自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

呼吸
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

大宅

sukisa 發表於 17-12-28 09:50
以前成日會咁諗。自從生咗小朋友後,想法改變咗,而家雖然係過得辛苦,但陪住小朋友長大,覺得每日都好有意 ...

就係現在有兩個女,佢地日日係咁怨我唔錫佢地,唔關心佢地,大女就話我只顧細女,細女話我只顧大女,總之我係佢地面前做咩都係唔夠,係佢地心目中我就係偏心,成日因為咁樣家嘈屋閉。兩個女都十幾歲啦。好,佢地可能青春期,我忍。現在連c6都話我做唔夠,話我令到兩個女變成咁樣。
我要返工,平日晚上7點幾才返到屋企,食埋飯8點,跟住同佢地對數學,因我幫佢地補習數學,所以每日都比幾題數佢地做,跟住佢地溫下習,有時又要同佢地練樂器,佢地又要玩下電話,攪完都10點幾,要準備上床睡覺。我那有多餘時間單獨同兩個女相處傾下偈。
到星期六,佢地兩個要補習,上興趣班,我又要帶出帶入,星期日又話返教會,做功課,又要去62 99家食飯。日日都做到無停手,又要安排每年既自遊行旅行,個旅行唔係自己去,係同埋兩個姑奶一家,加62,成十幾人,又要自己搵酒店和定行程,我覺得自己好似開緊一間小型旅行社。我講咁多,都係我一個人做,c6無主動做。
日日活係咁既環境下,我真的很疲倦了,唔知可以怎樣解決,我亦無力去解決

水晶宮

回覆 kathylo 的帖子

同感!

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

諗都無謂...

我的目標係睇住個女大...自己做份工有閒$買下野...老公比心機工作..等大家生活更上一層樓...

有時間時家人朋友出來玩下....

咁就係人生...我好簡單...

ToBy GiNNy VinCent

用戶要求終止服務

kathylo 發表於 17-12-28 10:20

就係現在有兩個女,佢地日日係咁怨我唔錫佢地,唔關心佢地 ...

你真係一個好阿嫂。
男家旅行都安排埋

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實我都唔知生活有咩意義,但係既然來左, 唯有潚灑走一回。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

就係現在有兩個女,佢地日日係咁怨我唔錫佢地,唔關心佢地 ...

乜都唔好理,自己一個去旅行,去幾日一個禮拜先返,然後睇下佢地三個會點。你太好,對個個都好,唯獨是冇對自己好。呢一刻開始,先對自己好先,再對其他人好,仔女都係咁話。

APIGMA    發表於 17-12-29 18:25
991129    發表於 17-12-29 13:36

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

snowshine1357 發表於 17-12-28 08:58
為咗可以欣賞身邊所有嘢囉
只要你唔好覺得你所有嘅係應該
學會每天去享受你所有嘅

大宅

vincentoby 發表於 17-12-28 10:33
諗都無謂...

我的目標係睇住個女大...自己做份工有閒$買下野...老公比心機工作..等大家生活更上一層樓...

係呀,我現在只寄情於工作中,好似機械人咁每日完成指定動作,沒有自己既思想,要做到沒有喜怒哀樂,比人罵不還口。兩個女問我點解唔會開心大笑,因為在這個家裡,我已是機械人一個,對這個家已無感情可言

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

kathylo 發表於 17-12-28 09:19
早排心跳有時亂,去做檢查好想自己有心藏病,流了小小鼻血和突然天旋地轉,去睇醫生,醫生話要檢查鼻腔, ...

不要睇到咁灰啦,
係唔係都是做人,點解唔做一個開心人呢?
你盡了力就ok,每個人對其他人要求唔同,你不要太執著吧!

翡翠宮

大力大力 發表於 17-12-28 09:27
病向淺中醫~

唔覺意中左 5,000萬六合彩,到時得返一個月命真係唔知點算~

呢句真

好運隨時來的

水晶宮

回覆樓主:

睇完你個schedule, 我覺得你活著的意義好清楚,就是為了2個女的學習,同維繫男家關係。你希望大家認同你辛苦付出,卻因為未能令到人人開心,欣賞而感挫敗。你似乎一直忽略了自己的感受和需要。如果2個女都中學,不用次次接送陪伴興趣班或練樂器吧,比返時間你自己做自己野。男家旅行老馮你攪?叫那批評你的老公自己安排,否則唔去唔會剎左你吧?不要給自己壓力一定要為別人做什麼,又要他們滿意

翡翠宮

見你咁講我聽到都暈,成日幫佢地攪旅行咪啦,人地快樂你辛苦!
你真無晒自己時間,但最嚴重是你好像同女一齊休息行街都無,咁樣大家無溝通唔得,
女都十幾歲了,再大的佢地唔痴家成日出街,你想同佢地食餐飯都無,現可以就睇下點改變一下相處多的。
如你地經濟許可試做份早的收工,多的關懷家人,煮餐飯煲靚湯等阿女老公回來一家人食飯,餐卓上都可一路傾下計嘛。

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kathylo 發表於 17-12-28 08:32
有無人好似我咁,每日好似機械人?
看美善的事、說美善的話、
享受美善的世界,
付出愛、並感受愛。
就不枉此生了~~

做機械都可以做到以上的事,所以冇所謂你是機人還是人、你是富或貧、你是聰明還是蠢,也可以做到的。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你有冇返團契?教會有d女士團契組,比d婦女互相交流下,大家互相支持下,持之以恆的敎會生活可能幫到你。
聽你講完,我覺得自己唔中10成都中左9成同你一模一樣的生活模式,問題係仔女未到青春期,我未係好嘔血。

我會咁唸,你為左個家付出太多了,你要找一些興趣,去調擠一下你的生活,只有output冇input,你會好dry。

例如個女大,你唔好日日趕返去補習了,搵一些運動班、興趣班參加,豐富一下自己。

例如我會每星期搵一日去游水、去學畫畫、返團契與其他媽媽級的教友聚下。。。。
呢一個鐘,完全可以做返「我」想做既野,咁你既生命就唔只output而冇input了。

伯爵府

我好細個已經諗緊依個問題

大宅

回覆樓主:

其實我有段時間都有呢個諗法,做人究竟為乜

子爵府

kathylo 發表於 17-12-28 09:19
早排心跳有時亂,去做檢查好想自己有心藏病,流了小小鼻血和突然天旋地轉,去睇醫生,醫生話要檢查鼻腔, ...

如果咁嘅情況,我覺得你嘅心理狀況比你嘅生理狀況更加需要得到治療, 我覺得你身體陸陸續續出現大大小小的病痛, 會唔會好有心理狀況引至?

其實我哋嘅身體係有好幾億個互相影響嘅細胞所造成, 每個細胞都係活生生,能夠呼吸,有感覺嘅有機體, 而且對於腦部嘅信息或者心理上嘅訊息,都能夠反應、接收同保留。
其實有啲疾病係由心靈影響,
「心身症亅Psychosomatic , 痛苦同疾病唔一定只會喺血液檢查、x光、超聲波上出現, 因為心理經常影響身體嘅疾病。
換句話嚟講, 病痛確實出現咗喺你嘅心入面,而你嘅潛意識就會影響你嘅細胞,從而作出反應, 有少少同厭食症病患一樣。

如果你諗嘢已經咁灰, 已經去到醫番好一啲病痛, 你竟然會覺得失落嘅話, 不如你快啲搵你嘅家庭醫生講吓你嘅感覺, 等佢建議下搵適當嘅心理治療。

希望你可以快快脫離呢種負面嘅感覺。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

有時我都會有你嘅感受, 寧願自己大病一場, 咩都唔理咩都唔做, 咁樣身邊嘅人就會叮一聲覺得原來我係咁重要....
不過, 幻想完都係要返回現實.
其他人唔欣賞你, 唔緊要, 最重要係自己欣賞自己.
你望吓自己寫咗咁多日常生活上嘅辛勞, 自己都為自己拍吓掌啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至