時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

chitchitmum 發表於 20-1-27 22:27
我反而覺得兩睇,而家湖北省既人要黎香港要經好多關,出到武漢,入廣東,再經關口入香港,我諗數目唔會多
...

點解你覺得淨係湖北省既人先會黎??? 而家廣東省都爆緊

珍珠宮

Big_yan1999 發表於 20-1-27 22:40
難道你覺得唔危險?全部落哂黎香港免費醫,香港地小人多,周街都係帶菌者,都唔知幾時會中招同大爆發!香 ...

因為她是,人一男,老便殘,不會思考

子爵府

回覆樓主:

甘樣十個香港都不夠接收內地病人啦,港共政府使唔使瀨阿爺鞋底瀨到甘

珍珠宮

cheung2013 發表於 20-1-27 22:44
甘樣十個香港都不夠接收內地病人啦,港共政府使唔使瀨阿爺鞋底瀨到甘

...

香港是小城市,大陸有大小城市一百幾十個,怎應付

複式洋房

醫療系統負荷到嗎

子爵府

luckybaby2011 發表於 20-1-27 22:14
果d人可能住係外國
唔知有幾嚴峻

我覺得對人唔對事多,政府放個屁都香。

珊瑚宮

Big_yan1999 發表於 20-1-27 22:40
難道你覺得唔危險?全部落哂黎香港免費醫,香港地小人多,周街都係帶菌者,都唔知幾時會中招同大爆發!香 ...

挑撥有作用嗎?
yc除左挑撥仲識做乜?
既然識講香港是我家, 除左日日開post唱衰政府外, 不如做好自己抗疫。
我無講過政府好, 但國內人來香港醫病今日是第一天?
不斷挑起問題, 分化香港, yc真正無恥。

janice_cat    發表於 20-1-28 10:41

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

長琦良美 發表於 20-1-27 22:03
中門大開
免費醫
沒有港人優先呢回事

醫院有幾多床位應該緊以億計既人口

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sochui 發表於 20-1-27 22:45
香港是小城市,大陸有大小城市一百幾十個,怎應付

清空間醫院都未夠床位呀

大宅

thesm01 發表於 20-1-27 22:43
點解你覺得淨係湖北省既人先會黎??? 而家廣東省都爆緊

廣東相對冇醫療短缺,武漢肺炎都係免費醫,武漢就真係唔夠醫療物資,佢地會走去第二度醫
當然,我都係估計佢地真係會落黎醫既誘因唔大,但佢地諗詳真係好難估

珍珠宮

pomanlife 發表於 20-1-27 22:48
清空間醫院都未夠床位呀

禮賓府隔離的荒廢港中醫院可考慮

大宅

cbeyond 發表於 20-1-27 22:47
挑撥有作用嗎?
yc除左挑撥仲識做乜?
既然識講香港是我家, 除左日日開post唱衰政府外, 不如做好自己抗疫。 ...

點樣分化?難道表達意見都有問題?我地當然要自己增強抵抗力 但政府唔做野 我地市民都係好危險 咩都拉政治黎講既人更加無恥

珊瑚宮

yaumuimui 發表於 20-1-27 22:46
我覺得對人唔對事多,政府放個屁都香。

梗係對人啦
yc日日咁唱好香港, 慌死香港唔夠亂, 驚死香港唔攬炒
醫護最好全部罷工, 咁咪唔使醫國內人
香港人最好唔好病呀, 醫護要罷工, 唔得閒醫你。
香港完全攬炒咪中晒yc心意囉

子爵府

台灣有報道講

中國偷加國病毒/疑研製生物武器 爆發肺炎

〔編譯茅毅/綜合報導〕財經部落格「零對沖」(Zerohedge)廿五日報導,去年一件從加拿大走私冠狀病毒的神秘貨運被查獲,循線追蹤到幾名在加國一間實驗室工作的中國間諜。媒體後續調查顯示,這些特務和中國生物戰計畫有關,來自該計畫的病毒可能已經外洩,造成「二○一九新型冠狀病毒」(2019-nCoV)肺炎爆發。

男爵府

cbeyond 發表於 20-1-27 22:47
挑撥有作用嗎?
yc除左挑撥仲識做乜?
既然識講香港是我家, 除左日日開post唱衰政府外, 不如做好自己抗疫。 ...

政府做得唔好都唔鬧得???
班官做到咁,
冇人放火燒禮賓府已經要偷笑啦

子爵府

二○一二年六月十三日,一名六十歲的沙烏地阿拉伯男子在沙國吉達一家醫院就診,出現發燒、咳嗽、咳痰與呼吸急促等症狀。埃及病毒學家薩基(Ali Mohamed Zaki)從他的肺部驗出一種前所未見的冠狀病毒。薩基延請荷蘭伊拉斯莫斯醫學中心(EMC)病毒學家福希耶(Ron Fouchier)提供建議。福希耶再交給加國國家微生物實驗室(NML),據傳此病毒是中國特務從該實驗室竊取。

侯爵府

薯圈 發表於 20-1-27 22:22

我係香港人

珊瑚宮

Big_yan1999 發表於 20-1-27 22:51
點樣分化?難道表達意見都有問題?我地當然要自己增強抵抗力 但政府唔做野 我地市民都係好危險 咩都拉政治 ...

拉政治yc本色喎
唔係鼓吹醫護罷工

子爵府

由於NML長期提供廣泛的冠狀病毒檢驗服務,曾分離並提供嚴重急性呼吸道症候群(SARS)最早的基因組序列,二○○四年還驗出另一種冠狀病毒NL63,導致該實驗室被中國間諜鎖定。去年三月,NML的致命病毒被運到中國,引發生物戰專家質疑,為何加國會寄送致命病毒到中國。NML科學家坦言,這些病毒是潛在的生物戰劑。在後續調查中,循線追蹤到在該實驗室工作的中國間諜。

子爵府

NML乃加國唯一的生物安全四級(P4)實驗室,也是北美洲少數擁有可處理伊波拉病毒、SARS、冠狀病毒等全球最致命疾病設備的機構。NML病毒學家邱香果據信是中國的生物戰間諜,她和夫婿程克定等中國病毒學家,去年七月被加國警方帶走,前述從NML運至中國的病毒,就是她二○一四年的研究。

https://news.ltn.com.tw/news/world/paper/1348231

首頁
12345...9

尾頁

跳至