自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

華華子 發表於 23-2-6 09:04
三毛D書真係好睇啊, 尤其係沙漠期間的生活點滴, 真係令人好嚮往~

荷西好後生就離世, 佢地當時仲係新婚甜蜜 ...

我睇好多三毛嘅書,曾經好沉迷,事實荷西曾經有外遇,當時三毛係離開咗佢返台灣,叫荷西玩夠先好寫信叫佢返撒哈拉(咁上下?),當時我都好嘩然三毛竟然大方都咁!不過藝術家性格係同普通唔一樣,而文人寫書梗係特別出色,平淡無味都寫到與衆不同。

伯爵府

我都睇了撒哈拉的故事, 哭泣的駱駝
好睇
遲些都想睇她其他作品

琥珀宮

回覆樓主:

三毛嘅書都係我中學時期睇,我性格比較理性,從佢書中所講,感覺生活簡陋,資源不足,都幾辛苦,冇羨慕感,當遊記咁睇。

感情方面,佢係好鍾意荷西,接近瘋狂,都幾危險。感覺佢都幾情緒化,不過文人有呢種性格特質唔意外。後來荷西潛水意外逝世,估唔到佢可以撐到咁多年,因為之後出嘅書好藍調,佢嘅天空好灰。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

中學時做學校圖書館員,我讀晒三毛喺滾滾紅塵之前嘅所有書,最有印象雨季不再來,撒哈拉的故事,鬧學記,哭泣的駱駝等。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

anniellm 發表於 23-2-6 08:53
如果揀一樣嘢去代表自己的某一個時期,我會揀三毛。
佢瀟灑、任性、放浪不羈到處浪跡的嬉皮生活是我所響往 ...
佢的大作我完全睇曬,當年係我心願想好像佢,但是個個人家族唔可能實現

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

三毛的書的確好適合少女睇,我諗每個女仔長大時都好羨慕可以同愛人去流浪,在另一國度過完全不同的生活。我中學時都好鍾意睇,最深刻印象的故事係啞奴,芳鄰同哭泣的駱駝

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔初中時要做book report,令我有機會借機睇多一次,很精彩。

男爵府

回覆樓主:

細時睇三毛,簡直係驚為天人,當時小學四年班,比我知道,原來除了香港,美國,中國,蘇聯之外,還有沙漠的國家,最記得,佢呃佢老公,話粉絲係用雨做的。

伯爵府

華華子 發表於 23-2-6 09:04
三毛D書真係好睇啊, 尤其係沙漠期間的生活點滴, 真係令人好嚮往~

荷西好後生就離世, 佢地當時仲係新婚甜蜜 ...

傳聞荷西死好似係三毛作出黎,真實係佢變咗心 我中學時都係三毛迷

水晶宮

青豆 發表於 23-2-6 12:30
細時睇三毛,簡直係驚為天人,當時小學四年班,比我知道,原來除了香港,美國,中國,蘇聯之外,還有沙漠的 ...
我都記得: 雨造粉絲, 所以好矜貴, 用車胎整成梳化, 將賣魚所得,用好貴價錢去餐廳食魚,好多好多難忘回憶

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

托我阿哥家姐既福,佢地鍾意睇書,所以屋企有好多好多書,可以畀我都睇埋一份。

而三毛既書,係我大家姐好鍾意既,所以我都有機會睇喇。

當時我小學定初中呀,已覺得好新奇喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

啱睇吓,原來只剩3本三毛珍藏 ,唔見左本雨季不再來 ,其他都係圖書館借黎睇
attach0/tmp/phpoOLEEk

goldpiglet    發表於 23-2-7 09:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我鍾意徐速:櫻子姑娘、星星月亮太陽
你勾起我的回憶
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

公爵府

anniellm 發表於 23-2-6 08:53
如果揀一樣嘢去代表自己的某一個時期,我會揀三毛。
佢瀟灑、任性、放浪不羈到處浪跡的嬉皮生活是我所響往 ...

「撒哈拉的故事」我仲有保留喺書架

珍珠宮

waic 發表於 23-2-6 09:06
你講嘅3本我都有珍藏,實體書真係感覺唔同,仲有稻草人手記/送你一匹馬/萬水千山走遍/哭泣的駱駝,都好好 ...

我都全部睇哂。

男爵府

回覆樓主:

三毛係我中學時代嘅偶像之一
我喺30年前有齊哂佢99%嘅著作
多謝佢陪伴咗我抑鬱自閉的十幾年
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

珍珠宮

SandyKL 發表於 23-2-6 11:09
三毛嘅書都係我中學時期睇,我性格比較理性,從佢書中所講,感覺生活簡陋,資源不足,都幾辛苦,冇羨慕感, ...

所以後來患抑鬱症,而吊頸自盡。

珍珠宮

我睇完佢d家書都好有感覺即刻用左佢d文筆咁寫左封家書比家母

不過我中學時期最鐘意睇亦舒

大宅

newcook 發表於 23-2-6 21:23
我鍾意徐速:櫻子姑娘、星星月亮太陽
你勾起我的回憶

wah 呢d係中一我阿sir逼我地睇,當年嫌棄又厚又黃,但多謝佢令我係最無壓力嘅時期,可以專心認真咁睇書做報告

而家都仲記得內容

公爵府

屋企有本《撒哈拉的故事》已經超過30年,我唔會掉書,全部好好收藏,間中攞返出嚟睇,仲有睇過幾本,《哭泣的駱駝》《娃娃看天下》…內容唔記得喇!

首頁

尾頁

跳至