則。

上訴庭法官張澤祐在判詞第六十九段中指出以下適用處理財產分配的原則:

(1) 在大部分的案件中,訴訟雙方都只擁有有限的財產,公平分配的原則應集中照顧雙方的住屋及財務需要上。

(2) 當擁有財產多於雙方的住屋及財務需要時,雙方均應該有權平均分享擁有的資產,除非有其他良好的理由。這分配方式不只適用在財產富裕的案件 (「big money cases」)中,也適用在財產多於雙方的住屋及財務需要的個案。

(3) 法庭應該先核實雙方的財產,包括物業、收入 (連同賺取收入能力)及其他雙方擁有及即將擁有的財產。接着是財產分配的原則:(一)按需要 (採寬鬆的解釋);(二)作補償;及(三)平均分配。

(4) 「需要」包括考慮以下因素:(一) 雙方的財政需要及責任;(二) 婚姻破裂前家庭享有的生活標準;(三) 雙方的年齡;及 (四) 任何身體或精神的殘障。

棄豐厚工作 法庭也予補償

(5) 「補償」的原則是有關:(一) 離婚後一方在財務上由於在婚姻中為家庭利益所作決定引致在財務上的損失;(二) 在短時間的婚姻中,離婚後一方在財務上的損失;(三) 在退休金權益上的損失。

(6) 「平均分配」的原則是:(一)每一方對家庭所作的貢獻;(二)婚姻的長短;及(三) 雙方應被考慮的行為。

另外上訴庭法官還特別指出上述公平原則適用的財產有婚姻(matrimonial )財產,包括婚姻居所,即使是一方在婚前購買都不例外,及非婚姻(non-matrimonial ) 財產,即由繼承及送贈獲得的財產。若配偶為家庭利益的?故而放棄收入豐厚的工作,法庭也應予以補償

珍珠宮

另外, 你個故事亦令大家知道, 千萬不可借99錢買樓.....

而我個人直情係拒絕同c6聯名買樓, 一係c6自己一個買, 自己一個供.....我既錢我寧願儲起佢, 自己攞去投資好過.....
好好過每一天......

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 14:51 發表

層樓係沙士前買, 算好平, 唔駛100萬, 而家喺地產見到樓下單位, 叫價180萬. 就算賣咗, 還埋銀行條數, 仲有4x萬未還, 都有5x萬, 租就每個月俾7000蚊, 只可租到5年半左右, 但係未計開支.

賣咗層樓都未咁快可以申請公 ...

你唔賣層樓出去, 以後99就有排鬧你貪左佢嗰層樓, 貪左佢嗰20萬. 你想唔想俾人咁樣抹黑你先??? (以後係街上有機會撞到佢D親戚, 必定咁講你)

如果你依家自己有20萬或者叫媽咪借20萬俾你, 俾EX C6還返俾佢老母, 不過要同佢講清楚, 要佢將層樓轉左你OR兩個囡囡既名.

真係唔得, 你搵律師OR社工聽下佢地專業意見, 佢地一定可以幫到你既. 睇下要幾耐先申請到公屋, 可唔可以特快上樓嗰種.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 jacquesau 於 09-6-19 16:15 發表
另外, 你個故事亦令大家知道, 千萬不可借99錢買樓.....

而我個人直情係拒絕同c6聯名買樓, 一係c6自己一個買, 自己一個供.....我既錢我寧願儲起佢, 自己攞去投資好過..... ...

知道了~ 贊同你既講法!!!

珍珠宮

原帖由 MK2006 於 09-6-19 15:43 發表
社工知唔知你有樓? 如果你賣樓先再申請公屋, 怕你資產多得滯, 唔比申請.
而且賣樓冇可能分一半比你c6, 最多當兩個女未來生活費(一次過比哂)

社工知我有樓, 但係我唔賣樓又點申請公屋? 都要再問下.

最好就緊係俾晒我啦, 但係佢咁唔掂, 我估佢點都要分番d.

珍珠宮

原帖由 jacquesau 於 09-6-19 16:04 發表
現在不止樓主你進退維谷, 你亦搞到你c6進退兩難....

你為咗對女要好自私咁立盡男方既所有錢; 男家家人又會覺得你貪錢, 係c6面前數臭你.....你c6唔頂得幾耐, 好快就會提出要賣樓, 當然, 你可以唔理佢, 因為佢搬走咗又俾埋鎖匙你!但好可能佢就從始唔俾贍養費你!

就算我唔同佢計層樓, 佢都未必有錢俾贍養費我, 佢收入咁唔穩定, 唔同佢離婚, 都成日欠家用啦, 連我同2個b果d錢都駛晒! 佢屋企人點都會數臭我架啦, 唔理得咁多. 喺同c6仲未反晒面既時候, 係咪更加要分大份d呢?

珍珠宮

原帖由 jacquesau 於 09-6-19 16:04 發表
我之前有留過言話你不可以將贍養費計入你同對女既生活費內, 雖然呢到好多媽咪話可以追討贍養費, 但如果佢做運輸真係無收入, 或者佢賤到唔做嘢話無錢俾呢?

我覺得最賣咗層樓去, 分錢後將啲錢俾哂父母, 你同對女去申請公屋, 然後參加每年特快派樓(當然係啲好舊或好殘既樓, 新樓就免問, 而且好似3年內不能申請調遷的) 但3人家庭月入不可超過12000(約數), 你又會不會爆額呢?

我唔想計埋佢份贍養費入生活費架, 只係之前唔記得對女既學費(因為仲未駛交), 原來我份糧唔夠用. 好可惜, 我月入超過12,000. 咁即係, 申請公屋又唔得.

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-19 17:05 發表

就算我唔同佢計層樓, 佢都未必有錢俾贍養費我, 佢收入咁唔穩定, 唔同佢離婚, 都成日欠家用啦, 連我同2個b果d錢都駛晒! 佢屋企人點都會數臭我架啦, 唔理得咁多. 喺同c6仲未反晒面既時候, 係咪更加要分大份d呢? ...

比我都係咁話, 點都係唱衰, 梗係要分大份D啦

珍珠宮

原帖由 jacquesau 於 09-6-19 16:15 發表

而我個人直情係拒絕同c6聯名買樓, 一係c6自己一個買, 自己一個供.....我既錢我寧願儲起佢, 自己攞去投資好過..... ...

咁我又覺得, 好彩我有名喎, 唔係佢地趕我走, 我都無符.

珍珠宮

原帖由 pomanlife 於 09-6-19 16:31 發表

你唔賣層樓出去, 以後99就有排鬧你貪左佢嗰層樓, 貪左佢嗰20萬. 你想唔想俾人咁樣抹黑你先??? (以後係街上有機會撞到佢D親戚, 必定咁講你)

如果你依家自己有20萬或者叫媽咪借20萬俾你, 俾EX C6還返俾佢老母, 不過 ...

唉, 原來我申請公屋都超額, 做唔到.

首頁

尾頁

跳至