自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

公爵府

leopak 發表於 23-7-29 20:14
我反而覺得個所謂苦主好無瀨,只找20萬數,40萬話找唔到,要申破產?

入得私家醫院,樣樣都係 ...

同意!我記得私院一定事前同你講清楚,先叫你簽名的!

男爵府

大力大力 發表於 23-7-29 19:57
由於私院是掛單制度(同醫院拆帳)、不同科醫生為了賺最多啲錢、醫生們互相介紹對方病人、儘量賺得就賺、劏 ...

好同意,好同意、第一日入院淨係想照磁力共振,跟住主診醫生叫我去做物理治療;& 照什麼電子、唔知有什麼用又多$6xxx幾,第二日又安排去物理治療,我即刻話唔使啦都冇乜改善、私院真係吸血鬼佢以為呢個個都有買保險!

珍珠宮

Yeelim 發表於 23-7-29 20:10
私家醫院係咁嫁!我入過浸会,期間除左自己个醫生,都係有幾个醫生会入來睇我的,又無事前問過我,當然都会 ...
咁都得?上年年尾我都係入浸會,可能負責個醫生係我朋友嘅同事,佢每做一樣檢查都會同我講幾錢,同埋叫專科醫生睇我時都有問我好唔好,最尾兩位醫生都強烈建議我轉去瑪麗,第一專科醫生覺得我情況唔好佢冇信心醫到我,朋友個醫生同事驚我留私家洗費會好大,最終我係中咗covid 焗住轉咗去QE

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Yeelim 發表於 23-7-29 20:17
同意!我記得私院一定事前同你講清楚,先叫你簽名的!

外父轉入去深切治療室、 個護士長叫曬家人同我們解釋、又問乜藥乜醫生多鬼餘丶 係我大姨、傻下傻下答佢、根本就係要比家人知道、ICU好貴、你哋俾出錢先好入去~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

唔明點解唔轉政府。我朋友個女有病本來係私家醫院睇,但佢個女個病手尾長立刻要求(emoji)政府醫院。

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 23-7-29 19:57
由於私院是掛單制度(同醫院拆帳)、不同科醫生為了賺最多啲錢、醫生們互相介紹對方病人、儘量賺得就賺、劏 ...

所以依家有深圳港中醫院同深圳中大醫院都係香港人既福氣
龍鳳媽

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tiger. 發表於 23-7-29 20:19
好同意,好同意、第一日入院淨係想照磁力共振,跟住主診醫生叫我去做物理治療;& 照什麼電子、唔知有什麼 ...

唔好以為買咗保險就頂得住、私家醫院每兩日找一次數、預幾十萬現金先、再慢慢索償~

根本是謀人寺、無底深潭~

除非你好似何鴻燊甘有錢、入去當然冇問題~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

三國1 發表於 23-7-29 20:20
咁都得?上年年尾我都係入浸會,可能負責個醫生係我朋友嘅同事,佢每做一樣檢查都會同我講幾錢,同埋叫專科 ...

負責醫生是我朋友來的,佢自己都無收我錢,連麻醉師都係朋友來的,又無收錢,所以其他的是醫院安排的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

summering 發表於 23-7-29 20:22
唔明點解唔轉政府。我朋友個女有病本來係私家醫院睇,但佢個女個病手尾長立刻要求(emoji)政府醫院。
...

好多人覺得、入私家醫院高人一等~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Yeelim 發表於 23-7-29 20:24
負責醫生是我朋友來的,佢自己都無收我錢,連麻醉師都係朋友來的,又無收錢,所以其他的是醫院安排的。
...

所以識人、好過識字~

買基金真係好傷

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

老人家跌一跌入院講明無保險要求住$100政府資助病房,結果都係話無位安排唔到,入院後6個專科待候,完全無問過家人意願,專科醫生入房望一望每人收$2000

公爵府

大力大力 發表於 23-7-29 20:25
所以識人、好過識字~

都係嫁!

子爵府

大力大力 發表於 23-7-29 20:12
胃癌、過生了~

今日就同佢打胰島素針、明日就掛住賭數低、同佢加糖、夜晚緊急重房2.4萬、外父用呼吸機、 ...

其實牙鬆係有危險的, 怕佢插喉時隻牙誤入咗肺部

男爵府

邊個醫生

子爵府

vivian0919 發表於 23-7-29 19:58
邊間醫院?

我估係法國

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

大力大力 發表於 23-7-29 20:12
胃癌、過生了~

今日就同佢打胰島素針、明日就掛住賭數低、同佢加糖、夜晚緊急重房2.4萬、外父用呼吸機、 ...

朋友 6 x 胃can 住政府醫院,做了幾次手術,除了有造口,生活一切正常。出院後如常人一樣。

男爵府

大力大力 發表於 23-7-29 20:24
好多人覺得、入私家醫院高人一等~

其實我就唔係,不過入急症室冇磁力共震即刻照到、咁唯有比法醫院劏! 唉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

leopak 發表於 23-7-29 20:14
我反而覺得個所謂苦主好無瀨,只找20萬數,40萬話找唔到,要申破產?

入得私家醫院,樣樣都係 ...

我都有咁既感覺
不過佢係睇開果個醫生
所以就跟佢去左私家醫院
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

mandy952 發表於 23-7-29 20:14
因為你比佢知道左你屋企有錢
當年我阿嫲入法國,班醫生知道我地普通人家都係勸我地送佢返公立
其實東張入 ...

90幾仲要冇保險,入政府醫院好過。私院我只去養和,服務比較到位,佢哋會先講清楚收費,如果有-日cut 保險我會去政府醫院

琥珀宮

大力大力 發表於 23-7-29 20:21
外父轉入去深切治療室、 個護士長叫曬家人同我們解釋、又問乜藥乜醫生多鬼餘丶 係我大姨、傻下傻下答佢、 ...

咁你大姨答左又無計喎
私家入ICU真係甘過黃金,找數超級甘

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊