1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

hoi_chingching 發表於 24-3-6 10:54
國際學校係外國式教育,唔學中文,日後外國升學,同學都係外國人多,課程又係外國課程,私校有英普班,有 ...

睇返社會大趨勢,幾十年後唔識中文,淨係識英文係咪仲會吃香呢?個人認為中文真係好重要,唔好盲目追求一定要國際,最緊要諗清楚想小朋友條路係點行

大宅

回覆樓主:

都可以揀國際幼稚園,但唔係一條龍個啲, eg : 英基、耀中,victoria同magart都係國際

別墅

我同你家庭收入差不多,不過唔使供樓,都諗緊負唔負擔到國際,將來都想送小朋友去外國

大宅

hoi_chingching 發表於 24-3-6 10:54
國際學校係外國式教育,唔學中文,日後外國升學,同學都係外國人多,課程又係外國課程,私校有英普班,有 ...

明白,我成日以為私校即係國際,幼稚園好多都係寫國際

大宅

moneychinchin 發表於 24-3-6 16:53
睇返社會大趨勢,幾十年後唔識中文,淨係識英文係咪仲會吃香呢?個人認為中文真係好重要,唔好盲目追求一 ...

咁我都同意小朋友係要學中文,如果唔係第時仲辛苦,畢竟都係在香港生活,送去外國都不是短期嘅事

大宅

kara_cheung 發表於 24-3-7 12:04
都可以揀國際幼稚園,但唔係一條龍個啲, eg : 英基、耀中,victoria同magart都係國際
...

會研究下呢兩間先

大宅

mrswong23 發表於 24-3-8 09:34
我同你家庭收入差不多,不過唔使供樓,都諗緊負唔負擔到國際,將來都想送小朋友去外國 ...

唔使供樓d錢鬆動好多

大宅

唔想大壓力,咁可以選happyschool學術較淺啲,但之後如升主流學校會較吃力,如走國際路線你budget應該唔得,但日後如升直資學校,其實根基又要打得好,如學術淺可能到時都辛苦

大宅

如果揀國際,建議升返國際學校,如果唔係小一面試個關就好難過到

別墅

回覆樓主:

兩公婆月入10萬,多就唔係多,少亦唔少,但睇你日常開支都大,國際學校未必負擔到,當然如果有一定資產就不同講法

大宅

你希望小朋友無壓力下成長,咁就要諗下之後升學係咪都係咁既路線,仲有升中學、大學既銜接,is條路同直資小學好唔同,is係預左去外國

大宅

pingping1314 發表於 24-3-8 19:53
唔想大壓力,咁可以選happyschool學術較淺啲,但之後如升主流學校會較吃力,如走國際路線你budget應該唔得 ...

多謝意見

大宅

Mechthild 發表於 24-3-9 09:26
如果揀國際,建議升返國際學校,如果唔係小一面試個關就好難過到

我會認真計劃吓

大宅

chukayi0214 發表於 24-3-9 16:27
兩公婆月入10萬,多就唔係多,少亦唔少,但睇你日常開支都大,國際學校未必負擔到,當然如果有一定資產就不 ...

都有d資產嘅

大宅

peachwine 發表於 24-3-9 21:01
你希望小朋友無壓力下成長,咁就要諗下之後升學係咪都係咁既路線,仲有升中學、大學既銜接,is條路同直資小 ...

都未諗到咁長遠,不過如果去外國都係中學或之後嘅事

大宅

irissskyky 發表於 24-3-10 13:06
都未諗到咁長遠,不過如果去外國都係中學或之後嘅事

都要諗定,is同本地學校課程唔同,讀開又無理由轉返去

大宅

超級奶爸個女都係讀呢間Magart,我之前都了解過,校舍好大,中文課程係南京大學研發,數學課程好似都深,但話算係happy school

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

樓主你話未來唔打算行主流學校, 但又話直資OK, 其實直資都係主流學校, 大部分直資小學中學都係考DSE, 雖然有D會有IB, 但因為直資既限制, IB個學位唔會好多, 好多都係學校Top 20%之類先入到IB班, 仲要多數係頭幾年都係大家一樣咁讀, 最多兩年先去讀IB, 唔係由一年級開始就行IB課程.
傳統名校既直資一樣係谷, 谷得黎仲要發展埋其他興趣睇書各樣, 樣樣都要好, 唔好以為直資就係happy school, 就算係新派直資冇咁填鴨式都一樣係谷的學校, 除非佢唔重視DSE成績, 但一間DSE成績唔好, 又要比錢去讀的學校又係唔係你想要的學校?

國際學校就係非主流, 但8k一個月搞唔店, 幼稚園可能得, 但小學中學呢? 讀IS基本上就係預小學中學都繼續IS。

你的budget只可以讀私幼, 英普班果D, 會有d係happy d, 活動教學, 但都係幼稚園姐, 你到升小一入返主流學校咪一樣要谷...只係活動教學類的谷, 定係傳統教學類的谷而已。

別墅

peachwine 發表於 24-3-11 11:17
超級奶爸個女都係讀呢間Magart,我之前都了解過,校舍好大,中文課程係南京大學研發,數學課程好似都深,但 ...

呢間係咪好新?

大宅

回覆樓主:

而家kg仲貴過人地讀u,普通私幼都4,5k

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊