時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

Onlok 發表於 22-11-28 12:32
香港經歷過831……有幾多真幾多假?

一舉牌「自由民主」,就知美國思想滲透。不經歷過2019年黑暴,都唔知幾離地嘅謊言都可以有好多人信。

琥珀宮

Mm233 發表於 22-11-28 12:34
估唔到而家外國人咁難進入中國都仍然有外國勢力係中國全國策動搞事呢一定要捉晒呢班反中漢奸
...

不少外國來的留學生,滲透不難。

侯爵府

https://youtu.be/CtxIXFHyVDE?t=1392

子爵府

Lilyforest 發表於 22-11-28 13:14
契細佬斷咗一隻手,未必再係唯命是從嘅棋,g20多國领袖拜會習大人示好,有邊啲人會感覺不爽呢?攪別國內亂 ...

我唔覺得係外國插手. 根本係物極必反. 已經3年啦,人既忍耐力係有限,我哋係度食花生講梗係容易

伯爵府

jasprincess 發表於 22-11-28 16:49
我唔覺得係外國插手. 根本係物極必反. 已經3年啦,人既忍耐力係有限,我哋係度食花生講梗係容易
...

又寫繁體,又有外國記者,所有片段都係fb, ig, youtube 出既,點會無插手。

無十足都八成啦

大宅

外國插手唔需要真係出現在你面前, 文宣已經出現啦, 香港人對這些唔陌生。
最慘係睇完文宣的人被洗腦的人, 以為自己係"自發" 行動, 唔知背後被人指揮緊自己。

洋房

mlcbb 發表於 22-11-28 17:24
又寫繁體,又有外國記者,所有片段都係fb, ig, youtube 出既,點會無插手。

無十足都八成啦

所有野都係冇證據之下歸咎外國插手,唔考慮相關政策是否有問題既情況下貿然用「顏色革命」「外國勢力」去解釋民眾既不滿係好膚淺既講法。
更何況,好難話外國勢力可以滲透到咁多省市既小區,造成由下而上既抗議。

同埋所有資料都係源自外國既平台或者網絡,相信係因為國內平台已經封鎖曬相關消息。

男爵府

無十足都八成啦

某些有外國插手唔出奇
但我信係係比人封到人都癲多d

點解d 片段係fb,ig youtube? 牆內比人delete 曬啦

anyway,我估政府會安撫吓d 人,有啲地方解封

清華都提早放假,冇得再集會啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多內地人的確係覺得成日封鎖好厭惡,但唔會高叫政治口號,更無可能高叫共產黨下台,習近平下台,呢啲咁痴線既黃黑口號!

316811818_10160734546828938_4030206777182036419_n

複式洋房

回覆樓主:

可見這兒班打手非常興奮

洋房

ChingYee123 發表於 22-11-28 17:50
好多內地人的確係覺得成日封鎖好厭惡,但唔會高叫政治口號,更無可能高叫共產黨下台,習近平下台,呢啲咁痴 ...

內地人好多都接受過高等教育,將民生問題歸咎於政治體系係非常合理既。
事實上,內地高強度既抗疫措施某程度都係因為黨要走一個同西方與別不同既路線,所以政治同埋封控係唔可以分割咁睇既。

珍珠宮

DarenCheng 發表於 22-11-28 17:56
內地人好多都接受過高等教育,將民生問題歸咎於政治體系係非常合理既。
事實上,內地高強度既抗疫措施某程 ...
你自己諗唧!受過高等教育既正常內地人,更加強明白政府防控係保障市民大眾既生命,幾唔方便都好,最多發下牢騷,無可能要引呻到去搞白色革命運動架!咪再無限上鋼上線,鑽晒牛角尖去助燃!

珍珠宮

英國美國又咁快有人集會聲援大陸白色運動?關佢地乜事呀?各地有各地既防控政策,有唔同聲音及不滿都好正常!關佢地英美乜事?聲乜援呀?各國都有本難念既經!

洋房

ChingYee123 發表於 22-11-28 17:59
你自己諗唧!受過高等教育既正常內地人,更加強明白政府防控係保障市民大眾既生命,幾唔方便都好,最多發下 ...

其實示威集會係好普通既已一種政治表述既方式,用革命運動去形容社區示威集會係誇大其詞。
另外,可以見到呢次事件涉及好多內地頂尖既學府,可以見得新一代大學生係知識既洗禮下本身對政府防控係有不滿既。
好難話本身啲街坊學生卑外國勢力煽動跟住突然有組織咁同時係全國上下唔同小區一齊示威。咁樣講未免太天馬行空。

珍珠宮

DarenCheng 發表於 22-11-28 18:06
其實示威集會係好普通既已一種政治表述既方式,用革命運動去形容社區示威集會係誇大其詞。
另外,可以見到 ...
其實都係小數學生,本來一個學生係度高叫口號宣傳,然後就一路吸引幾百個學生圍觀及參與!任何運動及革命都係由學生發起的。佢地最後下手,亦最易埋手,亦最易影響到好似你地呢啲咁虛無思維既人去幫佢搵似是而非既藉口,似是而非既同情心。6.4係咁、2019黑暴又係咁!你地仲要咁天真?一日到黑用呢啲似是而非既理由?

珍珠宮

對防控有唔同意見或不滿,任何小市民都有,唔需要乜野大學知識或遠見,任何人都會因應對自身的不便而有唔同程度既怨言及不滿,好正常!

唔係大學生就有乜咁巴閉,做乜都啱?暴動都同情?永遠用呢啲似是而非既言論去煽動民情?

今次,都有好多內地人,懷疑呢班友滿口政治口號,對佢地既身份背景及真正目的存疑!

珍珠宮

我媽之前都有同大陸親友聯絡,佢地都話政府動不動就封鎖,好討厭!

但頭先阿媽又話大陸親人鬧爆依家班搞事者,話佢地搞搞震,鬧佢地想學香港搞顏色革命!

侯爵府

SandyKL 發表於 22-11-28 12:30
十足831,死十個,傳到死百幾個。

外國攪顏色革命確有一手,網軍助攻,同香港一樣。

上你樓上有2件黃畜文宣啦!
kckammy

琥珀宮

kckammy 發表於 22-11-28 18:33
上你樓上有2件黃畜文宣啦!

鬼鬼鼠鼠,暗角生存。

子爵府

無十足都八成啦

你想像力太豐富. 一開始片段係抖音、微博流出. D人將佢放FB. IG 又有咩特別呢

首頁
12345...6

尾頁

跳至