夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 花花b 的帖子

多謝你意見 我會好好考慮

大宅

回覆 AndesChan 的帖子

太太講知錯 話以後不會再發生,以後少去街,多照顧家庭小朋友只係我選擇信或唔信,分開定係原諒,未冷靜落黎

大宅

暫時可以做到只係先見完社工,冷靜落黎再考慮點樣處理

複式洋房

YffY 發表於 24-2-26 15:52

太太講知錯 話以後不會再發生,以後少去街,多照顧家庭小朋友只係我選擇信或唔信, ...

樓主,祝福你!All the best!

逝去感情如何留得住?

伯爵府

太太講知錯 話以後不會再發生,以後少去街,多照顧家庭小朋友只係我選擇信或唔信, ...

但你自己真係無刺?定係做拍檔咁照顧家人?其實我識既男人好多都接受唔到女人出軌,我同老公兩個都有傾過,如果大家發現大家出軌,一定唔會原諒到 。因為信任唔存在一齊生活好辛苦,況且我地小朋友都開始大 。

大宅

回覆 花花b 的帖子

呢一刻我內心未原諒到佢,好大條刺

男爵府

坦白講, 你講咁多, 都係理性處理離婚, 離婚易講, 如果要一齊, 你要好好對你,初期佢都會對你好, 但之後呢? 大家好的關係維持到幾耐?我明白老婆係有錯, 但根本問題係你哋無愛, 點搞好愛先係最難,否則勉強一齊, 都係貌合神離

大宅

回覆 kaman06 的帖子

呢個係重點,最大原因莫過於同太太缺乏愛,所以我都理性咁去了解同太太傾,儘量控制自己唔好怪責

洋房

YffY 發表於 24-2-26 15:48
回覆 stella00 的帖子

就呢樣嘢我約左佢聽日 去家庭綜合服務中心見社工接受婚姻調解輔導,太太想修補關係 ...

香港唔會因為邊個出軌而小朋友歸邊個,而主要參考邊個係照顧者小朋友就歸邊一個及依你家情況,小朋友歸邊個就邊個得到新公屋,所以我先講小心屋又冇小朋友又冇。

如你地一家搬去新公屋,你要返工,咁自然就你老婆照顧小朋友啦,如果要離婚,只要老婆想,佢就可以得到新公屋,子女,贍養費及撫養費。

大宅

呢方面我聽日再問問社工,網上有d情況係離婚後冇撫養權既搬走,亦都有離婚後,同屋分房訓,分開食,冇親密行為,不過同屋分房訓可能唔係公屋住戶

洋房

YffY 發表於 24-2-26 17:25

呢方面我聽日再問問社工,網上有d情況係離婚後冇撫養權既搬走,亦都有離婚後,同屋 ...

你問下律師同房署實際D。 你去社工到係婚姻輔導,問依d野有點背道而馳,同時又俾老婆知你有依d諗法費時俾佢亂諗。

伯爵府

YffY 發表於 24-2-26 17:25

呢方面我聽日再問問社工,網上有d情況係離婚後冇撫養權既搬走,亦都有離婚後,同屋 ...

如果,離婚,繼續一齊住,同屋住,我有少少覺得浪費大家既青春時間,就算唔青春都好,都係寶貴既時間呀 。

認同樓上講,小心拎左屋後屋又無,仔女又無 。佢爭仔女唔等於佢愛佢地,只係想搶屋 。你要知道,佢身邊既人可能都識教佢 。

既然無愛,又出軌,算吧啦 。反正你小朋友都有人湊 。佢都可有可無地存在 。

大宅

點醒左我,我都冇醒起呢個問題 多謝你🙏

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 YffY 的帖子

恕我直言,大陸女人比香港女人現實,結婚丶生仔都係當打工。俾你知就話第一次偷食,實際就唔知食左幾多次。現在呃你話修補,其實九成九都係為左等間公屋。你要返工,佢係仔女嘅主要照顧者,離婚多數會將仔女和公屋判俾佢,你就大大鑊。快問房署點搞啦。就算為左仔女,都唔好要佢地跟一個只掛住打牌勾佬嘅阿媽啦。

LokLok1208    發表於 24-2-26 19:12

大宅

回覆 soso1227 的帖子

有時我係度諗,拎左公屋,原諒佢一次,博一鋪。好就冇事白頭到老,最差就冇小朋友冇埋屋住。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

YffY 發表於 24-2-26 19:07

有時我係度諗,拎左公屋,原諒佢一次,博一鋪。好就冇事白頭到老,最差就冇小朋友冇 ...

正所謂條路自己揀⋯⋯

七老八十娶個三四十歲大陸女人,之後離婚俾人霸埋間公屋甚至私樓,臨老唔過得世,東張西望都報導過唔止一次⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

有時我係度諗,拎左公屋,原諒佢一次,博一鋪。好就冇事白頭到老,最差就冇小朋友冇 ...

即係你都揀左啦

仔女都唔想跟佢,佢真係有花時間係仔女身上?
有關心過仔女?
你老婆同仔女感情無得呃,應該同你小關心佢,小性行為無關?
又有工人,有唔湊仔,又唔返工,又出面有男人,
仲要得落手?

佢可能諗公屋,先要返仔女啫。

侯爵府

YffY 發表於 24-2-26 06:59
回覆 花花b 的帖子

太太家庭主婦,但多飯局,鐘意去打牌

即係無定性過

侯爵府

YffY 發表於 24-2-26 13:12
回覆 花花b 的帖子

係內地人 不過都黎香港生活10年

唔怪得,佢哋真係好鍾意打麻雀同埋唔理仔女,老實講,咁既女人真係要唔落,仲要勾埋佬,佢為咗間公屋先要仔女咋,你諗吓佢又忙打麻雀又忙男女關係,仔女跟佢日後點會好?

ying_mail    發表於 24-3-3 23:39

大宅

其實佢都講到明同你剩返好少愛,佢根本都唔愛你, 佢把口話唔想離婚叫你畀機會佢,因為佢冇出路,如果你搏呢鋪,我覺得你會輸咗九成半, 倒不如你踏踏實實,好好同你嘅仔女繼續生活落去,總好過你原諒咗佢之後, 一家四口嘅生活係冇一日開心嘅!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊