自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littledot 發表於 23-8-20 21:42
好似有得換機,但可能等好耐,供應商做法完全唔掂!
但事主用左兩個月話發現病徵患癌,又好似 ...

我都覺得冇乜關係~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

好恐怖,正常人一定覺得有牌子冇事

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

部機有石綿致癌物
晚晚吸8個鐘
連吸60日

真係慘

子爵府

更紗 發表於 23-8-20 20:36
佢用佐2個月就生cancer
都未必百分百肯定部機問題
如真 就比較慘

同意,我都覺得太快,但加快病情就唔奇

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

晚晚吸8粒鐘石棉,真係害人!
希望有奇蹟降臨,百病消除!

子爵府

回覆樓主:

世界衞生組織指出,接觸石棉可導致癌症,如肺癌和間皮瘤(一種胸腔和腹腔内壁上的罕見癌症)。接觸石棉也可引起其它疾病,如石棉沉着病(肺纖維化)、胸膜斑、胸膜增厚和胸腔積水。

https://www.chp.gov.hk/tc/healthtopics/content/460/46761.html

子爵府

回覆樓主:

呼吸器有致癌風險 飛利浦回收約2萬台在港出售裝置

https://www.stheadline.com/article/2124723/%E5%91%BC%E5%90%B8%E5%99%A8%E6%9C%89%E8%87%B4%E7%99%8C%E9%A2%A8%E9%9A%AA-%E9%A3%9B%E5%88%A9%E6%B5%A6%E5%9B%9E%E6%94%B6%E7%B4%842%E8%90%AC%E5%8F%B0%E5%9C%A8%E6%B8%AF%E5%87%BA%E5%94%AE%E8%A3%9D%E7%BD%AE

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

靠害

伯爵府

我朋友早年就係用左呢部呼吸機出事, 更不幸係因為佢做過換腎手術, 要長期食藥降低自身免疫力, 最終就患上肺癌, 3個月就走左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

RT 發表於 23-8-20 22:59
我朋友早年就係用左呢部呼吸機出事, 更不幸係因為佢做過換腎手術, 要長期食藥降低自身免疫力, 最終就患上肺 ...

咁有冇告返呢間野
好陰功

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

曾睇過報導飛利浦呼吸機有問題,唔記得有冇回收

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

係咪所有philip都有問題? 請問你用邊隻牌子?

子爵府

Philips 呼吸機有事要回收,已經差唔多兩年前既事,大概半年前先再出番改良版。

男爵府

用咗2個月就生cancer又好似唔太關部機事喎
不過如果唔係philips出事嘅話我都未必會轉買Resmed

子爵府

回覆樓主:

冇話係石棉,應該係其他致癌物

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-8-20 23:16
咁有冇告返呢間野
好陰功

唉,最慘係佢過身之後先爆件事出嚟,後來大家先聯想到係呼吸機問題,唔係好人好姐冇理由會肺can走,重要係走得咁快

男爵府

回覆樓主:

由新聞一出,話可以換機,已幫家人即時打電話登記,早幾日終於收到通知,預約左下星期日換機。

p.s 我爸爸每晚用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

RT 發表於 23-8-21 00:00
唉,最慘係佢過身之後先爆件事出嚟,後來大家先聯想到係呼吸機問題,唔係好人好姐冇理由會肺can走,重要係 ...

咁又真係好難告
在生既人要告都難⋯⋯⋯

子爵府

大力大力 發表於 23-8-20 21:48
我都覺得冇乜關係~

就係話佢申請法援去同飛利浦打官司,但係法援都唔批,因為專家話唔會用兩個月就引發到佢嘅男性乳癌。

所以就算佢打官司,應該都唔會有賠償。

癌症從來都係會發生係一啲好似好健康嘅人身上,我唔覺得一定係食煙飲酒嗰啲人先至生cancer囉(當然嗰啲人會機會大,明白)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 23-8-20 20:01
因個別型號,有石綿,無得換機,無得賠償!

使用呼吸機唔夠三個月患癌 隔音棉釋出三種致癌物質 ...

用咗兩個月就話自己生乳癌關部機事,有幾大吹幾大,想博賠償扮可憐,我哋一路睇一路鬧Q佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊