自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

ah-gu 發表於 20-10-25 12:58
聽講好多谷嘅學校家長,子女冇問題都帶子女睇醫生,想子女真係Adhd, 就主動要求俾藥子女食,以為咁可以專心 ...

我哋睇嗰個醫生就係咁講,所以唔會隨便開藥俾小朋友,話現今好多家長濫用。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果純粹因為功課做得亂,個人唔整齊等等,我就唔會考慮食藥,因為有時呢d都可以係性格問題,加上男仔既粗心。我覺得佢智力無問題既,慢慢自己會因為衰得多而改變。

伯爵府

yokulami 發表於 20-10-25 14:08
如果純粹因為功課做得亂,個人唔整齊等等,我就唔會考慮食藥,因為有時呢d都可以係性格問題,加上男仔既粗 ...

其實我嗰個係女

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

anniellm 發表於 20-10-25 14:11
其實我嗰個係女

..........哦俾其他人誤導左
不過而家呢一代女仔都可以好粗心大意既

水晶宮

小貓1124 發表於 20-10-25 14:03
我仔有ADHD, 醫生成日話輕微唔需要食藥,雖然我成日諗佢食藥我會教得冇咁辛苦,但醫生話暫時唔需要食,我 ...

我女都經常俾老師投訴(P1時嚴重d,因為真係坐唔定,又搖枱櫈(製造嘈音),爬長櫈...),連班主任都知佢同d隱形朋友玩。P2乖左,但都係多甩漏,去廁所好耐(因為玩水),老師要安排同學同佢計時...P3入左精英班,可能d嘢深左,佢興趣大左,上堂都專心左。功課我但求佢不欠交不重做底線係拎B-我已收貨,人無完美。

男爵府

回覆樓主:

我個女4年班,剛確診專注力不足
佢上堂好乖,從來唔搞人
老師冇投訴。
但老師就話佢魂遊,上堂不斷發白日夢
基本上返學只可以吸收好少嘢
返屋企,冇人睇住佢,佢完全做唔到功課,問親佢樣樣唔知道,望住佢做都不斷搞文具,完全集中唔到,成績完全跟唔上,去埋補習社返來都仲要做多兩個鐘功課。
最近帶佢睇精神科,醫生開了藥,so far 對佢冇咩副作用,食得瞓得
食藥後上堂集中咗,可以自己完成大部分功課再去補習社,起碼問佢學校教咗咩,老師話要默啲咩,邊度唔洗默,帶啲咩,佢都答到。

其實我覺得你個女純粹功課搞唔惦,不如外判去補習社,佢成績咁上下,証明返學係吸收的。

水晶宮

yokulami 發表於 20-10-25 14:08
如果純粹因為功課做得亂,個人唔整齊等等,我就唔會考慮食藥,因為有時呢d都可以係性格問題,加上男仔既粗 ...

「因為衰得多而改變」呢樣係真,問題係家長要俾機會小朋友去衰去錯,俾佢承擔後果,唔好怕佢衰而提早幫佢修改。

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-25 12:12
之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得 ...

教育王國的資優教育 一看

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

anniellm 發表於 20-10-25 12:12
之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得 ...

其實食藥係有有效時間,你想佢連係屋企都要食?
食咗個人呆滯,有d人有其他反應,我囝會頭痛同fing 頭,平時做到既野就做唔到,所以試咗兩日就停咗無再食,宜家我囝大個咗,個人都定d,甩漏都有,但佢始終係個細路嘛!

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 13:44
係好貴,我睇養和,貪佢唔洗排期唔駛等,收費係$2000/1小時。

今次見一次面用咗$3500。

我仔睇開YMCA個臨床心理學家,基本上約期一個星期左右就有位。睇好多小朋友,都多訪問。有興趣可以俾資料你

ADHD要上專注力訓練。出面排臨床心理學家排得耐,因為好多機構做完評估後再安排訓練

男爵府

他行為冇影響同學咁唔需要藥物
他有能力只係甩漏
同學校傾吓功課問題多比時間

大宅

Elenalan 發表於 20-10-25 14:23
「因為衰得多而改變」呢樣係真,問題係家長要俾機會小朋友去衰去錯,俾佢承擔後果,唔好怕佢衰而提早幫佢 ...

對SEN孩子唔適合

大宅

吉野 發表於 20-10-25 14:30
他行為冇影響同學咁唔需要藥物
他有能力只係甩漏
同學校傾吓功課問題多比時間

要有評估報告先安排調適

男爵府

回覆樓主:

我個仔今年初開始食藥,係我要求醫生的。幼稚園已確診言語障礙,之後睇政府精神科,確診埋自閉症譜系(佢唔係自己躲埋一邊那款,相反佢係好想同人玩,但又經常9唔搭8,人講東佢講西,又唔識睇眉頭眼額個種,係唔識當時間做唔適當的野,加上有偏執行為),小一見完教育心理學家,確診埋讀寫障礙,醫生再轉介仲埋專注力評估,初期回覆擲界,話都係唔專注的了,但唔比藥住再觀察。後尾我發覺我頂唔順,仔係超級唔專注,成日一路做功課,一路自言自語,魂魄係經常唔跟身,做功課有人行過,又跟埋走。返完學返黎,好似無學過野,我好似要由頭教過。所以叫醫生比佢食藥

男爵府

回覆樓主:

一開藥無耐就停課,停課我無比仔食藥,直到復課再食返,並請老師留意情況。學期尾再問老師,話佢仍有魂魄飛左去的時候,但坐定左,情緒好左,無失驚無神大叫。初期我覺得佢專心左,起碼我同佢講野,個魂魄集中d。半年後發現食左藥都唔係好集中,於是返去請醫生加藥,9月初試新藥,感覺佢好似學到d野返來。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主你要搵精神科醫生做評估而吾係搵心理學家,第一次做評估係最貴,之後再睇就吾洗咁貴。

水晶宮

回覆樓主:

要睇嚴重程度,輕的靠行為治療,重的要食藥,小朋友的學習係黃金時間過左好難追

子爵府

anniellm 發表於 20-10-25 13:21
佢成績試過考全級頭五名之內,基本上升中入band 1唔係問題。我點會因為想成績好而睇醫生食藥?

而心理學 ...

食唔食藥唔係什麼臨床心理學家負責的,而係由精神科醫生決定。所以你應該去睇精神科醫生再跟進。食藥嘅副作用係冇食慾,同埋身高身高會長得慢啲。當然醫生話當停藥嘅時候佢會自己追番。但係我就唔覺啦,所以最大影響就係高度。但係食咗藥之後真係成個人唔同晒,變得專心好多,可以自己完成功課,溫習。其實如果醫生斷定佢係專注力不足,食藥都唔係啲咩大件事。食藥係可以令到佢發揮佢自己應有嘅水準

子爵府

freeapple 發表於 20-10-25 14:51
一開藥無耐就停課,停課我無比仔食藥,直到復課再食返,並請老師留意情況。學期尾再問老師,話佢仍有魂魄飛 ...

隨着佢嘅體重增加,藥嘅份量係都需要跟返上升。

伯爵府

jellyfish1989 發表於 20-10-25 15:45
食唔食藥唔係什麼臨床心理學家負責的,而係由精神科醫生決定。所以你應該去睇精神科醫生再跟進。食藥嘅副 ...

有無精神科醫生介紹?
因都想拎個second opinion,朋友介紹咗個精神科醫生,但新症只睇星期一至四上午,平日返學好難就時間

首頁
12345...8

尾頁

跳至