自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

chai 發表於 20-5-24 14:57
我都有樽過10年,還有好多鹽,正常嗎?鹽幾耐會融曬?
如果里面水多或潮濕就會融得快, 相反...我樽成20年了, 仍有鹽在底, 無問題的, 我照樣勿D鹽沖水飲, 好有效.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

emt1314 發表於 20-5-24 15:20
如果里面水多或潮濕就會融得快, 相反...我樽成20年了, 仍有鹽在底, 無問題的, 我照樣勿D鹽沖水飲, 好有效.
...

(emoji) thx

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chingnc 發表於 20-5-24 13:32
如果發了怎辦,我也有一樽,剛浸了兩年而已

即係失敗左, 可以掉了.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

emt1314 發表於 20-5-24 10:55
當然可以, 千萬不要掉, 好野嚟架, 越耐越值錢.
你去中葯房看看, 10年以上, 要HKD20一粒. ...

54年, 長輩贈送的, 唔知幾多錢一粒

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我呢樽 ok? 浸咗13年了

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

andyman 發表於 20-5-24 15:59
斷粒計, 你發囉, 如果你想掉通知我, 我在垃圾桶旁等

陳年咸柑桔可遇不可求

andyman    發表於 20-5-24 16:10
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 發表於 20-5-24 14:54
我樓下藥材舖按粒賣, 有10年, 15 年, 20年;
20年果D已經變黑色, 但好有效, 我試過失聲, 奶奶俾咗二粒我沖 ...

我真係大鄉里,差d以為壞左掉左haha,好彩大家話我知,謝謝你們

大宅

emt1314 發表於 20-5-24 15:20
...

要唔要keep 住加鹽?

大宅

54 年,好勁呀

翡翠宮

honeybaby3388 發表於 20-5-24 16:22
54 年,好勁呀
經過日月修練, 個桔仔好細粒咋, 得20幾粒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有幾樽2015浸,啲鹽唔溶,我都唔知點好

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

我果樽浸咗都有8年,我一直都以為D鹽未溶係有問题,但又唔捨得掉。見到 哩度D jm 話冇問題我就放心了

珍珠宮

畀面勳章

chai 發表於 20-5-24 14:57
我都有樽過10年,還有好多鹽,正常嗎?鹽幾耐會融曬?
放咁耐鹽出現應該係正常嘅,始終走咗啲水。我有樽都有少少鹽出現

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

嘩 長見識了,54年那麼久日子。

男爵府

維仔媽媽 發表於 20-5-24 16:41
放咁耐鹽出現應該係正常嘅,始終走咗啲水。我有樽都有少少鹽出現

另一個post解釋飽和左,鹽融唔到了。

珍珠宮

honeybaby3388 發表於 20-5-24 16:21
要唔要keep 住加鹽?
不用加鹽, 封返個蓋, 放在櫃里.

伯爵府

回覆樓主:

以前吾識, 執屋掉左阿媽果樽, 黑晒架
而家計應有30年+歷史

別墅

chingnc 發表於 20-5-24 13:32
如果發了怎辦,我也有一樽,剛浸了兩年而已
如果只是上面幾粒發毛,挑出來掉左佢, 用d 鹽封面。

如果水內有太多毛, 就唔要得。

阿媽話加鹽前, 一定要風乾d桔仔(清洗完放1一2日)。仲有剪清粒 "ding" 桔皮要完整, 拮穿左就唔用得。

珍珠宮

回覆樓主:

點解咁多人話好
我喉嚨痛,或咳,屋企有樽廿幾年,飲極都唔得,只知好咸

伯爵府

honeybaby3388 發表於 20-5-24 10:30
想問下可以點飲?個樽本身唔係密封要唔要換樽?其實第一次浸又唔知依家拿返出來有無壞飲唔飲得?有無jm 可 ...

我有一樽2009年整,無攪過佢亦無開過,由等佢繼續

首頁

尾頁

跳至