家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

檸檬查 發表於 22-5-5 16:29
入門初學者,見到有好多平台揀,但擔心外國平台唔知穩唔穩陣,所以上黎請教下各位jm意見,想問下買開bitcoi ...

而家吾好亂入市.

複式洋房

想用加密幣點出金,點解成日有人話畀銀行閂戶口?

複式洋房

同埋提起加密幣,好多人話要小心AML?其實邊個係AML?

大宅

cheungmeimei 發表於 22-5-17 21:31
想用加密幣點出金,點解成日有人話畀銀行閂戶口?
如果太頻密大額交易係有機會比銀行懷疑,但其實唔關加密貨幣事,你平時太多出入數都會有機會比銀行閂戶口

大宅

cheungmeimei 發表於 22-5-17 21:40
同埋提起加密幣,好多人話要小心AML?其實邊個係AML?
防制洗錢機制,即係防止洗黑錢

大宅

我都係用Kikitrade,好過Binanace既地方係裡面好多香港人討論幣市,同聲同氣好熱鬧

複式洋房

debbiebebe 發表於 22-5-18 17:54
我都係用Kikitrade,好過Binanace既地方係裡面好多香港人討論幣市,同聲同氣好熱鬧
...

Kikitrade最多有幾倍槓桿?

大宅

happytammi 發表於 22-5-19 10:15
Kikitrade最多有幾倍槓桿?

5倍,有好多主流幣可以買

侯爵府

Bitcoin 大崩盤

加密貨幣公司,把今次的崩盤,比喻為2008年金融危機。

一週內蒸發逾3000億美元,加密貨幣暴跌引發不安

https://cn.nytimes.com/technolog ... sh-bitcoin/zh-hant/

大宅

焯媽媽 發表於 22-5-19 18:04
Bitcoin 大崩盤

加密貨幣公司,把今次的崩盤,比喻為2008年金融危機。
今次並唔係Bitcoin自己崩盤,而係全球經濟衰退,股市、債市、其他金融市場全崩盤,源於美聯儲加息追唔上通脹,Bitcoin既基本面依然無變,只要捱過呢次通脹,所有金融投資產品自然回升水平

複式洋房

debbiebebe 發表於 22-5-19 17:27

5倍,有好多主流幣可以買

可以點樣入金?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

呢個post,成班新國民喺度傾

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

志志媽咪 發表於 22-5-21 15:54

搵人接貨

大宅

資訉來自(東方日報):用抽獎氹課金 開群組減戒心
虛擬貨幣圈近期大風大浪,上周數十種虛擬貨幣價格大插水,跨國投資者損失不菲。本港原來亦有虛擬貨幣投資群組疑上月底爆煲,涉及最少數百投資者,圈中人估計整個群組的損失金額高達數億元!警方回覆查詢時證實接獲最少兩宗相關平台投資者報案求助,兩人分別損失逾4萬及23萬元,警方已將案件列作以欺騙手段取得財產,暫未有人被捕。至於涉事投資群組參與的公司,則在網上聲稱「資金遭美國監管當局扣起」,有苦主表示投資戶口的結餘已驚變「0」,恐自己名下的百萬投資款項血本無歸。

大宅

該投資群組所屬的公司早在年初已活躍拉客,聲稱可代客以虛擬貨幣投資外匯期貨,參加者每日投資可達本金4%,收益只多不少,據參加的投資者表示,起初確實嘗到「甜頭」,回報甚至達本金一倍,有人因而投入更多資金,並慫恿親友參與。
初期賺快錢 誘落坑更深
有苦主講述被誘上「賊船」的經過,2月時他從朋友口中得知該網上投資工具,他初時以5萬元資本「小試牛刀」,結果每日確實收到4%至10%的回報,他解釋,投資者需先將資本兌換成虛擬貨幣,並需綁定7日或14日,若解封資金當日虧本,7日期滿後,投資者可領回本金最多80%,14日則可領回90%,期間投資者的確賺了快錢,提錢過程亦順暢,他們只需透過手機應用程式查閱存款,堪稱方便又快捷,誰料一眾投資人愈踩愈深,不但自己投資,還叫上朋友、親人一齊賺。
上月,該投資公司推出宣傳活動,聲稱由18至28日舉行大抽獎,參加者只需綁定本金,最多可贏取等同約4,000美元的虛擬貨幣,結果吸引不少人參與,惟至4月29日早上,投資者發現存入的虛擬貨幣價值顯示為「0」,公司聲稱因為受到美國監管當局扣起,要求投資者再提供本金的30%作為稅款,憑此取回本金。此時,不少投資者才如夢初醒,懷疑墮入騙局,當日下午,該投資網站內容清空,整個投資平台消失得無影無蹤。記者嘗試在手機尋找有關的應用程式,也未有發現,相信已下架。
加密貨幣追查難度極高
本報向警方查詢相關投資公司被指涉騙時,證實接獲最少兩名人士報案,涉款分別約4.7萬元及23.7萬元,報案人稱透過朋友介紹結識一名男子,被對方游說她以指定網站投資虛擬貨幣,之後將金錢存入該名男子的指定銀行戶口,其後發現未能收到相關回報或退款,懷疑受騙,遂報案。兩宗案件均列作以欺騙手段取得財產,暫未有人被捕。
香港資訊科技商會榮譽會長方保僑表示,加密貨幣最大特點是有隱藏身份功能,難以追蹤,相信執法部門追查難度極高。
方同樣質疑以上的投資騙局只是以外匯期貨作幌子,騙取對虛擬貨幣一知半解的投資者入局,他解釋加密貨幣本身沒有問題,只是有人利用加密貨幣犯案,正如倫敦金一樣,他促證監會或金管局等加強監管這些利用加密貨幣交易的平台。

琥珀宮

畀面勳章

志志媽咪 發表於 22-5-21 15:54

唔知樓主有冇真係買左呢?

水晶宮

littlesister 發表於 22-5-23 00:43

佢哋一唱一和,睇見都好笑

大宅

funbi0816 發表於 22-5-22 10:21
搵人接貨

bitcoin本身交易量就好大,全球大把人接貨

大宅

littlesister 發表於 22-5-23 00:43

佢唔係打算買咩?

首頁

尾頁

跳至