自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

toyocat 發表於 21-10-19 19:26
惠康用咗新系統,以前個system, 即do即顯示折實價,一睇就知有冇錯,而家個system, 要do晒所有貨,計總數時 ...

總數先有折扣?

如果幾十樣、點計呀 ?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

toyocat 發表於 21-10-19 19:26
惠康用咗新系統,以前個system, 即do即顯示折實價,一睇就知有冇錯,而家個system, 要do晒所有貨,計總數時 ...

係呀望住個Mon睇最後價錢都會有壓力,後面又有客人排隊,我又老花唔太淸楚
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

大力大力 發表於 21-10-19 19:43
總數先有折扣?

如果幾十樣、點計呀 ?

係咁㗎而家新款機
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

錯單唔會再排隊,會直接搵返個收銀搞,最多佢收緊其他人時等陣排下個,理得佢後面成村人。多數拉龍個大家姐會開多個counter, 或者叫我過去部冇開既機度處理。

伯爵府

親子王國15週年勳章

我一定唔會再排隊,已經正正常常排咗次隊,而家係間公司system或者職員出錯,點解仲要個客浪費時間排多次,最多call大家姐處理返

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我尋日至試過,我買速銷貨,收銀嘟咗正價。我俾完錢再望單至知 (又積分又coupon又入袋應接不暇)
當時我個人仲未離開櫃檯,職員即刻「立」晒嘢帶我去另一高級職員幫我攪

我可以接受收銀先收完做緊嘅客人,但唔會再排隊囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

以前我樓下間超市,經常價錢牌同收銀機嘅價錢係不一樣,買少少野會即時察覺到收多,有次我買左好多野,比完錢即刻check單,已發現幾件貨收多錢,我都先自己再入超市double望一次先,然後唯有喺張單圈低,再同職員講,結果揾經理搞,結果退番幾十蚊出嚟

複式洋房

回覆樓主:

上兩個星期已經發生過2次,我唔會再排隊,通常會有其他職員比手check價(除非太多人).
轉咗新系統後,係要攞咗單先可以check數!

珍珠宮

錯單點會再排隊!問佢大家姐係邊個,直接搵大家姐搞!

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

回覆樓主:

謝謝大家會覆。
我第一個反應都係,吓!!要再排!!但係竟然有另一個顧客話佢都卑錯,排緊。。。

男爵府

cathyb 發表於 21-10-19 18:46
事情是這樣,在惠康買嘢,好不容易揀齊合心水嘅貨品。走去排隊付款,等了很久終於到了,付款後核對收據,發 ...
我一個鐘頭前喺百佳發生同樣事,番到屋企先發現包朱古力粉計咗兩次,成$50, 即刻落返去同職員講。 職員望住張單計咗一輪,佢自己都話記得我買咗一包粉,唔知點解會打咗兩包。 即時退返錢畀我。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我試過喺pk買啲手寫特價生果過機收銀冇留意過左正價,我俾哂錢對單先發現,個收銀收緊後啲客,但都見到我有疑問,仲話收埋面前個客就幫我

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

事情是這樣,在惠康買嘢,好不容易揀齊合心水嘅貨品。走去排隊付款,等了很久終於到了,付款後核對收據,發 ...

佢收錯錢點解要再排隊?
收錯錢會等佢收完呢位同佢講,收銀會搵人幫手。

男爵府

回覆 cathyb 的帖子

可能而家part time唔熟手的太多,我昨天在aeon 見到有個收銀仲利譜,個客買3件貨品,佢收咗人5件貨品錢,仲要話唔知點解,佢好似連自己入多2件計埋都唔識睇,結果要個senior 過嚟,一望就睇到了

伯爵府

有次樓下超市有個男人喺度大叫大嘈話打錯價收多咗錢可以去報海關,仲話已經唔係第一次比佢發現,個經理不停頭dup dup咁講對唔住

珍珠宮

好多超市都係咁 每次都要對好耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如同一職員一日幾次錯, 幾個客的貨品件数dud多一兩件, 不排除不是巧合

我買的不多, 自己用手機計左總數,折埋才去排隊俾錢

在家網購,要量多才免費送貨,我用excel計 . 有時系統short,用某卡都漏俾92折

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

我屋企附近嘅百佳,惠康,萬0,屈臣氏,收錯錢都從未要我重新再排過隊搞

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

41009022009 發表於 21-10-19 19:13
我樓下惠康已經轉左機。唔可以好似以前咁即刻出特價價錢。可以一邊嘟一邊睇價了。
...

講開呢樣嘢,前面嘅顧客都話睇唔到真正嘅價錢,好唔方便。又要職員解釋一輪,浪費時間,麻煩職員同顧客。

子爵府

cathyb 發表於 21-10-19 21:49
講開呢樣嘢,前面嘅顧客都話睇唔到真正嘅價錢,好唔方便。又要職員解釋一輪,浪費時間,麻煩職員同顧客。
...

以前可以一邊嘟一邊對下價錢啱唔啱。而家只係出個大數。即特價减左幾多總共幾多錢。捉人心理。以為慳左好多。

首頁

尾頁

跳至