自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pinkcat922 發表於 24-4-11 14:26
所以個當事人咪就即刻cap低圖俾老師睇囉,仲要將其他有粗口成份嘅圖都cap埋俾老師睇

我女出粗口post我都 ...

著住校服喺學校講粗口鬧人你都覺得唔係大問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

玩社交平台其實好蠢,你個女出D粗口Post,若干年後可能比人摷返出黎,好似D明星紅左之後比人話佢地學生時代欺淩同學等等,一個缺點當交學費。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以個當事人咪就即刻cap低圖俾老師睇囉,仲要將其他有粗口成份嘅圖都cap埋俾老師睇

嗱,首先學生講粗口確係唔太好,但你女個case係網上自己既社交平台講,如果又無指名道姓咁講明係話邊個,但比同學cap左圖,老師又罰左你女,我覺得個同學厚多士,老師亦管得太寬。就算真係要罰,都應該係warning,再不濟記缺點囉,一野就上升到去記小過,真心太小題大做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pinkcat922 發表於 24-4-11 13:54
午餐時間係走廊逗留同用粗口罵同學(唔係當面亦都冇指明係邊個,只係係社交平台出咗一個post宣洩一下)
...

發生咗乜嘢事令到佢要咁做

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Happyhappylive 發表於 24-4-11 14:29
請問 小朋友中學定小學

中學

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bmuimami 發表於 24-4-11 14:37
玩社交平台要小心!

我已經叫咗佢要小心出post,private咗唔代表冇其他人知

珍珠宮

monkeydiary 發表於 24-4-11 14:37
咁打去學校,我相信家長都要聽下2邊點講,先會對件事有一個較清晰又唔偏頗的理解
...

講得啱,所以我頭先已經聯絡左訓導主任

珍珠宮

maggie.tang 發表於 24-4-11 14:38
著住校服喺學校講粗口鬧人你都覺得唔係大問題?

但佢唔係著住校服係學校講,加上佢只係係個ig post文字,係有問題,但唔係咩大問題

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-4-11 14:44
玩社交平台其實好蠢,你個女出D粗口Post,若干年後可能比人摷返出黎,好似D明星紅左之後比人話佢地學生時代 ...

事後我已經叫佢del曬去,應該提醒咗佢private咗唔代表冇其他人知

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 24-4-11 14:56
嗱,首先學生講粗口確係唔太好,但你女個case係網上自己既社交平台講,如果又無指名道姓咁講明係話邊個, ...

其實我同我老公都覺得唔係好大問題,我亦都冇反對學校嘅處罰,不過記小過就好似誇張咗,
好彩學校有消過計劃,所以就算記咗都可以做服務去抵銷小過嘅,如果成功係唔會落係成績表,咁我都覺得ok嘅

伯爵府

pinkcat922 發表於 24-4-11 17:27
其實我同我老公都覺得唔係好大問題,我亦都冇反對學校嘅處罰,不過記小過就好似誇張咗,
好彩學校有消過計 ...

你女IG會add其他同學,其他同學見到有樣學樣,破壞風氣,係網絡世界都要謹慎説話,唔好以為網上講乜都唔洗負責任

睇吓近排49歲女網上叫人殺人!佢要坐監㗎

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 24-4-11 14:56
嗱,首先學生講粗口確係唔太好,但你女個case係網上自己既社交平台講,如果又無指名道姓咁講明係話邊個, ...

網上欺凌都係小問題?唔講係邊個就無問題?真係唔講就無人知係邊個?

侯爵府

pinkcat922 發表於 24-4-11 14:18
我女有同我講成件事嘅經過,不過佢係用好不憤嘅語氣同我講,所以我想聽下學校點講
...

不憤係因為無論在時間,地點,人事上都無做成傷害,覺得講粗口無乜大不了, 駛唔駛記過呀?!

男爵府

之前bk 有post,bk jm 睇粗口呢件事,係好嚴重,記過係應該

男爵府

pinkcat922 發表於 24-4-11 17:19
但佢唔係著住校服係學校講,加上佢只係係個ig post文字,係有問題,但唔係咩大問題
...

呢個年代,係社交平台仲大獲,你睇下班黃c, 被人發現公開post過/撐過黃野都永不超生

珍珠宮

虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 24-4-11 17:55
網上欺凌都係小問題?唔講係邊個就無問題?真係唔講就無人知係邊個?

我仔學校一早已經同同學講,網絡欺凌一樣會罰

珍珠宮

虎到金來勳章

pinkcat922 發表於 24-4-11 08:09
我女尋晚同我講佢俾個訓導主任記咗個小過,其實我只係係假期前收到主任電話聽倒大概發生左咩事,個主任話放 ...

學校唔係已經打左電話交代點解要記過咩?仲想傾啲咩?

珍珠宮

polliebb 發表於 24-4-11 19:31
我仔學校一早已經同同學講,網絡欺凌一樣會罰

就係囉,當面鬧同學都無咁大罪,放上網咩人都見到,叫被欺凌個同學點面對!

伯爵府

pinkcat922 發表於 24-4-11 08:09
我女尋晚同我講佢俾個訓導主任記咗個小過,其實我只係係假期前收到主任電話聽倒大概發生左咩事,個主任話放 ...

學校記小過係唔使事先通知家長

伯爵府

TOMATOO 發表於 24-4-11 19:43
學校記小過係唔使事先通知家長

會通知家長
而唔係徵詢家長

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊