自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

生活係香港, 老人/中年/後生從來都只可靠自己...

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jacobkit 發表於 19-1-9 09:37
睇完殺妻再自首果單嘢,個伯伯一來控訴政府,二來也覺得有仔女share 照顧會好d
但其實一般香港市民,都有自 ...

唔生就唔洗照顧仔女,將來也不用仔女照顧。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

-Johnnywalker- 發表於 19-1-9 09:58
由60 提高到65 比想繼續工作的人可返工,
我覺得係好事.
你有本事30退休亦可.

我都支持65退休,因為我自己都想儲錢

伯爵府

jacobkit 發表於 19-1-9 09:48
如果無仔女果d,就好大件事,政府有沒有諗呢個後果?
如果仔女有錢,我相信正常的家庭都會照顧父母,但無 ...

無仔女就更加應該後生時儲定錢養老,而不是fing 晒去老左就怨天怨地

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

IloveJJ 發表於 19-1-9 09:55
首先,我生幾多個仔女就有諗呢個問題。另外,教養仔女既過程,我都好著重培養佢哋將來既能力同責任感,要 ...

我都有生仔女的,不過我就唔諗住靠仔女養返我。我生咗一個女,我都想佢自由自在,可能佢第日會出國讀書(我同c6都在財務有plan)之後移民落地生根

大宅

IloveJJ 發表於 19-1-9 09:55
首先,我生幾多個仔女就有諗呢個問題。另外,教養仔女既過程,我都好著重培養佢哋將來既能力同責任感,要 ...

人生的計劃 有時並不如 想像中美好
就如應買樓先 定暫時租樓先一樣
成年人 有責任照顧上一代
也要 好好照顧 培育下一代

當 計劃 或 際遇 不如 如期
你只能默默接受
有頭髮 無人想做 立里.

mkcbus    發表於 19-1-9 14:45

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

剩係識TAKE, 個個都係諗TAKE, 邊個GIVE出黎呀? 你GIVE左先講啦....

lololala    發表於 19-1-9 21:35
cissie    發表於 19-1-9 20:57
luvkaka    發表於 19-1-9 10:44

禁止訪問

大宅

-Johnnywalker- 發表於 19-1-9 09:53
照顧父母是政府責任?

或者應該轉個角度問呢個問題, 就係"自己年老邊個照顧自己/責任係邊個度"
個重點應該係, 無論果個人有無仔女都好, 咁政府有無呢個責任去照顧老年人。
如果一講"照顧父母", 10個BK人9個都一定話唔照顧父母係不孝之類, 又將政府角色濛糊左。

我自己覺得, 年老就應該自己本身有最大責任照顧自己囉!
後生時洗盡玩盡, 無做好人生計畫, 但就旨意政府/仔女為自己埋單, 呢D咪不負責任囉!

子爵府

想政府負責
錢從何來?
大家交幾多稅?

禁止訪問

子爵府

所以政策上要推唔好靠仔女,要靠自己
我自己和c6都有買醫療保險,不過我小朋友俾保險公司拒保(因為先天性疾病)
我上年年尾剛剛買咗樓,之前租,無靠長老,全部都係同c6一起儲,家用雖不是多,但係兩邊眾兄弟姊妹俾得最多果個

我覺得政府對「靠自己」呢方面誘因好少

別墅

IloveJJ 發表於 19-1-9 10:13
咁所以你就唔好話啲仔女唔生性咁點算?呢啲係自己準備的,你無要求仔女養,咁佢咪無囉!我就唔會囉!我唔想 ...
呢個應該就係當仔女係工具,養兒防老
同真係當佢地係仔女嘅分別

翡翠宮

畀面勳章

jacobkit 發表於 19-1-9 10:13
所以政策上要推唔好靠仔女,要靠自己
我自己和c6都有買醫療保險,不過我小朋友俾保險公司拒保(因為先天性 ...

「靠自己」都要政府政策制定誘因,唔係話?
講明靠自己,就唔好要政府制定政策黎推動自己「靠自己」。

cissie    發表於 19-1-9 20:58
日日是好日

琥珀宮

回覆樓主:

所以父母都應該自私d,仔女18歲成人就叫佢哋自力更生,父母留返d錢俾自己養老好過,唔駛臨老要靠仔女養“累咗仔女呀”

又或者今世做多d善事,下世投胎富豪家庭囉

子爵府

個個都想政府俾錢俾福利,但有好福利就要交重稅,否則錢從何來,大家是否願意交40%以上的稅款

自己人生當然自己計劃,當然有時候病是無任何先兆,所以唯有儲多的錢吧

子爵府

mother904 發表於 19-1-9 10:17
「靠自己」都要政府政策制定誘因,唔係話?
講明靠自己,就唔好要政府制定政策黎推動自己「靠自己」。
...

講真,幾時都係靠人舒服過靠自己,如果有父幹我都想靠

子爵府

呢單案,獨生子又死左!留低2老!
其實好應該入住老人院,至少有多個人睇住!
當然錢都係問題啦!
不過樓上都講得岩,人到中年,要養父母,子女,供樓等等!
壓力都大!
所以我反對全民退保!
自己父母都養唔惦(吃力),仲要養其他人,又要交税!
咁既社會環境一定越來越少人生育!
仲話咩鼓勵生育,得個講字!

子爵府

回覆樓主:

我認識的,有兒有女的就超覺得,仔女要照顧自己。 反而,無兒無女的夫婦,已早為自己打算,年輕時買定樓收租,又會為自己搵定安老院,仲參加好多老人活動。

侯爵府

回覆樓主:

我有親戚六十多歲都未退休,因為年老母親要住私人老人院,個獨子又對香港百般不滿,要老豆按樓俾錢佢去台灣移民,去咗兩年幾現在服緊兵役,但講明會留在台灣,佢呢世人一個仙家用都未俾過。反而因在台北生活指數高,成日要老豆匯錢俾佢!真是老豆賺錢仔享福!

首頁
12345...11

尾頁

跳至