自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

枱底盆盆周邊好污糟的。

子爵府

GreenMaDad 發表於 24-1-8 20:26
枱底盆盆周邊好污糟的。

我親戚都係咁講,用左1年膠邊發霉。
佢地兩個大人平時好乾淨,洗手間濕氣重好易有霉點,成日要噴漂白劑清潔

公爵府

2023年兔年勳章

理想: http://takara-standard.shew.com.hk/zh/products/washstand/famile/?

MICLOH168    發表於 24-1-8 23:55
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

hnh_mami 發表於 24-1-8 20:33
我親戚都係咁講,用左1年膠邊發霉。
佢地兩個大人平時好乾淨,洗手間濕氣重好易有霉點,成日要噴漂白劑清 ...

是的,間唔中就要用除霉液

子爵府

回覆 gm147 的帖子

盆會易食色嗎?

大宅

LoveCorgi2 發表於 24-1-8 18:43
反而唔會彈水?你用嘅枱面盆高身嗎?什麼型妝?如果方便有相參考更好

...

只作參考
我屋企嗰個同呢個差不多,都係咁樣裝上去,但我的洗手櫃係比一般特別高的,可能就係咁不會彈水
attach1/tmp/php9huQyB

伯爵府

nownow 發表於 24-1-8 22:55
只作參考
我屋企嗰個同呢個差不多,都係咁樣裝上去,但我的洗手櫃係比一般特別高的,可能就係咁不會彈水

明白,謝謝。咁個圍邊都唔太矮。
彈唔彈水,會唔會都同用咩款色水龍頭及龍頭跟去水位距離?
買台面盆有咩要注意?尤其避免彈水,涉水

大宅

LoveCorgi2 發表於 24-1-8 23:10
明白,謝謝。咁個圍邊都唔太矮。
彈唔彈水,會唔會都同用咩款色水龍頭及龍頭跟去水位距離?
買台面盆有咩 ...

其實呢水龍頭及洗手盆同我屋企差不多,當時裝修都冇乜留意什麼,只是裝修師傅幫我安裝,用後各覺得幾好,

象牙宮

LoveCorgi2 發表於 24-1-8 16:33
枱面盆時尚啲但好似彈水同”涉”水係盆邊多啲?

枱上盆
洗手盆安裝在洗手盆櫃面上 造型可塑性高,而且容易安裝 佔用空間較多,不過洗手盆下的櫃可作收納空間 枱面有死角位,所以較難打理

枱下盆(下嵌式洗手盆)
洗手盆嵌入洗手盆櫃,如枱下安裝洗手盆 外表平坦簡潔,較容易清潔打理 洗手盆旁邊有較大的空間擺放物品 安裝程序較複雜,安裝師傅的手藝要求更高

掛牆式洗手盆

洗手盆如懸掛在牆身一樣 安裝時可自行調整位置和高度 安裝方法簡單,亦較容易清潔 較節省空間,適合面積較小的單位 由於沒有洗手盆櫃遮檔,水管難免外露

from 洗手盆選購指南

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊