夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 女人既婚外情??

複式洋房

ylk3344
不是你的錯......要恭喜你..
我既寶貝仔仔係4月21日出世...請多多指教~

洋房

mandy4268、炸彈人
好多謝你地支持我~~~~ :cry:
遇到現在和相伴一生的人 要百分百感謝他愛你因為你們現在都得到幸福和真愛

民房

?-( ?-(

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

炸彈人:

1.) 佢仍然愛他先生嗎? 如果愛,想挽救,就唔應該發展婚外情吧! 因為咁樣,只會令事情更複雜!

2.) 如果接受唔到佢老公有婚外情,為何自己又去破壞別人的幸福! 當然那個男的要也要負責任,他一腳踏兩船。

3.) 就算佢唔提出離婚,佢老公為了出面個女人而有可能比她先提出喎! 而你個friend自己又有痛腳俾人「渣」住,到時唔到你個friend唔肯離囉~

4.) 老公有第三者,唔應該自己有樣學樣,重要個男仔有女朋友呢~

5.) 你話佢唔想俾屋企人知....其實婚姻有問題,好應該同屋企人商量,佢地絕大部份都會企o係你個邊(如果你冇錯的話),佢地會安慰你/經濟上支持你。現在發展到這個地步,d關係簡直就凌亂不堪,屋企人總幫唔幫,就好難講?!

6.) 另外,因為佢冇能力獨立過活,所以一直都keep住呢段婚姻!相信你個friend應該年紀唔係好大卦?! 去搵野做囉! 同埋同屋企人傾下,可能會有幫助~

其實你個friend,係咪應該先攪清楚自己段婚姻先呢~如果佢同佢老公已經冇希望挽回!就離婚吧~先離了婚才去抉擇下一位愛人,而家呢個男朋友又有女朋友~實在要不得。

一段原本痛苦既婚姻,重要加多一段錯綜複雜既感情.....???!!
點解要將自己弄得如此不堪呀?! 真的不明白!
Childhood is journey, not a race.

民房

係別人眼裡婚外情一定是錯, 但有時不是外人能明白, 有苦自已知, 如果你是主角, 你會如何? 係男人眼裡供給生活所需, 衣食住行, 就是他的責任, 其他已不再重要, 當初因為他有上進心, 以及很愛我所以和他一起. 但每日等他開門鎖匙聲, 等他回家, 愛一個人自然想見到佢, 可惜一個事業可以這樣子. 每天回家就只得我及仔仔. 我用三年時間去學會吾好掛住佢, 吾好成日等他回家. 開心的, 不開心的都想找人傾訴下, 可惜自從他升職後, 每天回來都醉醺醺, 工作壓力大就是他的理由要抒發. 而他的出現令完本不開心的我更不開心, 他跟本不知道我已結婚, 而我跟本接受吾到, 我太愛我的小孩, 而佢不斷問我點解, 我只好坦白話佢知我已結婚, 佢居然吾介意話可以同我地離開香港到外國生活. 當然我別無選擇只可以say no. 因為點可以保證他不像他, 會重覆多一次. 其實要同一個吾理你的人生活, 而去佢絕一個愛你的人有幾庝苦, 女人就做到. 其實整件事我沒有同人講或者跟本無人可人講, 借這裡抒發一下. 心很庝, 庝點解一個很愛我的人可以吾理我, 點解有另一佢會出現, 由我say no 開始,我每天都有掛住佢,但又吾可以找他.

民房

!!!

水晶宮

炸彈人:
唔好怪我咁話你個Friend, 我始終覺得事情應該一單還一單。
唔好將事情變得咁複雜!因為佢而家已經唔係四角關係,而係五角關係喇!(佢+佢丈夫+佢丈夫情人+佢男友+佢男友既女友)看!事情已經變得多複雜!

你說你朋友可能對佢老公有D報復心態......但,如果佢老公變心了,佢唔會將你朋友既婚外情當什麼回事。只會更覺得自己可以理所當然同埋大條道理!

其實你作為佢朋友,幫到的實在少之有少!因為要幫到佢既只有佢自己!或者,佢係咪應該先攪清楚自己既心意先呢?!如果愛既係老公,那麼,就快D斷佐同個個男友既關係吧!一來對方有女友,這個人也不見得會對你個Friend好&真心!二來,如果佢想同老公「Cool」煲,自己都不忠,又如何令對方浪子回頭?
你可以試下咁樣分析過佢知,但你朋友條路要決定點行,都要靠佢自己。希望你朋友早日解決當前問題吧∼
Childhood is journey, not a race.

民房

炸彈人 多謝你回應, 其實事情太複雜, 你所提議的, 我老公五年前以同我保證過, 但最後到令時令日, 他竟然講我坐享其成, 我的心已死, 多年前本來就想離婚, 但我面對吾到我家人, 所以只學到對佢不聞不問, 你問得多佢覺得你煩, 到現在吾問又話我吾關心佢只照顧仔仔. 仔仔現在大個, 佢問我點解佢四歲之前好次無見爸爸, 你話我可以點答, 我結婚為佐想有一個家, 女人與男人家的定議實在吾同, 或許只有我老公特別吾同. 跟本無人覺得我已結婚, 只不過佢實在太好, 佢絕他時心實在太傷. 而要對住一個要事業要朋友都吾理我地的人. 其實都吾知有無人好次我咁silly.

水晶宮

moon123,
其實我同你既狀況有d似,我老公因為成日工作既關係,莫講話有什麼節目,連見面也很少......。他每晚都會好夜才回來,回來時我已睡了;我醒來,他又未起身。打電話俾佢,總講不到兩句就掛線了~但唔同在,他真的只為工作,為了我們的將來! 我會體諒佢,因為佢唔係去玩~他比我更慘,因為我放工後,還可以去搵朋友娛樂! 但他每天都只是開工。所以,我亦從不怪他。而且,我感覺到他是愛我的,就是因為要俾好日子我過!他才會咁博命工作!(因為當初識佢時,他很懶的,對工作也從不上心)

如果你老公只是為了家庭,努力工作的,我覺得可以原諒!但若果工作之餘,有時間都只搵朋友耍樂,對你亦全無溝通,&竟然話你什麼「坐享其成」! 那又真的好過份啊!:evil: 或者你真的要跟他認認真真的說清楚!他這樣子,是愛你們還是不愛?!怎可以對你兩母子漠不關心?!如果他很認真改過,當然是最好;但若果他還是老樣子,我想你也要好好考慮這個人可值得你跟他。他完全漠視孩子,對孩子也有深遠的影響呢~!

&你話你唔敢面對家人,其實家人是最好的聆聽者,或者試下同家人講,家人既開解同支持也是很重要的! 我相信家人總會站在自己身邊嘛~!

試下同佢傾多次!問題擺在一旁,也不是辦法!你們還有好長日子在一起啊! 你要努力面對呢!希望你老公快快清醒過來,好好珍惜你們!

民房

!!!

水晶宮

?-(
噢~!!!
炸彈人,你將我同moon兩個名調轉了吧???!!
炸彈人 寫道:
moon:其實我係明白你既意思, 不過作為朋友既我, 佢兩公婆都識, 我同佢地既感情都幾好下.眼見佢地攪成咁樣真係好心痛....我要做既亦都做哂, 希望佢地能夠自己幫到自己啦!
但係, 我真係"鄧"我呢個friend好唔底, 佢以前對老公真係好好, 佢老公都仲要出去"滾", 所以我個friend佢出面有另一個男人, 唔多唔少我都覺得佢咁做唔係完全錯哂囉!! :cry:

是是但但:其實我覺得你既問題, 未至於去到冇得救既地步, 你試試再同你老公傾下, 講比佢知你同個仔係需要佢既關心同埋愛....希望佢可醒覺啦!!!!因為你最大既問題唔係要面對兩公婆分開, 而係你地要面對個仔仔呀!!!

民房

oops:

民房

Re: ??

民房

其實我同佢都無特別, 只係進修時應識, 因為想有啲嘢寄託下, 吾洗成日掛住老公, 成日想 打電話比佢叫佢倍我. 因為其實我吾係一個咁獨立的人. 獨立都係我比老公迫出黎. 前天心情如落了地獄一樣, 想講出黎, 當我一邊打一邊好絕望想了一陣, 全部比我 delete曬, 因為我想post 出嚟, 係希望BK 這裡有人支持我離婚, 而去找他.
我怕無人支持我.事情就是看完你們議見, 長遠逃避都不是辦法, 因為我真的會愛上佢, 而我地需然暫時無見, 因他只有一個人在香港, 我應允他可以做朋友, 食飯無問題, 我怕有一天他再約我時, 我CONTROL 吾到 因事實我真的很想見他. 我怕佢 FEEL 到.
前天我約老公回家倍仔仔, 他說遲啲覆我, 點知六點鍾打比我話要見一個客取回文件, 大約八點才回家, 我問他咁即係返黎食吾食飯, 佢話你想迷等吾想就吾好等. 你想點快啲講佢無所謂總之態度就係你叫到我咪做, 吾係好想只不過千就你, 要你覺得佢好偉大. 其實問題就係佢做成自已好偉大, 我就label成我係一個少奶奶, 你叫迷做, 佢永遠無想過自動自覺或者尊重下家人, 除了物質還需要一個爸爸, 一個老公. 最基本簡單生活就夠. 我回家發覺工人吾知我地會回來吃飯, 已做好晚餐, 我個仔已吃完. 因為我一向吃很小所以不是問題, 但佢咁遲通知及我又吾知佢會吾會放飛機, 因為佢係bar 見個客, 不知幾多次, say sorry 走吾到. 無心機跑去再買送. 打比佢話佢知無送要出外食, 我問佢走得味, 囉嘢吾洗一定要八點咁準時先走呀嗎.七點半再打比佢同佢話我好肚餓, 係咪真係會返, 如果有嘢做, 不如吾好返我食公仔面算數, 佢話無問題, 回來後問我想食什麼, 我話不如去食炒crab. 一上車就發好大皮氣, 重用好難聽說話, 話我好打比佢, 令到佢好難為情, 都吾知佢做麥, 一於吾理佢, 由得佢發脾氣, 到佢講; 係你要我返黎罵你, 而家見到罵你係你自己申請, 而食crab 都係你要咋. 於是同佢講吾鐘意吾好去食, 吾想返就吾好返, 佢吾出聲, 大家係車等佐一個鐘, 無人再講嘢. 最後我問佢想點, 佢話想離婚, 我即同佢講 好, 明天去簽名. 再次無人講嘢, 大約45min 後我同佢講, 一係park 車食飯, 一係回家, 佢chose回家. 回家後就sleep. 我當然sleep 吾到 好肚餓, 我等佢sleep 後, 自己出去食嘢.一直想吾知點算. 第一時間想找他, 但想到現在找他一定出事, 想同佢講吾洗等二十年, 之前同佢講過, 如果佢真係愛我 只要佢肯等, 我一定同佢一起, 當時大家都是講笑, 但真的很lum.

真的不知離婚後是什樣, 吾知.Anyway I am very confuse at this moment. I don't know my husband are serious or not. I just come to my son to say sorry, I have try my best for past seven year. I don't know even this time he is not do it. I don't know how long I can keep a father to my son

複式洋房

moon 123

我係路過架乍, 唔好俾女人婚外情包死自己, 以你既case, 你做得已經好好, 從字裹行間睇到, 你老公似乎對你及家庭, 已經有放棄既態度.

複式洋房

各位:
其實有婚外情係唔係一定係個男人有問題呢?? 會唔會係自己對一段婚姻期望太高, 又或者想企圖改變一個男人不成而心灰意冷

水晶宮

moon123,
我自己而言,無論兩口子怎樣爭吵激烈都好,幾唔開心都好,都不會諗「離婚」,更加唔會講! 你老公可以咁樣輕言講出口,可能呢個念頭,佢早就有諗過.....。其實去到呢個地步,你係有必要平心靜氣咁同佢傾下! 當然,如果佢很有悔意,好有誠懇咁話決心改過,我覺得你為了孩子,也可以給大家一個機會! 相反,就無謂浪費大家的青春與精神! 何況,佢對你同孩子漠視既態度,的確令人質疑佢對你兩母子的感情......。現在,再加上你已經不自覺對外面的呢個x先生開始有感情。我覺得如期你禁不住跟他來往,到頭來惹來「紅杏出牆」既指責!倒不如先攪清楚你與你丈夫之間的感情! 對你與孩子都是一件好事呀!
或者你可以同你先生重修舊好;
又或者你可以離開困局,重新得回愛與尊重。
所以,現在要做的,是先同你老公傾傾。攪清楚了,自然可以撥開雲霧見青天~

別墅

冇人講話婚外情一定係男人出現問題!!!只不過大家講下自己既故仔同感受姐!!

民房

這幾天想了很多, 在BK這裡看到很多人哋故事, 想返自已, 已很好運, 我老公一定沒人其他女人至少現在一定無, 因為事業是他一切, 開會見客, 公司煩事已一大堆, 財政上都係我到, 吵架之後一晚,飲醉回來佢發難咁話, 離婚後你放心所有東西都是我的, HOUSE, BB, 所有開支, 佢都會保證不變, 佢只要每月留返佢一個人日常開支其他都是我的. 當佢講完, 佢就SLEEP, 見佢咁我好難過, 跟住無目的在BK這裡, 看到這個

WED SITE

http://www.lapislazuli.org/TradCh/magazine/199602/19960206.html

他的需求不同於她的需求

首頁

尾頁

跳至