自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

由讀書到現在,從來旅行一定book好噻酒店、來回機票、車/車票,好多時連local tour都做好準備才出發。到有錢去得旅行,時間都比較緊湊,唔想有任何surprise,ad hoc唔多啱我

子爵府

印第安公主 發表於 23-3-14 07:45
我30年前去少女峰都係揸住張爛紙就去,無卜酒店,無行程,輕鬆過而家好多
...

30 年前去少女峰,真係冇乜煩惱。今年會再去少女峰,睇完資料好迷惘。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jollyma 發表於 23-3-14 06:47
以前自由行都好興去到先搵酒店, 例如去歐洲, 甚至瞓車站都見唔少, 我就試過去日本, 當年仲係要簽證年代, 諗 ...

我去歐洲有book 定酒店,去到係朝早check in 放低野出去行一行,返酒店眠一眠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

只係試過一次,青春回憶

珍珠宮

回覆樓主:

我2000年去歐洲係跟旅遊書打電話過去訂

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

原來30幾年前通訊不方便,去到先搵住宿,又無google map,真係無咩安全感但又有趣味

珍珠宮

廿幾三十前揹背囊去絲路就係咁

侯爵府

2024年龍年勳章

雖然我好慶即興2-3日後飛
但都未試過無book酒店就起行
宜家用app 一click就得
原來之前啲人會咁
好刺激呀

子爵府

jollyma 發表於 23-3-14 06:47
以前自由行都好興去到先搵酒店, 例如去歐洲, 甚至瞓車站都見唔少, 我就試過去日本, 當年仲係要簽證年代, 諗 ...

係呀,9x年,去歐洲, 會響香港book第一站嘅住宿,其他就全部都係去到當地才揾tourist office介紹

珊瑚宮

mandy952 發表於 23-3-14 07:18
返大陸就會咁,因為唔會冇酒店,仲係冇上網訂房嘅年代,而家唔會,懶得去搵
...

系。果時還是拿旅遊書年代,的士都未普及

大宅

bhamcy 發表於 23-3-14 08:18
係呀,9x年,去歐洲, 會響香港book第一站嘅住宿,其他就全部都係去到當地才揾tourist office介紹 :wahaha ...

我八十年代去內地,九十年代去歐洲,都係去到至搵地方住,以前有旅遊書,會有少少概念。但係響內地真係孭住個背囊一間一間咁摸去問人有冇房。歐洲就去到機場或火車站搵i, 即係tourist office,話佢聽你既budget,佢同你打去問。搵到有房個職員就會拎張地圖出來畫條路線教你去。世界變左好多。慳左好多時間同腳骨力,不過少左d驚喜

別墅

回覆樓主:

係喎後生時冇什麼智能電話, 冇internet呀email嗰啲, 反而唔使點plan行程, 買定map拎本lonely planet去到先算. 諗返轉頭都唔知點解細個時咁勇, 人大咗反而顧慮呢樣嗰樣, 如果自己仔女咁樣travel法我老公一定擔心死

伯爵府

減齡達人勳章

noel2010 發表於 23-3-14 08:09
30 年前去少女峰,真係冇乜煩惱。今年會再去少女峰,睇完資料好迷惘。

我都睇緊
瑞士嘅pass真係睇到人都癲
我決定買Swiss travel pass算數

子爵府

ashlia 發表於 23-3-14 08:32
我八十年代去內地,九十年代去歐洲,都係去到至搵地方住,以前有旅遊書,會有少少概念。但係響內地真係孭 ...

係呀,好多驚喜㗎 ,有一站去德國某城市, tourist office幫我哋聯絡咗其中一間民宿, 到埗後,我哋就睇吓遊客嘅留言冊,其中有一段係港人留言,刻意中英夾雜,睇英文會以為讚緊間民宿(呢段係俾屋主睇 ),其實中文係講緊佢哋嘅衰嘢 , 我哋睇完即刻走人。

子爵府

mitima 發表於 23-3-14 08:42
係喎後生時冇什麼智能電話, 冇internet呀email嗰啲, 反而唔使點plan行程, 買定map拎本lonely planet去到先 ...

當年都好多人睇呢本
attach0/tmp/phpcFxiIb

volar    發表於 23-3-14 10:39

大宅

seaheart88 發表於 23-3-14 07:04
歐洲我冇去過啊

冇酒店好冇安全感

反而覺得酒店好緊要,有時旺季有機位但酒店貴到癲哂都會因酒店未必想去;有時未決定到行程點行,就會book多2 間free cancel 到時再諗

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

你哋30年前無agoda,無hotel.com嗰d online booking system, 去到當地walk in入住就好平常,而家應該大多數人會online book 定,反正好多仲免費book/cancel添

珍珠宮

睛靈勳章

Ritzmary 發表於 23-3-14 08:11
原來30幾年前通訊不方便,去到先搵住宿,又無google map,真係無咩安全感但又有趣味
...

有好多旅遊書, 仲有用fax

珍珠宮

睛靈勳章

mitima 發表於 23-3-14 08:42
係喎後生時冇什麼智能電話, 冇internet呀email嗰啲, 反而唔使點plan行程, 買定map拎本lonely planet去到先 ...

天書lonlely planet

男爵府

後生時試過唔卜酒店, 試過walk-in 酒店, 試過訓ATM,試過訓機場,但一啲都唔驚

依家如果冇卜定會冇安全感, 可能年紀大, 唔敢冒險了

首頁

尾頁

跳至