自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

終極熊貓 發表於 19-4-6 11:54

正確

咁見機行事,睇下到時點先

珍珠宮

kayeea 發表於 19-4-6 14:28
咁見機行事,睇下到時點先

咁點解你日常唔提岀?

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

終極熊貓 發表於 19-4-6 14:39
咁點解你日常唔提岀?

因為之前一直都自己忍氣吞聲

琥珀宮

good_pig 發表於 19-4-6 05:14
講左心安理得

咁要睇上司性格

wcpcelia    發表於 19-4-8 16:30

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tansyneko 發表於 19-4-6 15:20
咁要睇上司性格

都係,明知上司唔妥自己就係摺埋算啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kayeea 發表於 19-4-6 11:14

唔係上司,只係覺得同部部太多是非好煩。

上司唔會管理是非的,仲細咩

男爵府

我會傾向唔講,因為我覺得講咗就算冇對自己不利,但都唔會有咩好嘅feedback,除非個上司平時好buy 你,好依賴你,對你好好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

如果比supervisor 屈呢?講唔講比上司知呢?

子爵府

睇下上司係咩人再決定講唔講

子爵府

pairwin 發表於 19-4-6 00:26
根本冇乜用。

X2

珍珠宮

good_pig 發表於 19-4-6 16:15
上司唔會管理是非的,仲細咩

好多下屬都希望上司可以管埋是非,

我有個下屬經常話A 同事唔鍾意佢,B 同事唔同佢玩,C 同事夾唔掂唔想同組做野,我好直接話佢。

“阿叔,你做人都做左咁多年,而家返工唔係返學,唔好咁小學雞得唔得。”

不過阿叔聽唔明,成日都向我篤人 背脊。

是非無得理,唯有當聽唔到。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有問題平時都可以提出,但做appraisal 係一個好時機可以坐低大家溝通。

唔講出問題無人幫到你

侯爵府

callmebabe 發表於 19-4-6 09:46
有不滿唔需要等做appraisal先講

係... 加完人工先講, 就算跳槽嗰底價都高啲

珍珠宮

先assume 你公司比較有規模

個人建議,首先要清楚上司嘅上司怎樣看你,對你有什麼印象。如果什麼都冇,還是小心謹慎,除非已經有其他工作選擇在手。

如果他/她是相信/幫助你的,你可以選擇做個中立評分,之後私底下再找機會反映,但記得保持正面意見,不要使用負面字眼。Present時要簡而精,越高級的人時間越寶貴,耐性也有限。

如果appraisal是匿名(一般第三方公司做的,如果manager的direct report少過6個人,manager自己看不到report,要高一層才看見),你可以考慮適當地提供建議,還是記得保持正面意見,這個報告會經過很多人,包括HR,所以還是要小心。

珍珠宮

pairwin 發表於 19-4-6 00:26
根本冇乜用。

其實不一定,但要看公司政策和上司嘅上司嘅態度
接觸過幾個case都有投訴成功嘅案例,問題得到反映亦有相應結果

珍珠宮

kayeea 發表於 19-4-6 11:14

唔係上司,只係覺得同部部太多是非好煩。

你覺得上司明白同感受到嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔會,冇用

子爵府

浪費時間,寫完會俾人秋後算帳

子爵府

女皇陛下 發表於 19-4-6 20:05
浪費時間,寫完會俾人秋後算帳

份野唔唔洗我填,係上司直接比分我,只係入房傾下工作問題!

子爵府

mizuho 發表於 19-4-6 18:27
先assume 你公司比較有規模

個人建議,首先要清楚上司嘅上司怎樣看你,對你有什麼印象。如果什麼都冇,還 ...

份野唔唔洗我填,係上司直接比分我,只係入房傾下工作問題!

首頁

尾頁

跳至