夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

無可否認
有人結婚過的是好開心的生活

可惜不是我

我的感覺是把責任扛在身
喘不過氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MomKim 發表於 18-11-1 16:45
結婚,應該是為了生BB
比BB 有一欄可以填爸爸嫖媽媽的名字.,

Exactly

子爵府

formelin 發表於 18-11-1 17:08
6年前傾好的,同6年後
已經係2個世界

我太太又係無做5-6年野,佢個行, 已很難找回以前相同職位了, 人工已相差一大截.....機會無左, 係好大的犧牲.

不過依家佢起碼開心左, 有工開唔理咩人工, 家庭地位都會高D...

男爵府

PTMCYS 發表於 18-11-1 17:22
我太太又係無做5-6年野,佢個行, 已很難找回以前相同職位了, 人工已相差一大截.....機會無左, 係好大的犧牲 ...

佢冇工做嗰時覺得自己响屋企地位低?

大宅

PTMCYS 發表於 18-11-1 17:22
我太太又係無做5-6年野,佢個行, 已很難找回以前相同職位了, 人工已相差一大截.....機會無左, 係好大的犧牲 ...

人工少左
係好大嘅犧牲
所以老公可以體諒嘅話已經係好值得

好似我咁
以前係做supervisor
宜家係做clerk
呢6年無收入
犧牲絕對係7位數字
但老公非但有沒有感謝
仲成日因為我的顧此失彼而黑面,怪責我安排不當。真係覺得好氣餒。見到都唔會幫手,你辛苦唔係我辛苦,理得你咁!

子爵府

~小樹兒~ 發表於 18-11-1 17:35
佢冇工做嗰時覺得自己响屋企地位低?
這句係說"大"圍的情況.

我對太太當然唔會, 當時我成日怕佢唔夠洗, 仲成日慳自己比多D佢, 成日問佢做咩縐微頭, 發呆..有咩講出黎, 一定解決到.......

我經常同佢講"妳的地位真的超然.... 無咩老公好似我咁... 我都唔知點解, 應該上世受到佢恩, 現在要報答佢...., ". 而且我沒出差, 在家的時間, 一般家務煮飯都係我, 佢只係安心湊仔, 教仔, 一般我同佢嘈, 都係因為仔的管教, 我係嚴, 佢係鬆.... 所以話我比好多壓力佢....

不過我依家都化了, 改變不到的東西, 無謂為它而嘈, 不過都會提, 但無以前咁執著了....

不過我有我大男人的時候, 有大決定, 有要行, 就要實行, 但我會說有咩事我會負責, 唔洗再講.... 但無咩事就比太太話事, 這個婚前後到依家都一樣. 佢都知我性格...

男爵府

.

子爵府

formelin 發表於 18-11-1 17:14
是的,現在看來做返全職是一條出路

只是老公不支持

吓!咁都得?又唔俾你做嘢又唔俾多啲錢?咁真係好過份!
咁都無得傾,唯有做嘢
令人覺得佢靠唔住。咁唯有靠自己

大宅

但樓主有陪伴女兒成長的時光, 其他媽媽錯過左, 有幾多錢都買唔留番!

大宅

kpc2015 發表於 18-11-1 18:23
但樓主有陪伴女兒成長的時光, 其他媽媽錯過左, 有幾多錢都買唔留番!

呢樣我係覺得好值得
但人始終有軟弱和脆弱的時候
枕邊人見到你辛苦到嘔都視若無睹
怎能感到滿足和快樂

現在呢個時間,又開始了忙碌的晚上了
然後老公可以海棠春睡咁攤係梳化成晚⋯

男爵府

formelin 發表於 18-11-1 18:48
呢樣我係覺得好值得

佢咁多年黎比你湊到懶晒。
小心你出番來做之後, 佢cut晒啲家用留番自已使, 你就用自已啲錢養個女, 然後佢家務照樣推晒比你做。
男人要玩殘你, 何止一種方法。

男爵府

formelin 發表於 18-11-1 13:19
結婚,為了什麼?

為了女兒得到母親的陪伴成長

其實做家務真係最厭惡性既野。
日日不停重覆, 做得好無人讚, 做得差比人話。
你日日死做爛做比個乾淨舒服既家比個男人, 佢就似為你日日好鬼得閒, 啲野五分鐘可以做晒。
家務呢啲野, 到真係老婆唔肯做了, 要佢自已做, 佢先會知道啲家務幾濕碎無聊討厭。
一於擺工啦。

禁止訪問

子爵府

~小樹兒~ 發表於 18-11-1 18:10
咁我老公醒啲,佢從來只會比意見同幫手,有事佢負責,但一定唔會做最後決定嗰個

...

其實有好多男人係咁, 因為怕老婆鬧, 要引導老婆出口.

在兩個人的世界裡, 我係做最苯的那個.... 我個人好唔鍾意"拖野"做, 好易睇唔過眼, 係講求效率的人, 個D 分工對方唔做/拖住做呀....(例如佢洗碗拖, 要睇完電視才洗, 我好唔鍾意, 因為會令其他人用不到有關的空間, 越耐越難洗, 有味等, 她亦試過有次忘記洗, 第二天才發現, 只說唔記得咪唔記得囉....吹漲......), 吵架鬥唔講野呀.....(我會覺得生命無常, 如果明天人有意外離開, 會後悔今天不主動和好)! 敵不動我不動呀.... (我要爽快決定, 爽快進行,快有成果)! 我一定引唔到, 會主動先做的, 不過會鵝下佢.....

而且我太太好多時都好被動, 諗野唔係太全面, 所以關鍵性的, 好多都係我決定, 或reject 她來決定.

子爵府

formelin 發表於 18-11-1 17:43
人工少左
係好大嘅犧牲
所以老公可以體諒嘅話已經係好值得

我老婆嫁我個陣都叫做經理, 我反而係小職員, 所以依家佢做低級職員, 大部份人都可以點佢做野, 佢內心都好唔舒服, 我會成日安慰佢, 叫佢集中在家庭, 自己只係工作上的過客, 唔好太上心, 當然講係容易啦.

現在佢人工係我3分之一, 我會比3分之一她, 令我們的收入差不多, 她負責家中什項, 我負責孩子的補習費/一般娛樂/3餐費用等.....其實她儲錢還比我多呢, 不過女仔要美容化妝都係錢, 可以多一點係開心些, 有時我都有用她的護膚品的. 她見我出得多, 她都會主動比錢....

其實一家人, 應該不分彼此.... 共同分享.

不過吵架既野, 我們都會有, 雖然少了, 但我們觀點有很多不同, 是沒完沒了的, 不過都係小吵架來, 吵完就算....無咩隔夜仇... 會黑佢面, 但好快無事.

子爵府

formelin 發表於 18-11-1 18:48
呢樣我係覺得好值得

我自己觀察, 如果男人細個時有幫屋企做開家務的, 結婚後都易接受/主動做家務, 如果屋企不需要他做家務的, 機會做比較細, 特別係與家人同住而走出來結婚的.

大宅

PTMCYS 發表於 18-11-2 17:26
我老婆嫁我個陣都叫做經理, 我反而係小職員, 所以依家佢做低級職員, 大部份人都可以點佢做野, 佢內心都好 ...

我响公司做part time, 有時在影印時都會不禁想從前。內心都不太好過。

你講得啱,老公乜都唔做就是因為奶奶服侍得佢太好。。。佢係老一輩嘅人,一生人就係為呢頭家,任勞任怨。我都好佩服佢。。。可惜,我做女嘅時候都係得到媽媽周全的照顧,到現在什麼都要做,但老公什麼也不用做,真係覺得好吃力,還有些心理不平衡。。。

子爵府

formelin 發表於 18-11-2 17:44
我响公司做part time, 有時在影印時都會不禁想從前。內心都不太好過。

你講得啱,老公乜都唔做就是因為奶 ...
我由細做家務到大, 成日一路做一路唱歌, 開hi-fi, 做慣, 最怕係以前潮濕, 要熨衫, 其他都OK.

亦愛跟老媽去買餸, 我覺得去街市係好正既事來, 見到好多新鮮野, 我老婆不愛煮餸, 問我係咪變態架, 仲要話我心煩的時候去街市/煮餸係relax 都講得出.... 我聽了都笑左一下, 又係幾怪既, 仲要同D 大媽逼.... 依家仲會似D 婆仔咁格價, 請願行多幾步...... 有時都問自己洗唔洗, 又唔係搵唔到......但買開餸的會知慳的原因.. 係樂趣來....

別墅

我結咗婚2年 生完仔之後嗌交多咗好多 搞到2家人反哂面 2個人已經無野講 大家只係為個仔先繼續一齊

我都唔知當初結婚為乜

大宅

Yuyubibi 發表於 18-11-2 18:25
我結咗婚2年 生完仔之後嗌交多咗好多 搞到2家人反哂面 2個人已經無野講 大家只係為個仔先繼續一齊

我都唔 ...

結婚期望過的生活, 唔知點解往往會係變成相反

為左小朋友,唯有凡事看開啲,減少爭拗磨擦的時間。我自己有時都係死忍,只係忍唔住我時候就上來呻下

人生多無奈

首頁

尾頁

跳至