自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我同事全家一齊住竟然唔駛入隔離營(emoji)

侯爵府

回覆樓主:

我屋企3個人, 兩個中, 一個入一個無入, 唔知咩準則 無中嘅我, 梗係想佢入喇, 起碼我可以清潔下

男爵府

2024年龍年勳章

bbhappy68 發表於 22-8-5 10:21
我媽咪返工中咗 佢同我老豆一齊住 報咗衛生署 電腦系統話等入隔離營 其實要等幾耐先有人帶佢入去?
...

我仔15歲星期一確診,即晚報上衛生署,家居隔離,申報時,問咗幾條問題,1.有冇獨立房間 2.有冇獨立廁所 3.有冇自理能力,真正點樣釐定真係唔知道

水晶宮

回覆樓主:

fb見到
attach0/tmp/phpKXjXMJ

子爵府

我今星期二快測確診,同日上報,5歲阿女星期三快測確診,同日上報;老公及2歲細仔無事,上報都話我哋要入營,琴日收到消防處SMS,入營就覆佢訊息,我無覆呀。

子爵府

princesssarah 發表於 22-8-5 19:18
我今星期二快測確診,同日上報,5歲阿女星期三快測確診,同日上報;老公及2歲細仔無事,上報都話我哋要入營 ...

消防處sms:

[接送新型冠狀病毒確診者入住社區隔離設施通知]

衛生署會根據閣下的情況,採取適當的分層分流治療及隔離措施,以助堵截病毒傳播鏈。

但如閣下希望入住社區隔離設施以保障家人免受感染,請於收到此訊息24小時內,用以下途徑聯絡消防處,以便安排專車接送閣下入住社區隔離設施。

(1) 直接以SMS回覆;或

(2) 致電 52335112 / 52333966 / 52333995 / 52333998 (每日早上8時至晚上10時)。

香港消防處

子爵府

kikiboy 發表於 22-8-5 16:03
咁快?冇上門覆檢(核酸)?

我家裡兩人快測中,幾日了,無派人上嚟覆檢,依家吾知係咪無左呢個步驟

珍珠宮

睛靈勳章

fifiyi 發表於 22-8-5 18:54
我屋企3個人, 兩個中, 一個入一個無入, 唔知咩準則 無中嘅我, 梗係想佢入喇, 起碼我可以清潔下 ...

會唔會其中一個太細要人照顧?可能係睇安排嗰個人既心情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

princesssarah 發表於 22-8-5 19:22
我家裡兩人快測中,幾日了,無派人上嚟覆檢,依家吾知係咪無左呢個步驟
...

有上門覆檢
可能太多人未做得切
因為今日張醫生講嘅時候都有講覆檢之後嘅數字
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

princesssarah 發表於 22-8-5 19:22
...
如果你有報到衛生署快測平台,多數第二日就會有人上門幫你做檢測。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

esmehouse 發表於 22-8-5 19:32
如果你有報到衛生署快測平台,多數第二日就會有人上門幫你做檢測。

我星期二晚上報,可能依家佢哋真係太忙

子爵府

esmehouse 發表於 22-8-5 19:32

我又好奇唸,如果我轉陰後才派人上門覆檢,檢測結果呈陰性,咁我這個案係咪當假陽性

純粹無聊咁唸咋

大宅

星期三報
同日有抗疫包送黎
今日有人上門覆檢
申報時填左可以居家隔離
尋日都人打電話黎問病徴。
Check 安心出行

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-5 16:01
其實真係唔知政府咩準則,我2個同事中,2個都唔駛入,衹在家居隔離。

同事係咪打齊3針,病徵輕微?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

princesssarah 發表於 22-8-5 19:39
我又好奇唸,如果我轉陰後才派人上門覆檢,檢測結果呈陰性,咁我這個案係咪當假陽性

純粹無聊咁唸 ...

核酸覆檢無咁快轉陰

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 22-8-5 19:49
同事係咪打齊3針,病徵輕微?

打曬三針,一個發燒喉嚨痛樣樣齊,另一個衹係發燒病徵輕微,我地都以為會入但都冇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 22-8-5 16:53
屋企一定要有兩個廁所,確診者有自己獨立一間房,仲要屋企冇高危人士,咁就有機會居家隔離,否則就要去隔離 ...

唔係囉,我兩個同事中家中都係一個廁所,兩個都唔駛入。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

princesssarah 發表於 22-8-5 19:39

純粹無聊咁唸 ...
咁我又唔知喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

princesssarah 發表於 22-8-5 19:33
我星期二晚上報,可能依家佢哋真係太忙
有冇收到 SMS

寶石宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-8-5 19:54
唔係囉,我兩個同事中家中都係一個廁所,兩個都唔駛入。
有冇機會佢自己報有兩個廁所

首頁

尾頁

跳至