自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

crystalcbh 發表於 19-1-21 23:32
我剛剛配咗副老花要20日先有得攞!你係咪帶咗睇嘢唔清?

系呀!睇野吾清

大宅

mio123 發表於 19-1-21 23:35
系呀!睇野吾清

你攞時有冇同佢地講唔清?

子爵府

有、佢話要時間適應喎!過左一棑都吾得、咁就再無帶、去傳統眼鏡舖驗眼再配鏡啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

edithyy 發表於 19-1-21 22:47
Zoff 點唔得呀?

我配jins,都ok,但我喺日本配

大大話話戴咗眼鏡超過20年
膠框、金屬框,甚至無框都用過
但未試過用咗1年未夠個框甩coating
(框底唔貼面㗎)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

luppy 發表於 19-1-21 22:55
我見個d什麼680$全套好平。
不過我試過個眼鏡...好似$50個d quality.
因為近視深,我念買有質數好d

阿仔舊年配過GG
6百近視,近3百散光
超薄鏡,好似要過千

珍珠宮

winnielong 發表於 19-1-21 19:38
我同你一樣深你配開幾錢㗎?大家格下價啦
我去傳統眼鏡舖, 最少2千蚊落樓

珍珠宮

appledai 發表於 19-1-21 20:20
我一定用超薄,最薄的,個眼鏡過萬,想換都不捨得
過萬咁貴, 用咩鏡

珍珠宮

小倩 發表於 19-1-22 00:04
阿仔舊年配過GG
6百近視,近3百散光
超薄鏡,好似要過千
深散光好似貴過深近視.......

大宅

Jins 喇,日本眼鏡連鎖店,apm 同沙田有分店。

我呢幾年都係戴呢隻牌子。驗光準,半年內如果覺得度數有問題可以免費重做一副鏡片。

款式就要自己揀,揀得啱最好,揀唔啱都冇辦法。

唔可以自攜鏡框去配鏡片。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

深近視, 有散光都無呢D福利!!!

大宅

回覆 小歪仔 的帖子

以我所知Zoxx 裡面既驗光師好似唔係好穩陣(因為朋友想配去到人超多見到些人驗眼好隨便,仲要身穿白袍但冇名牌)朋友問駐場經理他既答法好奇怪,所以冇配到。就算去好貴的地方配眼鏡都未必準確,我自己去一間好貴既眼鏡鋪鏡片要幾千蚊up,但後來發現她檢查唔清楚(我後來去理大驗眼個醫生檢查我用緊副眼鏡話散光位置唔準確,我就知道那間驗得唔細心,因為由戴那副眼鏡那日開始係會有少少天旋地轉的感覺到而家都係會咁)理大醫生建議我重配過。
如果妳驚的話建議妳去些專業驗眼地方,她會出番張詳細報告比妳,妳拿住張報告去配眼鏡就唔需要驗過
歡迎歡迎

珍珠宮

Watashiwamomo 發表於 19-1-23 15:40
回覆 小歪仔 的帖子

以我所知Zoxx 裡面既驗光師好似唔係好穩陣(因為朋友想配去到人超多見到些人驗眼好隨 ...
請問咁樣大約幾錢?

我原來在淘大配, 那個視光師都好細心, 但最近已搬走, 有點兒懶得專登去

大宅

回覆 小歪仔 的帖子

驗眼約$500(理大度驗)咁就唔洗擔心去配眼鏡有問題,理大好多間分店她入面有埋配眼鏡的地方(不過款式麻麻)配眼鏡的話我會去番些大鋪頭配如上目/薄儀,個人唔建議去些平的連鎖店配(用料差而且鏡片通常冇牌子)始終眼睛要用成世。好的眼鏡片重要過眼鏡框
配眼鏡唔計眼鏡框的話剩鏡片我會推薦精工這品牌約幾千蚊就可以(當然仲有些好既鏡片,不過精工便宜又好用)
歡迎歡迎

王國長老

Watashiwamomo 發表於 19-1-23 15:40
回覆 小歪仔 的帖子

以我所知Zoxx 裡面既驗光師好似唔係好穩陣(因為朋友想配去到人超多見到些人驗眼好隨 ...

我今次去返平時幫阿仔配眼鏡度驗
第一次配漸進
視光師會喺鏡面用marker畫望遠嘅焦點
再畫向下垂望近嘅焦點
感覺比zoff同GG專業~
呢啲似fast fashion咁,要求精準度高嘅真係唔好亂試

Watashiwamomo    發表於 19-1-23 16:20

珍珠宮

Watashiwamomo 發表於 19-1-23 15:57
回覆 小歪仔 的帖子

驗眼約$500(理大度驗)咁就唔洗擔心去配眼鏡有問題,配眼鏡的話我會去番些大鋪頭配如 ...
謝謝~

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

edithyy 發表於 19-1-21 22:47
Zoff 點唔得呀?

我配jins,都ok,但我喺日本配
ZOFF個啲架輕飄飄, 好似好化學咁, 我呢啲深近視塊鏡已經厚架啦, 果啲架都唔知頂唔頂到

伯爵府

BK Milk勳章

小歪仔 發表於 19-1-23 15:24
過萬咁貴, 用咩鏡

只是用了個超薄,變色

男爵府

小歪仔 發表於 19-1-21 15:49
我近視好深,成千度,而家興嗰啲咩GG幾百蚊一幅眼鏡,唔知可唔可以一試?我知一定要加錢,但會否同普通眼鏡 ...

成千度近視一定加錢配較薄片
一般加1200-1500左右
成幅大約二仟蚊左右
但佢地啲架輕同舒服
但冇牌子囉
因為我用緊Jins
不過只屋企戴
日頭出街一定帶con

珍珠宮

小歪仔 發表於 19-1-21 15:49
我近視好深,成千度,而家興嗰啲咩GG幾百蚊一幅眼鏡,唔知可唔可以一試?我知一定要加錢,但會否同普通眼鏡 ...

其實日日用,視力清楚好重要,鏡片真係一分錢一分貨

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

moonlight9198 發表於 19-1-21 18:59
GG幾百蚊眼鏡,佢地會叫你UPGRADE個防花又乜乜既鏡片架,咁同埋你咁深近視,就通常叫你加錢用超薄。所以問 ...

GG 都好似麻麻地

有FRD 去owndays 都好似OK. 不過呢個FRD唔深近視, 我睇D 框又OK咁

https://www.owndays.com/hk/zh_hk/

首頁

尾頁

跳至