1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

chichi730 發表於 20-3-11 22:54
bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

其實由bb細個自己湊就最易適應做ftm,亦都容易發覺bb喊嘅原因同行為模式,喊小啲就睇你同bb嘅互動情況,戒夜奶就一滿月就可以開始,我bb果陣都係滿月多幾日就自己戒左。做ftm最梗要係set好bb嘅時間表,好似佢一瞓左你就可以偷時間補眠同做家務。至於幾大帶出街方便啲,就係當bb可以做到4個鐘食一次奶嘅時間,同自己要控制外出嘅時間同地方一定要有育嬰室換片,到時只要帶2塊片同一支奶,就可以有4個鐘嘅出街時間。

別墅

chichi730 發表於 20-3-12 17:18
我本身冇請開姐姐,係一生完BB姐姐先黎,但慢慢發覺好多問題︰
1. 佢唔識英文和廣東話,要同佢body languag ...

我原先bb差吾多出世先到屋企,一到湊b果刻又係吾識湊,一個星期都冇就抄左佢,寧願自己辛苦啲做ftm,始終工人有佢哋慣常嘅湊b模式,但未必個個b都啱用,要佢跟你方法又好難講到佢明,如果有屋企人願意幫手湊當然最好,冇就加油涯到幼稚園可以鬆多小小。

子爵府

我由出世開始咗自己湊,依家20個月,細個好湊d,食完就訓,依家去廁所都蚊我起身,煮野要我陪佢玩,成日要人陪,好累。我由4個月開始日日帶佢出街,果時咁細都係坐bb車周圍睇野。到佢岩岩行就最辛苦,周圍走,亂撞,依家又好好多,會拖住行,同佢講嘢佢會明。每個時段都有唔同辛苦啦

子爵府

janede1314 發表於 20-3-12 11:15
四、五個月時最蜜月期,bb 瞓覺時間長同次數多,有多啲時間做家務。

五個月後加固又多咗功夫要做,材料洗 ...

你講得岩,通常喺廚房聽到出面靜哂,一定做緊曳野,例如:倒哂棉花棒落地、蚊哂紙巾出嚟、玩緊平時唔比玩嘅嘢......

大宅

回覆 kissapplegirl 的帖子

謝謝你的鼓勵呀,我而家諗住就算辛苦D,揾少D都做半更,炒左個工人佢(佢完全唔店),而我亦唔想將阿B假手於人,亦信唔過外人,但阿媽自己一個睇上半日,我怕佢辛苦,佢六十幾歲身體又唔好,如果佢某日唔舒服,我就要請假了,都幾煩。PS我99同你嗰日一樣,反口

大宅

我想問你係咪自己煮餸架?咁你煮餸時候阿B喊咁點算?同埋BB細個時你自己一個同阿B沖涼?定係等埋老公返先沖?最煩既係我係泵媽,要泵完再餵,一日花多幾個鐘

大宅

回覆 yuukbbi 的帖子

我阿B而家係4個鐘食一次奶架,但係我要泵奶又要花半個鐘,佢飲一次奶1個鐘,呢到已經1.5個鐘,佢又要玩又要抱訓覺,LOOP完一輪又到下餐,自己完全冇時間食野,莫講話家務........................

男爵府

chichi730 發表於 20-3-13 14:33

我想問你係咪自己煮餸架?咁你煮餸時候阿B喊咁點算?同埋BB細個時你自己一個同 ...

我喺bb滿月後就係全泵媽泵到一歲半, 因為佢唔肯埋身但係我又係ftm。。。自己一個同bb沖涼唔難㗎, 試多兩三次就上手, 係bb四個月大開始我就訓練爸爸同bb沖, 一歲開始就夜晚佢同爸爸企喺度用花灑沖,要準備一日三餐㗎,未加固之前真係好方便我求其食個麵就得, bb初頭加固用電飯煲煲好粥仔 分兩餐食, 或者用米糊溝人奶, 如果你想方便啲可以買部嬰兒幾合一食物 加固器, 都八九個月就通常煮麵畀bb食,幾分鐘就煮好, 1歲後煮餸喺未落調味料之前留起dd餸, 煲大人白飯嘅時候中間放一個碗係落多啲水少啲米就可以整成爛飯,bb係我煮飯時扭計,我會趁佢訓左洗好切定d材料,到煮既時候好快手

大宅

咁你都好辛苦喎,又泵又餵,半夜都係你一個咁做?一日泵幾多次?泵加埋餵我每次最少要搞2個鐘。我嗰個就肯埋身,但我唔夠奶,佢埋好耐都唔飽,所以我1日埋1次身,其餘飲泵嗰D同埋奶粉。我最大問題係,BB在沒訓覺的時候,例如沖涼後,飲完奶後等,你係咪就咁擺佢喺到,由佢自己玩,喊先去抱佢?我驚咁樣佢會唔得精靈,又怕佢會悶,唔開心。但係如果一直咁同佢玩,淨係佢訓時做自己野同家務,咁又唔夠時間,因為仲有奶要泵。
你老公係咪揾好多?我喺到諗如果我返半職,阿B第時大把洗費,又學費等,會唔會對佢來講,我反FT揾多D俾佢最好的條件,緊要過媽媽的陪伴?反正都有工人和婆婆照顧。反半職,家務自己做,其實都唔係太多時間同佢玩...

大宅

PS你指的食物加固器係指電動攪拌器嗰D定係一層層膠磨碎嗰D?

男爵府

chichi730 發表於 20-3-13 16:18

咁你都好辛苦喎,又泵又餵,半夜都係你一個咁做?一日泵幾多次?泵加埋餵我每 ...

我每4個鐘泵一次,半夜只泵1次,老公番工時係我喂奶掃風泵奶,慣左又無咩野,老公可以幫手喂夜晚同朝早個餐奶,我遂邊胸泵既,時間用耐d但可以空出一隻手抱bb我長時間係張床,bb擺係我旁邊,我就篤電話睇電視,佢幾個月大時會咬下毛公仔玩具,佢要我抱佢先抱,家務既野主要交比老公,我只做簡單既野,例如呀仔訓左可以吸地晾衫,1歲前bb可以訓2~3次晏教,每次訓1.5小時以上,我可以有時間一齊訓,做家務煮飯
老公收入唔高,係合資格拎在職家庭津貼你諗下有幾多,但本身有儲蓄(不過唔會用)我唔愛買衫買名牌所以係夠用,我地有目標地儲錢,例如比呀仔讀國際N班
你自己衡量下,請到個好工人就可以放心去搵錢

男爵府

chichi730 發表於 20-3-13 16:21

PS你指的食物加固器係指電動攪拌器嗰D定係一層層膠磨碎嗰D? ...

電動攪拌+蒸熟個種機,幾岩新手媽媽,不過我自己無買,用唔到好耐,我買左攪拌機,可以平時打沙冰,唔同既野

別墅

chichi730 發表於 20-3-13 14:38
回覆 yuukbbi 的帖子

我阿B而家係4個鐘食一次奶架,但係我要泵奶又要花半個鐘,佢飲一次奶1個鐘,呢到已經 ...

但隨住bb愈大,飲奶嘅時間都會快左,以你情況休息就難啲,但係抱訓教同挽嘅時間,可以單手食到嘢,家務就睇你點分配時間,好似洗衫咁,餵奶前開機洗,餵完就可以掛衫,快快手手都吾會花好多時間,我bb細個成日嘔奶,一抱就要抱2個鐘先可以放落牀,我要休息就抱住佢坐係梳化度,有時吾俾坐真係要企足兩個鐘抱住哄佢瞓,食嘢就整簡單啲,夠吸收營養餵奶就算,快快手手食完又多啲時間休息,熟能生巧,適應左就自然快

別墅

我囡一歲度自己湊返 都吃力 因為得我一個 照顧佢 家務煮飯 買餸買日用品 諗返起其實B.B. 係比較好dd 無病無痛 食同訓就ok 1歲半至2歲係最辛苦 因為佢係會周圍攪 周圍走 唔聽指令 到左而家2歲半起碼識聽我指令 會拖住我出街 我而家出去如果近只會帶水 小小零食 如果同爸爸出遠街都會帶一個佢既大袋 因為我囡太多瑣碎野(emoji)

大宅

chichi730 發表於 20-3-11 22:54
bb 3個月,因為我諗緊遲d做ftm, 到時唔想再請工人。但暫時bb太細個好困身冇得唔請,想請教大家bb幾多個月會 ...

越細個開始自己湊越容易上手
我由呀仔出世到依家2歲多都係自己一手包辦,湊仔,家務,買餸煮飯。只要搞好小朋友嘅作息,就可以好易處理。幾個月嘅話小朋友醒可以落下街買嘢食個lunch ,訓覺就整定啲餸,抹下嘢洗下衫,隊友返嚟前煮好飯,洗樽洗碗可以交俾隊友做。
從小可以習慣下呀b自己係床碌,望住大人做家務,配合得好呀B同自己嘅時間,都可以好輕鬆的。當然呀B仲細,照顧嘅時間會較多,即使吸少次塵,隔日先洗衫都唔大問題喔。

大宅

Juicybabe 發表於 20-3-13 23:37
我囡一歲度自己湊返 都吃力 因為得我一個 照顧佢 家務煮飯 買餸買日用品 諗返起其實B.B. 係比較好dd 無病無 ...

唉⋯我個兩歲半都重係周圍搞,周圍走,唔聽指令⋯明明已識對答,理解冇問題

複式洋房

初生喺最好。

複式洋房

FilifalaW 發表於 20-3-14 03:35
唉⋯我個兩歲半都重係周圍搞,周圍走,唔聽指令⋯明明已識對答,理解冇問題
...

好辛苦,好怕呢日到

複式洋房

最好直接到小學 中學。我諗係最唔困身。無架喎其實每個階段都有嘢煩。但我想講,時間過得好快 ,過下過下又一日,大又大得快。

大宅

多謝大家的經驗分享。我而家最大既問題反而唔係做家務,我唔怕辛苦D,返半日工返來湊B,夜晚8點左右阿B就訓,可以做家務。我最大問題係︰1. 唔捨得阿B喊而唔理佢,2.唔想成日俾佢自己玩,我驚佢咁會好"牢豆",想多D時間同佢玩等佢精靈D,如果唔係我都唔使返半日啦,飲奶換片工人都識做。

今日叫個工人放假,嘗試我自己湊阿B,問題就來了︰
1. 朝早同阿B玩緊,急然想去廁所開個大,阿B就喊肚餓,搞到我廁所都唔去得。
2. 餵緊奶,阿B飲到成頸都係,想去倒暖開水同佢抹頸都分身不暇,如果倒定暖水先餵奶,D水就會凍。
3. 阿B飲完奶訓左半個鐘就醒,好精靈叫人同佢玩,我啱啱想去整早餐食,如果唔理佢,過多陣佢就會喊,我又於心不忍
4.下午訓訓下覺又醒,扭眼訓,要人抱訓,剛巧我想泵奶,停左,抱左半個鐘先放到床,然後又要食午餐,完全冇時間泵奶
大家會點應付呢D情況?BB大個少少係咪就冇咁既情形?

首頁

尾頁

跳至