自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

mameme 發表於 20-9-20 13:04
樓上講得啱,可以留就好過無咗啦,甲狀腺掌管賀爾蒙內分泌,我覆診經常問點解一粒葯丸就解決到件咁重要嘅 ...

個人意見係, 無錯可以保留就保留。
亦因為甲狀腺係製造甲狀腺素, 影響心,眼,一大堆器官
所以甲狀腺長期有問題, 就算食住藥,對身體都唔係無影響。
唔敢講繼續食藥, 還是手術好, 多問幾位醫生意見才決定

珊瑚宮

mkmk0720 發表於 20-9-20 13:16
因為早兩日個醫生同我講長期食藥會骨枯
個Agent同我講我唔係結節問題 係個甲狀腺功能上問題 所以全切比較 ...

當年我試過, 落地鐵時忽然腳軟, 唔係朋友及時扶住我, 我碌左落去。
醫生講甲狀腺對骨格係有影響的

伯爵府

回覆樓主:

中醫話甲狀腺係身體內分泌嘅總管,千其唔好切除,除非有惡性腫瘤。

我自己有結節問題,最初只睇西醫,之後中西醫一齊睇,覺得中醫比較見效,可能係個底子好咗,結節問題慢慢緩解,西醫就半年照一次監察住,而家算穩定咗。

別墅

maisy-lee 發表於 20-9-20 14:32
中醫話甲狀腺係身體內分泌嘅總管,千其唔好切除,除非有惡性腫瘤。

我自己有結節問題,最初只睇西醫,之後 ...

可以介紹中醫嗎

伯爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 14:35
可以介紹中醫嗎

我喺灣仔華夏中醫診所睇,佢地有唔同地點,你可以google望望,再試吓邊個醫師夾自己多啲,可以嘅話,最好做埋針灸。

大宅

mkmk0720 發表於 20-9-20 12:04
政府醫生嗎?因為我政府醫生都甘講 但唔知係咪我因為食藥唔定時 呢段時間段到得45公斤
...

私家,內分泌科

大宅

回覆樓主:

我都食過碘,食咗3次先斷到尾,要成世食補充劑,但無後悔,因為呢個差d搞到我命都無,我試過甲低,成身都無力,連舉起隻手都舉唔起,當時醫生講如果我再遲少少入院就可能無命
所以就決定咗一定要解決呢個問題

伯爵府

BK Milk勳章

我不會全切啦,這病和心理很大關係,保持心情平靜。還有我把鹽都換成山鹽,不要食海鹽。醬油都要留意是否有海鮮成份,不食海鮮,清淡飲食,不食辣。試下這些有無用先。手術最後。我做齊上面說的這些是有用的。

子爵府

我曾經甲亢,食咗3定4個療去返正常,當-時醫生有同我講切一半或飲典水,反而陀B後甲低,要食補充劑,食咗1x年,有得揀,唔好切晒。

男爵府

maisy-lee 發表於 20-9-20 14:52
我喺灣仔華夏中醫診所睇,佢地有唔同地點,你可以google望望,再試吓邊個醫師夾自己多啲,可以嘅話,最好 ...

請問係葯粉,定煲藥呢

別墅

cbeyond 發表於 20-9-20 13:25
當年我試過, 落地鐵時忽然腳軟, 唔係朋友及時扶住我, 我碌左落去。
醫生講甲狀腺對骨格係有影響的
...

你最後頂左幾多年就做手術

別墅

maisy-lee 發表於 20-9-20 14:32

我自己有結節問題,最初只睇西醫,之後 ...

我自己控制唔好 我agnet話建議我做左佢 佢話 :你都想睇住仔女結婚架嘛
好似唔做會死

因為呢件事 呢幾日都唔開心

別墅

bearbear2003 發表於 20-9-20 18:25
我曾經甲亢,食咗3定4個療去返正常,當-時醫生有同我講切一半或飲典水,反而陀B後甲低,要食補充劑,食咗1x ...

食左幾耐藥就切?

伯爵府

Ava000Ava 發表於 20-9-20 18:28
請問係葯粉,定煲藥呢

我喺診所執藥返屋企自己煲,病人亦可請診所代煎葯

伯爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 20:05
我自己控制唔好 我agnet話建議我做左佢 佢話 :你都想睇住仔女結婚架嘛
好似唔做會死 ...

醫病唔可以淨係聽一個人嘅意見,即使係醫生都係咁話,更何況而家唔係普通傷風感冒,second opinion係有需要架

大宅

建議可以先飲碘,但都要控制到數值先飲得。

大宅

回覆樓主:

我係有甲亢都差唔多10年,之前一直香港政府醫院跟進,佢地不停遊說我飲碘水,食藥食左年半左右就會幫我停藥。

最近兩年係澳洲睇政府醫生,因為都食左太多年藥,怕有副作用,所以我同醫生講想做手術切曬佢,佢話食藥控制得好好,唔需要手術或碘。我問咁可唔可以停藥,佢話根據每次驗血報告,都幾肯定一停藥就會復發,所要繼續keep住每日一粒藥。

我都唔知食咁耐藥好唔好,但澳洲醫生話keep住食就食,反正我抗拒碘水同手術...

大宅

2024年龍年勳章

大叮噹 發表於 20-9-21 05:39
我係有甲亢都差唔多10年,之前一直香港政府醫院跟進,佢地不停遊說我飲碘水,食藥食左年半左右就會幫我停藥 ...

我情況同你差唔多, 最初響政府醫院睇, 醫生不斷遊說我飲碘水, 我唔肯飲, 跟住去咗睇私家醫生, 私家醫生話繼續食藥冇問題, 間唔中會同我驗下肝功能, 大約食咗三/四年藥. 最近已經停咗藥.我喺政府醫生度睇嘅時候一路tsh都唔正常, 唔知係撞彩定係真係醫生叻睇咗兩個月tsh開始正常返.

大宅

SmallTungmama 發表於 20-9-21 07:59
我情況同你差唔多, 最初響政府醫院睇, 醫生不斷遊說我飲碘水, 我唔肯飲, 跟住去咗睇私家醫生, 私家醫生話 ...

好好呀,你有得停藥,我都唔知要等幾時,我tsh 一直都>0.001
私家醫院係咪都係開綠色嗰隻藥?

大宅

回覆 raicherry 的帖子

me too

首頁

尾頁

跳至