自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好同意
每人家庭情況
以及姐姐情況都唔同。

水晶宮

其實開唔開冷氣好多方面考慮,每人唔同,
首先, 最重要, 你會唔會考慮電費貴, 如果你唔care, 唔會有呢個問題,
如果有呢個問題, 電費呢樣, 係第1位.因為日頭開埋, 條數真係好甘

1,電費
2.本身間屋通唔通風, 有好多工人房無窗..... 本身開屋係局,
3. 本身對自己同仔女做法係點???? 呢個應該係入屋時講清楚, 例如, 小朋友午睡可以開兩個鐘, 或者夏天時, 4點後可以開.
4. 有幾多部, 輪住開?

我自己唔係富貴,就算無工人, 我都係6點後先開,但呢排真係好熱,
4點就開左, 我的小朋友, 知道我的, 日頭係唔會開,
只有開窗, 開門.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 21-5-21 09:28
我老公係冇冷氣生存唔到嘅人,所以全家冷氣任開,我唔驚工人姐姐開,反而最怕佢唔開,熱到病又要睇醫生。

...

我同你一樣屋企係長開冷氣, 雖然實有人衝出嚟話唔環保, 但而家香港天氣實在太熱又焗, 就算有風吹過嚟都係熱風頂唔順, 就算你唔開屋企上下左右嘅人都會開,响屋企實比人哋屋企吹出嚟啲廢氣熱死

侯爵府

從來唔會set要幾多人,幾多度先開得。
覺得熱,有需要咪開囉。
我自己一個人熱我都會開喎。

不過我工人怕凍唔怕熱。

用戶要求終止服務

牛年勳章

開唔開冷氣無標準,我覺得如果自己留喺屋企要開,我都會比姐姐開。我屋企好熱,夏天大部分時間都開冷氣,日間全屋只開廳嗰部機。
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-21 10:09
我同你一樣屋企係長開冷氣, 雖然實有人衝出嚟話唔環保, 但而家香港天氣實在太熱又焗, 就算有風吹過嚟都 ...

人一出世就已經唔環保啦,唔生最環保,又唔見啲環保人士唔生,所以唔會理佢地

珍珠宮

tszchungmama 發表於 21-5-21 09:41
咁又唔係每個工種都有冷氣既, 如裝修師父, 咁唔通果啲人無冷氣就唔做咩
...

呢樣唔同喎,佢本身知冇冷氣,唔同我見寫字樓,即你見公司有冷氣唔比開

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-5-21 10:17
人一出世就已經唔環保啦,唔生最環保,又唔見啲環保人士唔生,所以唔會理佢地
...

就係要生果刻最環保

琥珀宮

iamiam 發表於 21-5-21 10:18
就係要生果刻最環保

唔做最環保

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 21-5-21 10:17
...

我仔BB時我99有幫手湊, 夏天佢屋企好多時日頭都唔開冷氣, 我仔訓覺焗到成頭濕曬,好多熱痱又周身痕, 睇兒科醫生都叫我哋要開冷氣, 唔開冷氣其實睇醫生嘅錢都唔少得過冷氣費。

瑪瑙宮

iamiam 發表於 21-5-21 09:31
我係公司一個人都開,冇問過老闆,其實好怪,點解覺得返公司開冇問題,而姐姐開又話?如果返工老闆唔比開我 ...

因为公司开唔使你比钱

珍珠宮

工人唔會同僱主慳係事實,我公司都冇人幫公司慳,最慳就係印錯野拎來墊枱,冷氣凍唔係較高溫度走去著衫,邊個同老闆慳

珍珠宮

tkop 發表於 21-5-21 10:20
因为公司开唔使你比钱

係架,正如屋企一樣,工人唔會慳,我覺得呢排熱,下午開都冇問題,小朋友又返半日,唔通兩個焗桑拿

琥珀宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-21 10:20
我仔BB時我99有幫手湊, 夏天佢屋企好多時日頭都唔開冷氣, 我仔訓覺焗到成頭濕曬,好多熱痱又周身痕, 睇 ...

Exactly! 我小朋友細個時都有類似情況慳嗰小小錢又要睇醫生食藥又要痕,啲錢唔慳好過慳

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-5-21 10:18
唔做最環保

但做左
又一循環

琥珀宮

iamiam 發表於 21-5-21 10:21
工人唔會同僱主慳係事實,我公司都冇人幫公司慳,最慳就係印錯野拎來墊枱,冷氣凍唔係較高溫度走去著衫,邊 ...

請得工人就唔計較呢啲架啦

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-21 10:28

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-5-21 10:23
Exactly! 我小朋友細個時都有類似情況慳嗰小小錢又要睇醫生食藥又要痕,啲錢唔慳好過慳
...

我啲仔而家長期响屋企 Zoom 上堂,响房長開每期電费都係2-3千左右,唔算太多。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

個個家庭習慣唔同。我放假在家都冇開冷氣,平日細路放學回家都冇開,得風扇,只係入房訓前先齊齊開,所以問題不在於有冇工人,我亦冇同工人講可以開冷氣。

琥珀宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-21 10:27
我啲仔而家長期响屋企 Zoom 上堂,响房長開每期電费都係2-3千左右,唔算太多。
...

我同你差不多喎,最高峰3千蚊電費,可以接受啦

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-21 10:33

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-5-21 10:25
請得工人就唔計較呢啲架啦

我認同你,我哋一家出去食餐好少少都差唔多$800,佢兩個月先交我千幾二千,我覺得唔算過份

首頁

尾頁

跳至