自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

大力大力 發表於 23-9-11 17:42
女人經濟許可提早退休、是好合理的做法、老公就繼續做~

咁辛苦晒老公啦...
好幸運呢,,,唔係嗰個老婆唔洗返工

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 23-9-11 17:38
年輕時、努力工作、努力儲蓄、中年便開始收成、先苦後甜、一分耕耘、一分收穫

從年輕時便要 work-life b ...
我親耳:
家住公屋既竟然comment 同事阿媽病左返工「奴性重」(我當時覺得係敬業)
你要而家果D 父母有點錢既後生點會聽入耳
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

opclk99 發表於 23-9-11 17:52
同意,
以前一個養全家,
唔想食老综只有返工,
我以前有人教落, 多野做腦細睇得起. (兩睇啦, 當前一定氣5順架有付出冇糧出, 但學到既技藝係將來散水的本錢)
而家風氣係千萬不要多野做. 我已經聽不少後生同我講: 5想開OT, even paid 既

opclk99    發表於 23-9-11 18:01

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

webarebears123b 發表於 23-9-11 17:50
唔係啵, OT冇補水...辛苦同勤力錢唔係自己袋
亦好多年輕人都有儲蓄嘅習慣
...

一個勤力 OT、一個準時放工、如果上面有人走、公司會升邊個?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

乜女人有得做唔係要搵多啲私己咩?趁老公仲有野做既時候

複式洋房

呢個世界好公平,你要life多過work先叫balance, 財富一樣反影俾你睇

kwhkwh    發表於 23-9-11 22:04

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

webarebears123b 發表於 23-9-11 17:13
我覺得work-life 唔可以balance, life應該大過work㗎嗎!
大家點睇?

人既問題。我既life 都係work。

伯爵府

大力大力 發表於 23-9-11 19:02
一個勤力 OT、一個準時放工、如果上面有人走、公司會升邊個?

升做得野果個
勤力ot唔=做得野

webarebears123b    發表於 23-9-13 10:56

象牙宮

無話可說 發表於 23-9-11 17:14
人大左,仔女大左,無經濟負擔,咪想過得舒服d

社會不同。
以前準時放工, 有是非。個個吹半日水。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

彩鑽殿

webarebears123b 發表於 23-9-11 17:16
搵到一份準時收工嘅工已經偷笑(哭)

暫時份工準時,可以返屋企睇下小朋友功課咁

彩鑽殿

taiwoon 發表於 23-9-11 19:32
升做得野果個
勤力ot唔=做得野

同意

伯爵府

笨豬傻咪 發表於 23-9-11 17:39
早結婚早生就可以做到
剛剛入伍,而家個女都大學畢業返工,住又唔洗煩
工作上唔需要拼博,返到屋企又唔洗照 ...

Same
所以我成日叫人真係有仔趁嫩生

男爵府

webarebears123b 發表於 23-9-11 17:13
我覺得work-life 唔可以balance, life應該大過work㗎嗎!
大家點睇?
所以有俾人話香港人嬌生慣養囉

大宅

yes 尤其逆情開始

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 23-9-11 19:09

這些唔使講喇~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 23-9-11 19:38
暫時份工準時,可以返屋企睇下小朋友功課咁

我同意、女人搵份工準時放工、留返辛苦給男人,男人是應該為家庭妻兒、去拼搏~

買基金真係好傷

伯爵府

大家點睇?

我覺不同年紀做不同野,後生時可以搏D,之後享受成果
一畢業出嚟就話work life balance 個D,我不太苟同

伯爵府

大力大力 發表於 23-9-11 22:03
我同意、女人搵份工準時放工、留返辛苦給男人,男人是應該為家庭妻兒、去拼搏~
...

我覺得應該咁
而家連男人都唔肯辛苦係咩玩法

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊