婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

點解咁多99將啲就過期,過期,就變壞,已變壞既食物俾自己新抱一家? 佢個仔,佢粒孫都有份食架喎! 拎黎拎去,掉係人地屋企個垃圾桶會好啲架咩?將心比心!

水晶宮

crazypaper 發表於 22-4-2 18:47
點解咁多99將啲就過期,過期,就變壞,已變壞既食物俾自己新抱一家? 佢個仔,佢粒孫都有份食架喎! 拎黎拎去 ...

係佢角度,係人地掉,不是佢掉。折福係人地。

我那件直程做一次罵一次。拒絕拒絕再拒絕。叫老公同佢交涉。

我開到聲話佢仲有其他仔女,不用咁「益」我哋。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-4-3 16:39
係佢角度,係人地掉,不是佢掉。折福係人地。

我那件直程做一次罵一次。拒絕拒絕再拒絕。叫老公同佢交涉 ...
有啲99係講1億萬次都係咁,我自己覺得係源頭唔減,源頭嗰個浪費,如果無拒絕過,就係掉嗰個浪費

琥珀宮

sumpo 發表於 22-3-21 08:46
點解啲奶奶咁鍾意幫人買埋餸架姐,我自己都識買啦,都算噚日又拎啲魚過黎,今次仲拎埋佢啲整果啲汁黎,仲要 ...

佢悶冇野做,太得閒

水晶宮

crazypaper 發表於 22-4-2 18:47
點解咁多99將啲就過期,過期,就變壞,已變壞既食物俾自己新抱一家? 佢個仔,佢粒孫都有份食架喎! 拎黎拎去 ...

因為佢預左心抱會包底去食,好過當垃圾掉。佢有女都不會比個女。我奶奶成日咁做。佢不是預自己仔、孫食。

水晶宮

crazypaper 發表於 22-4-3 17:47
有啲99係講1億萬次都係咁,我自己覺得係源頭唔減,源頭嗰個浪費,如果無拒絕過,就係掉嗰個浪費
...

我拒絕好多次,近年叫好少少。終於有返啲正常未壞的食物出現。因我不想浪費。我有提佢。買任何食物比我們前,最好問左我哋有冇先。不好重複或過量買。好多時其實根本佢食不晒,就快壞,夾硬逼人要。

有時見到世上有飢荒,我再望浪費左的食物,我會難過。明明可以避免咁。

大宅

sumpo 發表於 22-3-21 17:57
咁可能唔係奶奶問題,係老公問題
我老公唔會推囉……

最慘係咁…乜都唔出聲

男爵府

2024年龍年勳章

我有時都好慘 99 c6 我三個人食 ,佢偏要煮一碟,明知食唔哂,又唔捨得掉,又包返落雪櫃,第二日姑仔返黎食又唔攞返出黎食,係要隔幾日先攞,我真係覺得好嘔心囉,好彩我老公食慣左會幫我頂左佢我屋企習慣今日食唔哂聽日食多餐都唔食就掉,有時最慘係佢既失敗之作都要啃左佢

大宅

點解啲奶奶咁鍾意幫人買埋餸架姐,我自己都識買啦,都算噚日又拎啲魚過黎,今次仲拎埋佢啲整果啲汁黎,仲要 ...

好感動,有人同我情況一樣。

我唔係同我一齊住。但係佢就日日黎,話要(emoji)住我工人湊小朋友。

日日就拎啲餸黎。買10條魚,分幾日食。買斤蝦,係唔新鮮,甩頭甩觸鬚甩腳。買幾斤菜,食幾日。

但係,我想講,我樓下就係街市。我唔想日日食唔新鮮嘅野!

日日拎。我,老公久唔久就爆佢一鑊。好一陣,佢又試下買,測試下你底線。你忍下咩,佢又黎料。

我99買餸拎黎,好似吸毒上癮,賭癮咁。家嘈屋閉都唔能夠令佢死心。

早兩日,我下令。唔準佢平日黎。希望會好啲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

darkgard 發表於 22-4-29 17:33
好感動,有人同我情況一樣。

我唔係同我一齊住。但係佢就日日黎,話要(emoji)住我工人湊小朋友。
你98唔通氣。明明可以日日來攪到冇得來。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 22-4-29 19:15
你98唔通氣。明明可以日日來攪到冇得來。

我覺得佢黎湊孫,係好似對住初戀情人咁,又送花又管接送又送介子又送朱古力又日日幾個電話….. 係要令人吃不消為止。

大宅

sumpo 發表於 22-3-21 21:25
佢梗係係想比佢個仔啦

咁佢比食材都算

最後一句應該要“國語人”先睇得明你講咩……

伯爵府

明呀,我99又係咁,成日買定俾我

大佬呀我自己有時想出去食,仲買成堆生果,係一大堆

水晶宮

flowerbabe 發表於 22-5-26 08:51
明呀,我99又係咁,成日買定俾我

大佬呀我自己有時想出去食,仲買成堆生果,係一大堆

我99仲勁,叫佢買耐放啲的,係都買易壞食物。逼人短期食!點解不慳下錢。有用才買?

水晶宮

仲有,不好係毒姑前面呻呢方面,佢實話我們不感恩。但奶奶又不會益啲咁的食材比佢個女!

別墅

其實就係想畀佢個仔食,覺得自己養咗個仔幾十年,怕佢結咗婚之後食唔慣人哋煮嘅嘢,永遠認為係自己最了解個仔,
呢一種奶奶,應該唔好畀個仔結婚, 成世帶個仔喺身邊好好照顧

水晶宮

PopcornMama 發表於 22-6-4 11:09
其實就係想畀佢個仔食,覺得自己養咗個仔幾十年,怕佢結咗婚之後食唔慣人哋煮嘅嘢,永遠認為係自己最了解 ...

同意!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

買埋比你咁好!
我6299有時對係咁!

首頁

尾頁

跳至