自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 08:49
侄女今年升中四,揾左讀緊醫的大學生私補。侄女問佢有乜讀書技巧,老師話冇乜技巧,主要係好熟和理解課文。 ...

你女女理科生? 你都對的、最重要一定是理解.好似今年數學卷轉晒題型、我個仔係贊呢份卷出得好、佢無補數都有星.
不過我個人認為理解加勤力必有5、要星星一定要去大型補習社補返啲速成技巧班.普通私補無效.

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mrsjacky 發表於 23-9-30 09:18
個別項目係有技巧,如閱讀理解,作文果啲,呢啲去星級天王補習會學到更多。私補應該係補自己唔識既野。 ...

老師都有咁講,佢話閱讀理解答題冇技巧,但睇文章時有技巧

公爵府

amazing 發表於 23-9-30 09:20
你女女理科生? 你都對的、最重要一定是理解.好似今年數學卷轉晒題型、我個仔係贊呢份卷出得好、佢無補數 ...

我同意。
如果目標只係5,揾私補定出去補習好?

侄女資質平平的,所以唔敢諗摘星

公爵府

amazing 發表於 23-9-30 09:20
你女女理科生? 你都對的、最重要一定是理解.好似今年數學卷轉晒題型、我個仔係贊呢份卷出得好、佢無補數 ...

你仔有冇讀phy?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:11
侄女固然冇鬼用啦,最弊佢老豆仲衰,指一條唔啱侄女行的路。

當初揀科,我話應該因應侄女能力和興趣去揀 ...

妳阿哥phy chem bio全E點解入到U架?

讀呢三科邊有得迫架!但妳姪女成績都應該有番咁上下,否則學校點會俾佢咁揀?

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:04
Exactly!

我阿哥唔信,話佢諗野多過我。。。覺得佢好似當讀書係練功咁,揾個師父傳授內功係個女就搞掂 :i ...

你阿哥係叻就自己教啦。

公爵府

個別項目係有技巧,如閱讀理解,作文果啲,呢啲去星級天王補習會學到更多。私補應該係補自己唔識既野。 ...

同意。

佢資質平平,學校功課多,佢冇時間出去補咁多科,所以才諗住揾醫生大學生一次過補全科,等佢有乜唔明可以問。

等基礎紮實後,中6才狂操past paper

公爵府

靚靚C9 發表於 23-9-30 09:23
妳阿哥phy chem bio全E點解入到U架?

讀呢三科邊有得迫架!但妳姪女成績都應該有番咁上下,否則學校點會 ...

所以入左水泡科,失业左1x年囉

至於侄女。。。佢讀band 1c 至band 2 頭中學,佢級10內,佢最好的成績係文科,但理科級成績都唔差,所以可以任揀科

公爵府

Astra00 發表於 23-9-30 09:24
你阿哥係叻就自己教啦。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:19
前幾日侄女鬧跳樓。。。,真係開左窗嗰隻,點算好

咁妳阿哥點呀?佢仲唔醒真係想迫死個囡咩!

我大囡有讀phy chem, 佢都叫個妹計數唔叻千祈唔好揀,唔係人人啱讀架!

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:25
同意。

佢資質平平,學校功課多,佢冇時間出去補咁多科,所以才諗住揾醫生大學生一次過補全科,等佢有乜 ...

資質平平,無時間專科專補,卻要求一個私補老師樣樣都到位? 私補係補底,天王補習係針對考試要求,真係唔同功用。除非唔明既野補習哥哥教唔到,否則私補責任完成。褲習天王用大量時間研究考試題型策略,一對幾百,主要分析歷界試題答題技巧。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

讀醫科咁忙,佢一個星期可以分幾多時間幫你姪女補全科?我仔之前係邊科需要就出去搵果科專科補習

伯爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:22
你仔有冇讀phy?

有、中四五有補屋企付近補習社、主要係協助佢理解內容、因為學校老師教得唔好.佢話已經明白曬啲內容所以中六就冇補.佢唔夠勤力、所以都係得5.無星.我叫佢去大型補習社臨尾讀個速成班、佢冇聽因為懶.我覺得你侄女應該要知道乜嘢老師係可以幫到佢、因為呢啲感受唔係你或者佢爸爸可以畀到佢.就算搵補習都係要靠自己.

伯爵府

冇錯
要答題技巧同貼題係補習社
私補係解釋唔明嘅知識點

珍珠宮

趁仲係開學一個月, 轉科啦!

民房

我係過來人,我考過幾次公開試,最後大學First Honour 畢業,而家讀緊第二個碩士,由唔擅長到好清楚讀書考試技巧,分享下:

所謂既「叻人」係未必識教人,因為佢既成長環境,學校環境,已經展示左佢點做,可能佢用緊一D方法佢唔知,或者佢生活全部都係咁溫書,覺得冇咩野,所以同你講冇技巧,而我由谷底爬上黎,我不認同冇技巧。

同時,有時我地比「讀書」個字呃左。我地其實係要考高分,「讀書」係考唔到高分,要既係「考試技巧」。讀書係理解或者勤力係小學默書測驗可能係得,到中學特別係DSE,唔work。

理解同勤力點解冇用呢~ 例如DSE中文閱讀理解,如果好理解個課文,熟讀佢。但係冇操paper ,落到場用自己既理解,用自己既文字,答考評局的試題,咁會冇分,因為唔中佢Marking Scheme 。連個文章作者做返個自己篇文既閱讀理解,佢都唔識。點解呢?因為係考試係一場遊戲。

其實一切去到最後,考試技巧就係:
「佢要咩你就比咩佢!」
好似老闆咁,即使個要求奇奇怪怪咁,佢唔係要勁既下屬,佢係要做到佢要求既人。咁點知佢要求呢,就係熟讀Past Paper ,Marking Scheme ,唔好「讀書」,要「考試」理解當然好,但高手係唔理解都答到考評局要既答案。不求甚解,分數最重要。

DSE 係有技巧,係有一套普遍,,可學,Work 既技巧。坊間其實都唔少補習老師識教呢一套嘢。所以教技巧係啱㗎。

希望幫到你。

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:02
220,全科

好平喎

伯爵府

回覆樓主:

都要理解咗內容先可以談技巧。
唔理解內容就講技巧就叫做取巧。

翡翠宮

畀面勳章

讀書冇技巧,考試先有技巧。

讀書既唯一「技巧」就係搵岩自己理解同熟習內容的方法。
日日是好日

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 23-9-30 09:19
前幾日侄女鬧跳樓。。。,真係開左窗嗰隻,點算好
同學校講立即轉科

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊