自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

yoyo123 發表於 21-6-30 00:41
呀仔一向唔太勤力讀書,但竟然話唔想出年畢業,太快,想讀埋master,
但其實追功課,溫書考試都辛苦㗎?有 ...

我親戚個女(深黄),係畢業出嚟做正苦工,再on job讀Master.
咁又有工作經驗,又可以讀master.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有啲人真係懒工作而不停話讀書,讀乜都好反正唔驶自己比,有人講過個仔讀到29歲都仲讀緊

學歴貶值,再讀上去係好事,不過我覺得要自己負責,唔好比佢有錯覺屋企乜都幫佢比,自己應該好好計劃自己嘅人生。身邊都有同事係 Part-time 去讀,有個同事已經有2張 master 添。

作為父母供書教學到孩子大學畢業責任已完,之後嘅路佢哋應該學會自己負責。
我大仔都係明年畢業,佢好早已經決定會讀 Master. 所以佢一向有努力儲蓄,學費佢會自己比,而家亦返緊 intern 揾錢。年青人唔應該有錯覺樣樣都啃老,要自己負責自己嘅人生。

男爵府

回覆樓主:

我囡今年畢業,怕佢搵唔到嘢做,我叫佢讀埋master出年先再搵工,點知佢見完第一份工就請左佢, 而家搭埋心水出嚟做嘢搵錢, 如果佢之後想讀就自己畀錢讀囉

男爵府

mami2000 發表於 21-6-30 09:56
我囡今年畢業,怕佢搵唔到嘢做,我叫佢讀埋master出年先再搵工,點知佢見完第一份工就請左佢, 而家搭埋心 ...

你就好啦,我都想咁

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-30 09:02
有啲人真係懒工作而不停話讀書,讀乜都好反正唔驶自己比,有人講過個仔讀到29歲都仲讀緊

學歴貶 ...

真恭喜你,有咁識諗仔仔
我都有同佢講自己供讀,可能佢就係諗自己有儲蓄及我會幫少少

珍珠宮

呀仔一向唔太勤力讀書,但竟然話唔想出年畢業,太快,想讀埋master,

環境轉變太大 心理未調節好

珍珠宮

屋企人,已婚有小朋友,繼續讀書,攞埋master,名牌大學,一邊讀一邊工作,佢話工作發現好多年輕人已有master以上學位,想自己增值下,唔係會跟唔上時代步伐,咁佢年薪係有因為高學歷咗而增加...
但讀書最好係有興趣,或為工作增值...
如果係逃避工作而不停讀,無意思...
別人除了睇高學歷,仲要睇埋年紀同工作經驗,三樣野...

用戶要求終止服務

牛年勳章

香港讀 master 唔一定好貴,視乎讀邊科。而家 master 學歷好普遍,樓主了解清楚個仔係想提升競爭力,定真係 hea 先。
未經許可,請勿轉載

瑪瑙宮

我公司好多後生日日番緊工.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yoyo123 發表於 21-6-30 13:50
真恭喜你,有咁識諗仔仔
我都有同佢講自己供讀,可能佢就係諗自己有儲蓄及我會幫少少
...

最緊要佢自己真係有心讀唔係 Hea ,講真為人父母點會唔幫佢唔想佢哋好,不過有時情願狠心啲,只係希望訓練佢有能力可以顧掂自己。
你仔仔如果有心讀,你试探下佢話借比佢,叫佢工作後還番比你睇佢肯唔肯

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔係呀,我諗都係睇人啫

大宅

PIGPIG朱 發表於 21-6-30 02:05
咪係,個仔肯讀,我即刻擺兩圍慶祝

如果一直搵master 讀唔出社會打工,你接受到嗎?

伯爵府

真心追功課/温書都當然辛苦…但重點系,想繼續留在舒適區,吾想出尼做野先系衰(磨爛蓆)。我吾知你仔會否是尼種心態,但我身邊就有個甘嘅人。讀書有人比$、老馮吾洗比家用、又氹得倆老安慰

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-30 09:02

學歴貶 ...

由懂事第一日就不停灌輸正確的價值觀,人要為自己的人生負責!

珍珠宮

patekp 發表於 21-6-30 16:28
如果一直搵master 讀唔出社會打工,你接受到嗎?

讀到30歲我ok
不過最好唔係一直碩士囉,讀完碩士讀埋博士咪搵工
不過我仔唔肯繼續讀

珍珠宮

crazypaper 發表於 21-6-30 14:37
屋企人,已婚有小朋友,繼續讀書,攞埋master,名牌大學,一邊讀一邊工作,佢話工作發現好多年輕人已有maste ...

我家姐d下屬全部碩士架啦,而家碩士好閒架咋,唔讀到個個程度,直頭有d位係一世都升唔到

crazypaper    發表於 21-6-30 17:41

大宅

其實當我睇到個標題
如果我係年輕人(20-30歲)
會有少少反感
你個仔唔勤力係佢個人問題
(我甚至乎唔能夠講係家庭教育)
但係你就問「年輕人係唔係咁」
佢一個代表全部?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我表弟3x歲人都仲不務正業,久唔久做下抄散或pt,經常冇錢開飯問我舅父借錢

不過啲表妹又ok喎,但就個個單身冇拖拍

水晶宮

我會同個仔講,碩士可半工讀,自己安排。沒得比佢咁逃避。

珍珠宮

MGM_DRAGON 發表於 21-6-30 17:15
其實當我睇到個標題
如果我係年輕人(20-30歲)
會有少少反感

都唔知幾多讀到書年輕人,一邊讀一邊做pt,自己比學費,仲要交家用架
我仔已有兩個朋友之前邊讀邊做助教搵生活費,仲有好多乖仔乖女架

首頁

尾頁

跳至