爸爸專區

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Re: 我的戒煙日記

Lauerica^^
我兩個寶貝女,大女下星期就到三歲,細女依家歲半,你位小公主又幾多歲呀?

mameme
(對住個電腦唔食煙好辛苦)係呀!我開工係用電腦,由朝食到晚,無煙食成日對住部腦眼光光!真係好難頂架!

(戒煙日記第五天...17-12-04)-AM 10:20

話咁快就到佐第五日,今日身體既不適有些減退,精神己好了些,不是成日發吽豆。^__________^

星期六,日,吾使番工,相信過完呢兩日,成功戒煙既日子離我不遠了!

男爵府

好媽媽勳章

我的女兒今年4歲半,我係個女歲半時戒的,已經戒左3年,
如果你覺得辛苦的時候,就想下你個2個寶貝女,
會有幫助的,我當初下定決心戒煙,都係想起個女生病的時候,
(傷風咳)已經好辛苦,為人父母真係唔應該再係個女面前食煙,令到佢更家辛苦,我食左咁耐煙都戒到,你都得唧,努力,
好多人幫你打氣ga

大宅

為佐家人, 努力, 加油.......

我先生都為佐個女[size=x-large]介佐啦! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

民房

我以前就同豬朋狗友飲野打牌先食.

最近成日出trip.夜晚得一個人係酒店又食多左.

試過一個月無出trip就以為戒左.但係一出trip又食番.

點算??

民房

當你相食果時搵第二樣野做 o下 囉 !

別墅

戒煙的高危七天終於過去了,我終於一口煙仔也沒有吸^______^(多謝呢度每一位^^)

煙仔陪我過人生大約有一半,說真,我真的有不捨得!
咁多年來,無時無刻總要吸一口煙,煙 好像是我身體的一部份,煙 對我來說真的好重要,我意為我一世都要和煙一起,直到我病死。
但是在我兩個女兒的出現後,煙仔,我真的要和你分開了,你對我是很重要,但是兩個女兒比起我自己更加重要,我要有健康既身體照顧女兒,我更不想女兒有一個,成日要四處搵地方吸煙的討厭爸爸!

直到現在。。。我己經搵吾到一個比我自己吸煙的理由了!。。。。煙仔,真的要跟你說聲。。。ByeBye!^____^

大宅

[size=x-large]好嘢! 同煙仔講 ByeBye 啦
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章

不要掉以輕心,戰爭剛開始,加油! :mrgreen:

男爵府

喂.. 好耐無見喇.. 老友記 ..

知你已渡過左高危7日..真係替你開心.. 雖然唔知戒煙有多辛苦..因為自己唔食.. 不過聽你講都feel到唔係容易.. 為你自己..為係家人.. 努力呀 ..
Ding

洋房

When your daughter grow up, she will really appreciate what you did for her. This good for yourself too. So keep up

別墅

markli,

呢兩日點呀?比d心機,唔好放棄呀!我一路有追你的故仔嫁。

Tommy

大宅

Re: 戒煙日記

Lauerica,

多謝你提醒我, 不過果日打煙炮真係應酬下咋, 因為果日對住班煙產六個鍾都頂得住, 我見自己冇物癮咪打下煙炮應酬下籮, 得你提醒,我諗以後煙炮都唔打籮.

各位正在努力o既爸爸見到朋友食煙, 記得堅持自己已經戒左煙呀, 唔好好似我咁失守呀.

lauerica 寫道:
戒煙過程真的很辛苦的,我食左煙25年,每日都食成3包煙,
babyfather你唔好咁快以為戒煙成功左呀,我戒左6個月煙,
都重想食返,好彩都係靠自已下定決心,同埋老婆一齊戒,
最主要都係為左過女,所以babyfather你都不要掉以輕心,重有你話朋友比煙你食,你都係打煙炮,咁即係有食煙,
唔能夠當係戒左喎,應該比你都唔好食,繼續努力呀 :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章

Re: 戒煙日記

唔使客氣,咁你宜家重有冇食呀? :mrgreen:

別墅

hi Tommy

我到依家都無食喇^^不過今日去人地公司,突然好想好想問個朋友要一枝煙,嘩!!!呢個想法都係一發不可收拾,成個下午個腦不斷叫我食一枝煙,(因為今日多野煩!)...又係度諗....買一包煙啦,一日食一兩枝,食完咪戒過囉!!!
講真,如果今日有朋友比一枝我食,我諗我會頂吾住*___*

hi Lauerica

你戒佐三年,你係吾係真係一枝煙都無食過???同朋友放縱下都會卦!!!

babyfather^^

打煙炮?我諗我同朋友一起真係會頂吾住......真係好大引誘!

Ding^^

妳重話係老友記!!!我最辛苦個幾日妳都吾支持下我....唉....真失望...^_______^

男爵府

好媽媽勳章

當然開始戒煙之後至今,一枝都無食過啦,唔係點算戒煙成功呀,我記得當初決定戒煙的時候,重有2條煙都未食,通常D人都會食埋先戒唔好哂,但我二話不說,就送左比d朋友食,(當然係唔使指意佢會戒個D朋友)其實一下定決心要戒煙,就唔好理咁多,快D同煙講再見 :mrgreen:

伯爵府

黃霑金句 : 唔想同我做朋友呀...比支煙我食啦

我都覺得食開咁多年煙...邊到忍得打煙炮架, 一擺埋口就慣咗咁吸架啦, 真係決定左戒煙就掂都咪掂, 唔好挑戰自己既忍耐力喇

唔好低估自己既心魔...越係心煩就要越克制...袋定包糖啦,
若你食開薄荷煙...整粒薄荷糖都頂得下既,克服到心瘾...距成功不遠哦

大宅

marki,

嘩!真係好危險喎! 今日我都差d比我個貨客引誘到,條死仔同我差唔多時候戒煙, 佢今日忍唔住買左包煙仲食左一支, 見自己失守就係咁隊d煙仔比我想拖埋我落水. 我當然拒絕啦!拒絕完之後又有d失落,我知道呢d係戒煙必經之路,所以大家千祈唔好放棄呀!

我決定戒煙o既時候屋企都仲有幾包煙, 我都係唔理三七廿一,比左人先, 唔好比自己掂煙仔. "食完咪戒過囉"呢d諗法真係唔要得!!!!!!!想食o既時候諗下你老婆同你兩個囡囡, 有幫助架.

markli 寫道:
我到依家都無食喇^^不過今日去人地公司,突然好想好想問個朋友要一枝煙,嘩!!!呢個想法都係一發不可收拾,成個下午個腦不斷叫我食一枝煙,(因為今日多野煩!)...又係度諗....買一包煙啦,一日食一兩枝,食完咪戒過囉!!!
講真,如果今日有朋友比一枝我食,我諗我會頂吾住*___*

男爵府

markli 寫道:

Ding^^

妳重話係老友記!!!我最辛苦個幾日妳都吾支持下我....唉....真失望...^_______^

markli

hahaha..你而家有咁多friend 支持你 .. 我佔好少地位jet.. .. 不過我就差不多日日都有睇下你d進度.. 有好幾日你失蹤..以為你頂唔順添.. 好彩你意志力夠堅定 .. 繼續唔好放棄呀.. 個口無煙味..錫你囡囡時..佢地都開心d ..
Ding

別墅

Ding^^

係呢度有人戒過煙,對我有一定既幫助,妳放心我會努力?!

Lauerica,babyfather^^

三年一枝都無食過咁勁!咁你依家對煙仔有乜感覺呀?大家都食佐咁耐煙,都會道係心情高興呀,吾開心呀,都會好想食煙,你依家又會吾會?

你兩個真係比我有決心,你地吾要D煙,而我最後個枝煙重要慢慢食,依家生理都OK,但個心成日都叫我去食煙,真係頂佢個肺!!!吾知點解真係成日都諗。。。唉!

男爵府

好媽媽勳章

依家感覺係好憎有人係左近食煙,勁反感,
對煙仔完全冇哂感覺,你初初戎煙係咁架,
過多幾個月先至會無咁想食煙,慢慢來啦,
good luck

首頁
12345...6

尾頁

跳至