自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

無法,要廣東省團隊起好方倉醫院才可有多些床位隔離,現階段中招者香港醫院冇能力接收

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

talktime 發表於 22-2-13 12:28
想知呢D留家確診人仕,點收到醫生紙比公司?

交樽仔係陽性,等政府有人聯系你,問下有無病假紙拎到
如果無病假紙,睇公司有無人情味嘅時侯。(你可交訊息顯示陽性俾公司知)
,睇下公司點做。

珍珠宮

.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ernbe 發表於 22-2-13 13:19
起竹篙灣北大好返又出唔到院

北大轉場到竹篙灣你問我答

唉,有人一家確診留家等消息,完全無人照顧,就係中開統籌做得太差

放下自在

琥珀宮

talktime 發表於 22-2-13 12:28
想知呢D留家確診人仕,點收到醫生紙比公司?

政府有紀錄,相信之後可以補領到醫生紙

侯爵府

KikiAc 發表於 22-2-13 10:22
明白未能安排隔離,但沒有再收到任何消息,指引應該點做,或者應該似外國一樣,指示留家七天或十四天,自 ...

係咪自我檢測陰性幾次就可以返工?

大宅

2024年龍年勳章

Catcatlove 發表於 22-2-13 13:05
其實我都係咁諗

好多早幾日檢測但今日或者都未收到信息 隨時已經中左 但個個人唔知 有d仲周圍去/番工 所以都係冇得搞

不過好彩這隻變種沒之前咁勁 只是傳播力強

而家應該重點照顧幼童 長者 有嚴重病徵個d。。

輕微/無病徵就只能讓他們留家休息。

大宅

回覆樓主:

大宅

echoo 發表於 22-2-13 10:53
提一提大家,確診者康復後體內有天然免疫,不可以係呢段時間施打疫苗呢種人工免疫,係會有衝突的
...

有人病微輕微甚至無病徵,自己中咗都唔知。咁佢又到期去了打針,咁咪好危險

珍珠宮

好媽媽勳章

LovelyBB06 發表於 22-2-13 14:02
有人病微輕微甚至無病徵,自己中咗都唔知。咁佢又到期去了打針,咁咪好危險
...

副作用機會大些, 所以香港政府可豁免康復者180天免打針

A large study in the UK32 and another that surveyed people internationally33 found that people with a history of SARS-CoV-2 infection experienced greater rates of side effects after vaccination. Among 2000 people who completed an online survey after vaccination, those with a history of covid-19 were 56% more likely to experience a severe side effect that required hospital care.33

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2101

琥珀宮

nervousmichelle 發表於 22-2-13 01:01
全港而家最少4000人確診咗仲留喺屋企等入院,應該好多人好返都未送入醫院
...

其實呢班人最低限度都送10個8個檢測包比佢地啦

大宅

mandy952 發表於 22-2-14 17:36

而家香港同新加坡最大的區別就係確診的人得不到醫療支援,無論係檢測包還是舒緩藥物,更加缺乏對有機會變重症的病人的醫療監測。香港醫院收咗好多輕症病人,而新加坡係中重症先入院。所以香港醫院就自己搞死自己,幾千人確診已經擠爆醫院。新加坡而家即使連續幾日過萬確診,醫療體系依然冇太大壓力。

琥珀宮

nervousmichelle 發表於 22-2-14 17:42
而家香港同新加坡最大的區別就係確診的人得不到醫療支援,無論係檢測包還是舒緩藥物,更加缺乏對有機會變 ...

香港政府根本完全冇諗過要點樣做,又冇PLAN ABCDE, 個個坐係度只係等出糧
做得最快就係在家工作囉

侯爵府

2024年龍年勳章

大把

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

同事等一個星期先去竹糕灣

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

miu_bb 發表於 22-2-13 10:54
有,朋友個小朋友7/2在檢役酒店確診,到而家都未有通知可去醫院

2/7 到今日都仲覺得好病定係已經覺得好返?

複式洋房

mandy952 發表於 22-2-14 17:54

香港政府根本完全冇諗過要點樣做,又冇PLAN ABCDE, 個個坐 ...

其實照抄星加坡哥套咪得囉

伯爵府

虎到金來勳章

親友2月9日確診, 打左3針, 依家仲係屋企等, 食成藥咋.

珍珠宮

mandy952 發表於 22-2-14 17:36

多謝你提議,真係好需要因為唔單止自己要驗家人都要驗,已經停工無返工無糧出,出面d檢測包太貴,好難負擔全家日日驗。

大宅

回覆 KikiAc 的帖子

請問你今日收到通知未? 可否UPDATE大家收到初確通知後要等幾耐才有人聯絡?
幾耐才可安排入竹篙灣? 期間要否做檢測?
屋企密切接觸者又是否要做檢測?
政府是否有樽或快速測試比?
屋企密切接觸者又是否接到初確通知起計家居檢疫14日?

我個仔中左, 衛生局淨係要我地等, 我地已在家隔離左4日, 呢4日計唔計落家居隔離?

好多問題, sorry!

首頁

尾頁

跳至