自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

siulili 發表於 20-4-19 22:20
佢哋自以為高人一等,對馬來西亞人,外勞和家庭傭工都好差。 講真,一向對坡人無乜好感。 果d超核突 Singl ...

以前我都覺得singlish好難頂,但係現在唔覺得難頂了,因為就同香港人講廣東話一樣,星加坡人講singlish,都係一種本地文化。值得尊重。難聽,聽唔明,其實都係睇講個個人同聽個個人嘅關係姐,如果一方喜歡xx看人低的話,對方一出聲就注定係死罪啦,更不用說溝通了。
至於高人一等,我諗一樣米養百樣人,邊度地方沒有這種人丫,星加坡有,香港有,全世界都有。係咪特別多呢?我沒有見過研究報告囉......
I support autism acceptance!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

珍惜香港,珍惜政府,多D支持,表現會改善進步

男爵府

siulili 發表於 20-4-19 22:20
佢哋自以為高人一等,對馬來西亞人,外勞和家庭傭工都好差。 講真,一向對坡人無乜好感。 果d超核突 Singl ...

你幾耐無去過新加坡
新個一兩代啲口音已經好標準,比好多香港人都更貼近英美口音
再講,就算係singlish又點,難得人哋接近全民都可以用英文溝通,連上咗年紀個班都得。香港呢?大學生啲英文唔聽死都笑死人啦。
仲有,無聽過chinglish?

珍珠宮

其他國家,陰暗面更。。。。

萬物皆空,因果不空

子爵府

我覺得佢地條街係幾乾淨

伯爵府

後生個d英文無重口音, 同埋口音都吾係咩壞事, 有些外國口音仲難(困難)聽, 同埋我覺得星人講華語最好聽, 易聽過中, 台!

根本英語能力高是好事! 去旅行都方便d!

水晶宮

fa_chan 發表於 20-4-19 22:07
點講?冇睇E段新聞

「mockey see monkey do」嘛,笑香港人搶廁紙!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 20-4-19 22:30
星加坡係好多外勞,但我又唔覺星加坡有歧視外勞,反而幾包容唔同種族

我同事話,佢地係共融社會,祖屋嗰d,會專登安排唔同種族住喺同一棟大廈!
(同事講,無fc, 有錯請指正)

男爵府

Jolly 發表於 20-4-19 22:40
以前我都覺得singlish好難頂,但係現在唔覺得難頂了,因為就同香港人講廣東話一樣,星加坡人講singlish, ...

佢地視英文為official language, 為何唔可以講好D呢?!硬要加上自己嘅accent仲要鬼死咁proud of自己嘅英語水平去睇低其他亞洲non English為母語嘅人, HK人會consider fluent or good English means 操native英or美音, 唔係講到快過机關槍就叫好, 我親眼見過佢地點對待唔係好識講英語嘅人嘅咀臉, 真係好討厭, 我以前份工同好多Singaporean共事, 可能我唔好彩啦, 問心真係冇邊個係好人, 一句講哂:自私刻薄又大鼻.

子爵府

cyyiu 發表於 20-4-19 23:48
「mockey see monkey do」嘛,笑香港人搶廁紙!

唔該哂!

我而家只覺得佢哋後知後覺!

男爵府

LadyMacbeth 發表於 20-4-19 23:26
你幾耐無去過新加坡
再講,就算係singlish又 ...

佢地almost視英文為mother tongue講得要正宗係應該wor, 實唔應該有Singlish呢個情況存在, 但中國人母語係普通話, 英文係第二語言, 所以有自己母語口音屬正常啊!

侯爵府

經過呢次疫情

各國表像同真身
完全展露無遺

伯爵府

bettylovingbb 發表於 20-4-19 23:54
自私刻薄又大鼻

大鼻我又唔覺,但前面果4個字認同 同埋星加坡嘅c9好喜歡比較,又比較自己家底,又比較自己仔女,成日show off。好煩。

呢度咁多人護星嘅 但又無人話自已係星人喎 都幾奇怪。 可能香港人真係無時無刻都係只要不是中國和香港就是好。 還是要護主又唔敢認。 因為佢地骨子裡都覺得自己係最優秀嘅亞洲人,經常要勝過香港。 都唔知為乜? 可能我從來唔覺得香港係一個國家,點解一個國家成日覺得勝過一個城市有幾巴閉。

星加坡做傭工係賣身咁,假都無得放,成個政府設計出嚟嘅都係刻薄外勞架啦,係香港政府先咁廢,保障家傭多個僱主。

子爵府

你幾耐無去過新加坡

我而家都有同好多新加坡80/90後同事,英文當然流利,但仍有很重馬拉音喎

伯爵府

你幾耐無去過新加坡
Chinglish 又如何? 母語係Ching 中文。 請問星加坡母語係咩? Singlish or English?

根本佢地mixed up 哂幾種語言,講英文又夾雜其他語言, 我只知講英文就應該全英,唔講佢果 d la lei lor 嘅 accents,果d馬拉,福建併音係英文?

因為我自己背景,我聽得明少少,但我唔會咁樣講英文囉。

我想知有幾個只識英文嘅jm 明白 can't tahang? 我個星加坡朋友就成日咁樣同我whatsapp. 我經常要轉channel 去諗佢寫乜。

男爵府

breadcheung 發表於 20-4-20 00:34
我而家都有同好多新加坡80/90(emoji)同事,英文當然流利,但仍有很重馬拉音喎
...

出過國留學可能會好少少, 土砲就依然係好重口音

伯爵府

breadcheung 發表於 20-4-20 00:34
我而家都有同好多新加坡80/90(emoji)同事,英文當然流利,但仍有很重馬拉音喎
...
星音就係星音,馬拉反而無咁重架。

我隻佬之前係馬拉做project, 留係果邊果種,所以我有一段時間經常去星馬, 我隻佬係外國長大,佢住左係KL一段時間後,都話無論口音和grammar 上,馬來西亞都係好過星加坡。 當然唔好講印度音果d。 佢接觸嘅都係佢當地嘅同事和出去食肆遇到嘅待應之類。 可能咁啱佢接觸到嘅都係比較好嘅咁我就唔知啦。

伯爵府

bettylovingbb 發表於 20-4-20 00:44
留學好多都係澳洲,仲要Perth, 澳洲英文都係重口音。

伯爵府

bettylovingbb 發表於 20-4-20 00:44
係喎,土砲呢個term 正。 我fd個仔都好singlish, 佢仲要係香港讀過書,不過係讀星加坡國際。

男爵府

siulili 發表於 20-4-20 00:32
大鼻我又唔覺,但前面果4個字認同 同埋星加坡嘅c9好喜歡比較,又比較自己家底,又比較自己仔女,成 ...

唉! 就係佢地好鍾意同HK鬥, 其實都冇乜好鬥, 我地HK業績好過佢地星馬九條街, 所以我地HK條team俾個新上任regional director Singapore婆同佢D好伙計玩到殘哂, 最終我都怕左佢地自動請辭左啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至