親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

kinoko_guoguo 發表於 17-8-30 22:43
係咪每人嘅價錢?

Yes

大宅

kinoko_guoguo 發表於 17-8-30 22:50
我地行程比較hea因為得C6有車牌,所以行程唔敢編得太趕!
Day 1 響機上渡過
Day 2 Richmond bridge及Hobar ...

Thanks, like hea and relax

大宅

kinoko_guoguo 發表於 17-8-30 23:08
Day 11 Deloriane 及 Apex train Park
呢個臨時加,因為呢轉車程遠,由Cradle Mountain 去 Curringa Farm要 ...

多謝你的行程分享,可作參考,也是老公一人駕車,而且日數也不太多,不能貪心
另外,可以多問嗎?看到有些人說手機google map作駕駛用途都不便的,你們有此經驗嗎?

男爵府

kinoko_guoguo 發表於 17-8-30 20:50
我地上星期一家三口(個仔7歲)去完13日,好正!
雖然好涷,有兩日早上係0度,搖藍山有雪,但風景好靚,環境 ...

您好呀!終於等到冬天遊塔斯的分享

我是下年7月尾出發,機票已訂
Launceston 入Hobart 出
不計頭尾兩天
有6整天在塔斯

我有些行程問題想向你請教
1.你們自駕,是租什麼車?
2. 見你提到有兩天下雪,主要在搖籃山較高位置嗎?如下雪,有必要租四驅車嗎?雪軚雪鍊又需要嗎?
3. 我主要會去Dove Lake 健行兩小時,帶著將近7歲的小孩,可以嗎?

別墅

gogososo 發表於 17-8-31 16:15
多謝你的行程分享,可作參考,也是老公一人駕車,而且日數也不太多,不能貪心
另外,可以多問嗎?看到有些 ...

我地試過某d位攞唔到網絡,好彩之前download咗maps.me呢個app,即使斷線,可以用佢作導航,類似GPS,不過係以指南針原理。

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 18:11
您好呀!終於等到冬天遊塔斯的分享

我是下年7月尾出發,機票已訂

我地租Toyota四驅車,因為個度d路冇香港咁平坦,比較「鄧」!
搖藍山地面有積雪,所以我地去到搖籃山游客中心,再坐佢地嘅free shuttle,唔敢自己揸車入去。
我個仔有話攰,因為Dove Lake係一個大圓環,沿湖邊行哂要6k,有石路及石級上落,加上個日不停落雨,佢不停問仲有幾耐行完!

別墅

回覆樓主

如果入搖藍山,響遊客中心出示預先購買嘅國家公園通行証,就可以坐free shuttle入去。
每個國家公園,每車(最多8位乘客)每日需費A$24,如果買兩個月通行証,只需A$60,如果你會去三個或以上嘅國家公園,已經回咗本!(emoji)

別墅

回覆樓主

我預先響官網買咗國家公園証,會print兩張,因為除咗入搖藍山,需要響遊客中心俾職員睇之外,其他國家公園,只需將車泊響公園停車場,然後將公園証放響擋風玻璃下便可。
http://www.parks.tas.gov.au/index.aspx?base=914

男爵府

kinoko_guoguo 發表於 17-8-31 18:26
我地租Toyota四驅車,因為個度d路冇香港咁平坦,比較「鄧」!
搖藍山地面有積雪,所以我地去到搖籃山游客 ...

謝謝你分享行程

我都是這樣計劃,入到 cradle mountain parking泊車再坐 接駁車

有雪我地唔敢亂揸

請問租車的話,你是租哪間公司?日租是多少?

請問市區有雪嗎?

冬天應該早日落,大概是幾點?5點?

Thanks

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 19:30

謝謝你分享行程

我地響Avis租車,借還都係響機場,好方便,隔離就係停車埸攞車!我地租咗10日加6小時,租金連稅共A$5xx,另外買咗意外保險,例如擋風玻璃被碎石擊中,每日A$25, 小童car seat 每日A$5(12歲以下規定要用)

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 19:30

謝謝你分享行程

市區冇雪
冬天日落約5:30pm,好快天黑!

大宅

gogososo 發表於 17-8-30 22:12
是,今次只去Tasmania, 前後不計飛機8days, 慢遊,可能由墨爾本等上內陸機往Launceston 的三個小時落下Mel ...

請問你喺Melbourne定Tasmania買sim card? 機場有冇?邊張card coverage好D?聽講Tasmania有好多地方收得唔好。

大宅

appleyummy 發表於 17-8-31 21:04
請問你喺Melbourne定Tasmania買sim card? 機場有冇?邊張card coverage好D?聽講Tasmania有好多地方收得唔 ...

我都想知

男爵府

appleyummy 發表於 17-8-31 21:04
請問你喺Melbourne定Tasmania買sim card? 機場有冇?邊張card coverage好D?聽講Tasmania有好多地方收得唔 ...

睇其他人有分享:Telstra 收得最好

男爵府

kinoko_guoguo 發表於 17-8-31 20:17
市區冇雪
冬天日落約5:30pm,好快天黑!

市區無雪就好d
請問這次自駕,你地覺得有無特別困難的地方呀?

男爵府

kinoko_guoguo 發表於 17-8-31 20:16
我地響Avis租車,借還都係響機場,好方便,隔離就係停車埸攞車!我地租咗10日加6小時,租金連稅共A$5xx,另 ...

謝謝你的詳細分享
唔好意思,太多問題想請教(emoji)
請問你是幾時訂車的?我見你訂車的價錢算幾優惠,是否很早就預訂?你提及的保險與zero excess or full coverage 是相同的嗎?

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 21:47
睇其他人有分享:Telstra 收得最好

我地今次都係用Telstra,搖藍山嘅章程介紹,只接收到Telstra 嘅網路。

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 21:50
市區無雪就好d
請問這次自駕,你地覺得有無特別困難的地方呀?

其實佢地d馬路冇乜車,特別是郊區,會唔覺意揸快咗!而且大部分公路係單缐雙程,要小心對頭車,因為路面較窄,車速多數100以上,需要留意,有好多大型貨車車速快,即使迎頭佢地都唔會減速。
另外佢地冇乜街燈,最好響日落前返旅館,因為多山路,只靠車頭燈會比較危險,而且入黑後好多野生動物出沒,為咗避佢地而自己要扭軑會好危險!我地沿途見到好多動物屍體瞓咗響馬路,如果避唔到就直接車過去。

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 21:55
謝謝你的詳細分享
請問你是幾時訂車的?我見你訂車的價錢算幾優 ...

Zero excess or full coverage 唔等用每日$25個個保險,個個係包汔車損壞,如果要 Zero excess,要買每日$5嘅交通意外引起嘅人身安全及每日$5嘅因交通意外引起嘅行李/財經物損失。

別墅

wyh:) 發表於 17-8-31 21:55
謝謝你的詳細分享
請問你是幾時訂車的?我見你訂車的價錢算幾優 ...

租車唔貴,我地1個月之前先上網預約。
反而保險等於租車價,好貴,不過佢地多山路及郊區,買全保安心d,因為俾樹枝刮到架車/碎石彈擋風玻璃會好常見。

首頁
12345...6

尾頁

跳至